Abaküs Yazılım
8. Ceza Dairesi
Esas No: 2019/20710
Karar No: 2021/459
Karar Tarihi: 14.01.2021

6136 sayılı Yasaya aykırılık - hakaret - Yargıtay 8. Ceza Dairesi 2019/20710 Esas 2021/459 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sanık hakkında 6136 sayılı yasaya muhalefet suçu ve kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret suçuyla ilgili yapılan incelemede sanığın suçlu bulunarak mahkumiyeti kararlaştırılmıştır. Ancak, sanığın subut bulan rüşvet vermeye teşebbüs suçundan mahkumiyeti yerine vasıfta hataya düşülmesi sonucu hüküm bozulmuştur. Bu durumda, sanık hakkındaki kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret suçunda hüküm onanırken, 6136 sayılı yasaya muhalefet suçuyla ilgili mahkumiyet hükmünün bozulmasına karar verilmiştir.
- 6136 sayılı yasanın içeriği: Türkiye'de kamu ihalelerinde, alım satımlarında ve kiralama işlemlerindeki yolsuzluğun önlenmesine yönelik bir kanundur.
- Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret suçu: Türk Ceza Kanunu'nun 125/3. maddesinde düzenlenmiştir. Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret etmek suç olarak kabul edilir.
- Rüşvet suçu: Türk Ceza Kanunu'nun 252/3. maddesinde düzenlenmiştir. Kamu görevlisinin görevinin gereklerine aykırı olarak bir işi yapması veya yapmaması için kişiyle vardığı anlaşma çerçevesinde bir yarar sağlamasıdır.
8. Ceza Dairesi         2019/20710 E.  ,  2021/459 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ağır Ceza Mahkemesi
    SUÇLAR : 6136 sayılı Yasaya aykırılık, hakaret
    HÜKÜMLER : Mahkumiyet

    Gereği görüşülüp düşünüldü:
    1- Sanık hakkında 6136 sayılı Kanuna muhalefet suçu bakımından yapılan incelemede:
    Yapılan yargılamaya, dosya içeriğine, toplanıp karar yerinde gösterilen ve değerlendirilen delillere, oluşa ve mahkemenin soruşturma sonucunda oluşan inanç ve takdirine, suçun oluşumuna ve niteliğine uygun kabul ve uygulamasına, hukuka uygun, yasal ve yeterli olarak açıklanan gerekçeye göre sanık müdafinin eksik incelemeye yönelik temyiz itirazları yerinde görülmediğinden reddiyle hükmün ONANMASINA,
    2- Sanık hakkında kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret suçu bakımından yapılan incelemede:
    6352 sayılı Yasayla yapılan değişiklik öncesi ve suç tarihinde yürürlükte olan 5237 sayılı TCK"nın rüşveti tanımlayan 252/3. maddesinde "rüşvet, bir kamu görevlisinin, görevinin gereklerine aykırı olarak bir işi yapması veya yapmaması için kişiyle vardığı anlaşma çerçevesinde bir yarar sağlamasıdır" denilerek sadece nitelikli rüşvete yer verilmesi, kamu görevlisinin yapması gereken işi yapması ya da yapmaması gereken işi yapmaması için yarar sağlanmasının veya kişilerin bu şekildeki iş için kamu görevlisine çıkar temin etmelerinin rüşvet tanımından çıkarılması, bu düzenlemeye göre görevin gereklerine aykırı olarak bir işin yapılması veya yapılmaması için rüşvet teklifinde bulunulması durumunda, eylemin, suçun icra hareketleri başlamış olacağından rüşvet vermeye teşebbüs, haklı bir hususun temini için rüşvet önerilmesi halinde ise kamu görevlisinin şeref ve saygınlığına saldırı niteliğinde kabul edilerek aynı Yasanın 125/3. maddesinde düzenlenen kamu görevlisine hakaret suçunu oluşturabileceği; olay gecesi sanık tarafından kullanılan aracın kolluk ekiplerince durdurularak arandığı, ruhsatsız bir silahın ele geçirildiği, sanığın görevli polis memurlarına 10.04.2012 tarihli olay yeri tespit tutanağı içeriğine göre “ben düşman sahibiyim, bu silahı görmeyin, ben işimden olurum,size para vereyim beni bırakın” şeklinde beyanlarda bulunduğu, mahkeme huzurunda ifadesi alınan zabıt mümzii polislerin tutanağı tekrar ederek sanığın kendilerine "aramızda halledelim, para verelim; beni götürmeyin ne gerekiyorsa onu yaparız" şeklinde beyanları olduğunu belirttikleri anlaşılmasına göre sanığın subut bulan rüşvet vermeye teşebbüs suçundan mahkumiyeti yerine vasıfta hataya düşülerek yazılı şekilde hüküm kurulması,
    Bozmayı gerektirmiş, sanık müdafinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün  bu sebepten dolayı 5320 sayılı Yasanın 8/1. maddesi uyarınca uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK.nın 321. maddesi gereğince CMUK.nın 326/son maddesinden doğan kazanılmış hakları saklı kalmak üzere BOZULMASINA, 14.01.2021 gününde oybirliğiyle karar verildi.









    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi