Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2009/44347
Karar No: 2012/4255
Karar Tarihi: 15.02.2012

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2009/44347 Esas 2012/4255 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, işverenini kıdem ve ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti, fazla çalışma ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti, hafta tatili ücreti ve ücret alacaklarının ödetilmesi için iş mahkemesine başvurmuştur. Yerel mahkeme, davacının ihbar ve kıdem tazminatı alacağı olduğunu ve diğer işçilik alacaklarına hak kazandığını değerlendirerek yazılı şekilde karar vermiştir. Davalı işveren tarafından bozma talebiyle temyiz edilen karar, tarafların sürece eşit katılımının sağlanmamış olması nedeniyle bozulmuştur.
HUMK.nun 435. maddesi gereğince duruşma isteğinin süreden reddine ve incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verilmesi gerekirken dosyanın eksik değerlendirilmesi sebebiyle kararın bozulması gerektiği belirtilmiştir.
9. Hukuk Dairesi         2009/44347 E.  ,  2012/4255 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    DAVA :Davacı, kıdem ve ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti, fazla çalışma ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti, hafta tatili ücreti ve ücret alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm duruşmalı olarak davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş ise de; HUMK.nun 435.maddesi gereğince duruşma isteğinin süreden reddine ve incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verilmiş olmakla Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor sunuldu, dosya incelendi. gereği konuşulup düşünüldü:
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, müvekkilinin 05.10.2003-09.05.2008 tarihleri arasında 4 yıl 7 ay 4 gün süreyle makine operatörü ve kontrolör olarak çalıştığını, son aylık net maaşının 1.267,00 TL olduğunu, sigortasının birkaç ay sonra gösterildiğini, kesintisiz çalışmasına rağmen yaptığı araştırmada işe giriş ve çıkışlarının yapıldığını öğrendiğini, bununla işçilerin tazminat haklarının önüne geçilmek amaçlandığını, ayrıca davacının gerçek maaşı üzerinden değil asgari ücretten sigortalı gösterildiğini, çalıştığı süre boyunca toplam 15 günlük izin kullandığını, gece vardiyasında 01.00’da yarım saat olan yemek molasının kaldırıldığını, bunun üzerine toplantı yapıldığını, bu toplantıda alacaklarını istediğini, ayrıca işe giriş çıkışların neden habersiz yapıldığının konuşulmak istendiğini, gece vardiyasında yarım saat olan istirahatin kaldırılmak istenmesi üzerine müvekkili ile işveren yetkilisinin tartıştıklarını ve davacının işten kovulduğunu ileri sürerek, fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak üzere, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, maaş, ücretli izin, fazla çalışma, hafta tatili ve genel tatil alacaklarının hüküm altına alınmasını istemiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, davacının 24.09.2004 tarihinden, iş akdi feshedilip işyerini terk ettiği tarihe kadar makineci olarak çalıştığını, davacının 29.04.2008-30.04.2008-01.05.2008 tarihlerinde izinsiz ve mazeretsiz olarak işe gelmediğini, bu durumun tutanaklarla imza altına alındığını, iş akdinin haklı olarak feshedildiğini, davacının maaşının asgari ücret olduğunu, bunun ihtirazi kayıt içermeden imzalanan ücret bordrosu ile sabit olduğunu, iş akdinin haklı nedenle feshi dolayısıyla kıdem ve ihbar tazminatı isteminin reddi gerektiğini, davacının çalıştığı her dönemde mutlaka sigorta primlerinin yatırıldığını, davacının kendi isteği ile işe giriş çıkış yaptığını, bunun istifa dilekçesinden anlaşılacağını, davalı işyerinde fazla çalışma yapılmadığını, fazla çalışma yapılır ise bunun hesaplanarak bordrolara yansıtıldığını, yaptığı tüm fazla çalışmaların ödendiğini, yıllık izin alacağının bulunmadığını, davalı işyerinde hafta sonu, resmi ve dini bayramlarda çalışma olmadığını savunarak davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, davacının iş akdinin tazminatlarını hak etmeyecek şekilde sona erdirildiğinin ispat külfetinin davalıya ait olduğu, karar aşamasındaki davaya daha sonradan iştirak eden davalı delillerine itibar edilmediği, davalının aşamalarda duruşmalara katılmayıp, herhangi bilgi, belge vs. dosyaya sunmadığı, davacının işçilik alacaklarını istemesi üzerine davalı işveren tarafından kovulduğu ve iş akdinin tazminata hak kazandıracak şekilde sona erdirildiğinin anlaşıldığı, davacının ihbar ve kıdem tazminatı alacağı olduğu ve diğer işçilik alacaklarına hak kazandığı değerlendirilerek yazılı şekilde karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    İş Hukuku yargılaması karar verildiği tarih itibari ile sözlü usule tabi olup, taraflar yargılamanın her evresinde delil sunabilir.
    Davalı tarafa daha önce kesin süre verilmediği gibi, yargılama sürecine ıslah dilekçesinin tebliğinden sonra katıldığı anlaşılmakla, bildirdiği deliller toplanıp, tüm dosya kapsamı ile birlikte değerlendirmeye tabi tutularak karar verilmesi gerekirken, mahkemece yazılı şekilde hüküm kurulması hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenden dolayı BOZULMASINA, bozma sebebine göre sair temyiz itirazlarının bu aşamada incelenmesine yer olmadığına, 15.02.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi