Abaküs Yazılım
12. Hukuk Dairesi
Esas No: 2019/12356
Karar No: 2019/15736
Karar Tarihi: 04.11.2019

Yargıtay 12. Hukuk Dairesi 2019/12356 Esas 2019/15736 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Alacaklı, borçlu şirketlere dair çekle genel haciz yolu ile icra takibi başlatmış ancak borçlu itirazda bulunmuş ve çekle ilgili resmi evrakta sahtecilik suçundan şikayetinin devam ettiğini beyan etmiştir. Mahkeme ise itirazın kaldırılması istemiyle başvurulduğunda, tahrifat iddiasının tarafların kabulünde olduğunu ve çekin tahrifat öncesi keşide tarihinin açıkça belirtilmediği gerekçesiyle itirazın kaldırılması isteminin reddine karar vermiştir. Ancak Daire'nin bozma ilamı doğrultusunda, çekin tahrifattan önceki keşide tarihi bilirkişi incelemesi ile tespit edilmeden eksik inceleme ile itirazın kaldırılması isteminin kabulünün hatalı olduğu belirtilmiştir. Bu çerçevede, borçlunun temyiz itirazları kabul edilerek mahkeme kararı BOZULMUŞTUR.
Kanun Maddeleri:
- Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 207. maddesi
- HMK'nun 266. maddesi
- İcra İflas Kanunu'nun 366. maddesi
- Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 428. maddesi
12. Hukuk Dairesi         2019/12356 E.  ,  2019/15736 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İcra Hukuk Mahkemesi




    Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu ,,,,,. tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hâkimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü :
    Alacaklı tarafından borçlu şirketler hakkında..... keşide tarihli ve aynı tarihte ibraz edilen çeke dayalı olarak genel haciz yolu ile icra takibine geçildiği, örnek 7 numaralı ödeme emri tebliği üzerine borçlu......"nin icra dairesine süresinde verdiği itiraz dilekçesinde borca itiraz ettiği ve çekle ilgili resmi evrakta sahtecilik suçundan şikayetinin devam ettiğini beyan ettiği, yargılama sırasında da çekin keşide tarihi kısmında tahrifat yapıldığını, süresinde sonra ibraz edildiğini ve çekin zamanaşımına uğradığını ileri sürdüğü, alacaklının itirazın kaldırılması istemiyle icra mahkemesine başvurduğu, mahkemece bozma öncesi yapılan yargılamada tahrifat iddiasının tarafların kabulünde olduğu, çekin tahrifat öncesi keşide tarihinin 27.03.2013 olduğu ve süresinde ibraz edilmediği gerekçesi ile itirazın kaldırılması isteminin reddine karar verildiği, mahkeme kararının, alacaklı tarafından temyiz edilmesi üzerine, Dairemizin 08.05.2017 tarih ve 2016/15476 Esas – 2017/27350 Karar sayılı ilamı ile, alacaklının tahrifata ilişkin açık bir kabulünün bulunmadığı da gözetilip tahrifat iddiasının yöntemince incelenerek sonucuna göre karar verilmesi gerektiği gerekçesi ile bozulduğu, mahkemece bozma ilamına uyulduğu ve yargılama sonunda... Cumhuriyet Başsavcılığı"nın 2013/1999 soruşturma sayılı dosyasında kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiği ve borcun ödendiğinin ispatlanamadığı gerekçesiyle itirazın kaldırılması isteminin kabulüne karar verildiği, bu kararın borçlulardan.... tarafından temyiz edildiği görülmektedir.
    Somut olayda,... Cumhuriyet Başsavcılığı"nın 2013/1999 soruşturma sayılı dosyasında, takibin dayanağı olan çek hakkında inceleme yapılsa bile tahrifatın adiyetinin tespit edilemeyeceği gerekçesi ile kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildiği, bu kararda çekin keşide tarihinde tahrifat yapılıp yapılmadığına, yapılmış ise keşide tarihinin tahrifattan önceki durumuna ilişkin ayrıca bir tespitte bulunulmadığı gibi soruşturma dosyası kapsamında savcılık tarafından alınmış bir bilirkişi raporunun da bulunmadığı anlaşılmıştır.
    6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun 207. maddesinde; "Senetteki çıkıntı, kazıntı veya silinti ayrıca onanmamışsa, inkar halinde göz önünde tutulmaz. Bu tür çıkıntı, kazıntı veya silinti mahkemece senedin geçerliliğine ve anlamına etkili olacak nitelikte görülürse, senet kısmen veya tamamen hükümsüz sayılabilir" hükmü yer almaktadır. Buna göre, mevcut olan çıkıntı veya senet metni altındaki hak ve silinti, ayrıca tasdik edilmemiş ise inkar halinde yok hükmündedir.
    Bir başka anlatımla, senet üzerinde yapılan değişikliklerin geçerli olabilmesi için, düzenleyen tarafından imza veya paraf edilmek suretiyle onanması gerekir. Onanmamış çıkıntı, kazıntı veya silintinin tespit edilmesi halinde, senedin değişiklik öncesi durumuna göre değerlendirme yapılır.
    Öte yandan tahrifat iddiasının incelenmesi, HMK"nun 266. maddesi gereğince, çözümü özel ve teknik bir bilgiyi gerektirdiğinden, hakim tarafından bilirkişi incelemesi yaptırılmaksızın tahrifatın olduğu ya da olmadığı sonucuna varılamaz.
    O halde, mahkemece, hükmüne uyulan bozma ilamı doğrultusunda, takibe konu çekin keşide tarihinde tahrifat yapılıp yapılmadığının, yapılmış ise, çekin tahrifattan önceki keşide tarihi bilirkişi incelemesi ile tespit edildikten sonra, tahrifattan önceki hali ile muhatap bankaya süresinde ibraz edilip edilmediği belirlenerek oluşacak sonuca göre karar verilmesi gerekirken, bu husus yöntemince incelenmeksizin ve yine borçlunun çekin zamanaşımına uğradığına yönelik itirazları yönünden itirazın kaldırılması isteminin esası değerlendirilmeksizin eksik inceleme ile yazılı şekilde sonuca gidilmesi isabetsizdir.
    SONUÇ : Borçlu.... temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK"nin 366. ve HUMK’nin 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 04/11/2019 gününde oy birliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi