Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2021/5668
Karar No: 2021/2531
Karar Tarihi: 23.12.2021

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2021/5668 Esas 2021/2531 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Konkordato davasında, davacı şirket konkordato projesinin tasdik edilmesi için dava açmış ancak daha sonra dosyaya sunulan kayyım raporu ile şirketin ticari faaliyetlerinin durduğu tespit edilmiştir. Mahkeme, davacı şirketin ticari faaliyetini durdurduğu hususunu değerlendirmediği için kararının bozulmasına karar vermiştir. Ayrıca, her bir davacı için ayrı konkordato projesi sunulması gerektiği belirtilmiş ve İİK'nın 305. maddesinde yer alan diğer tasdik şartlarına uyulmadığı için kararın doğru olmadığı vurgulanmıştır. Kararda, İİK'nın 285. vd. maddeleri uyarınca geçici ve kesin mühlet kararları verilmesi ve konkordato projesinin tasdiki istendiği belirtilmiştir.
İlgili Kanun Maddeleri:
- İİK'nın 285. maddesi: Geçici mühlet kararı
- İİK'nın 305. maddesi: Konkordato projesinin tasdiki için aranan şartlar.
6. Hukuk Dairesi         2021/5668 E.  ,  2021/2531 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Antalya Bölge Adliye Mahkemesi 11. Hukuk Dairesi
    İLK DERECE MAHKEMESİ : Denizli Asliye Ticaret Mahkemesi

    Taraflar arasındaki konkordato davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik verilen hüküm süresi içinde müdahil T.C. Ziraat Bankası A.Ş. vekilince duruşmalı, diğer müdahiller ...., Anadolubank Anonim Şirketi, .... Gıda Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Denizbank Anonim Şirketi, ..., ..., Türkiye İş Bankası Anonim Şirketi ile ... vekillerince duruşmasız olarak temyiz edilmiştir. Temyize konu karar niteliği gereği duruşmaya tâbi olmadığından duruşma isteminin reddiyle incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verildikten ve temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    -KARAR-

    Davacılar vekili, müvekkili şirketin mandıracılık geçmişi olup, yedi yıldır market zinciri olarak hizmeti verdiğini, ayrıca restorant işletmeciliği yaptığını, gerçek kişi müvekkillerinin şirket ortakları olup, şirketin borçlarına müşterek ve müteselsil kefil olduklarını, yaşanan ekonomik daralmalar nedeniyle şirketin borca batık ve vadesi gelen borçlarını ödeyemez hale geldiğini, konkordato projesinin uygulanarak borçların ödenebileceğini ileri sürerek, geçici ve kesin mühlet verilerek konkordatonun tasdikini talep ve dava etmiştir.
    Mahkemece, davacı şirketin konkordato tasdik şartlarının oluştuğu, şirket ortakları olan davacıların ekonomik varlıklarının tehlikeye düşmesinin davacı şirket ticari faaliyetini sekteye uğratabileceği gerekçesiyle davanın kabulüne dair verilen kararın bir kısım alacaklılar vekillerince istinaf edilmesi üzerine Antalya Bölge Adliye Mahkemesi 11.Hukuk Dairesince İİK’nın 302/3 maddesinde aranan çoğunlukla konkordato projesinin kabul edildiği, şirketin iflası halinde alacaklıların eline geçebilecek muhtemel meblağın teklif edilen meblağdan daha az olacağı, çekişmeli alacaklar için pay ayrılması mahkemenin takdirine bırakıldığından bu yönde karar verilmemesinin eksiklik olmadığı, rehinli malların satışının yapılması halinde davacı şirketin faaliyetlerinin olumsuz olarak etkileneceği ve ekonomik sıkıntıya gireceği gerekçesiyle istinaf başvurularının esastan reddine karar verilmiştir.
    Kararı, alacaklılar Anadolu Bank A.Ş.vekili, .... Gıda...Aş. vekili, Denizbank AŞ. vekili, Akbank A.Ş. vekili, Tukland Bank A.Ş. vekili, Garanti Bankası A.Ş. vekili, Ziraat Bankası A.Ş. vekili, İş Bankası A.Ş vekili, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. vekili temyiz etmiştir.
    1-Dava, İİK’nın 285. vd. maddeleri uyarınca geçici ve kesin mühlet kararları verilmesi ve konkordato projesinin tasdiki istemine ilişkindir.
    Mahkemece davacı şirket konkordato projesinin tasdikine dair verilen karardan sonra 09.09.2021 tarihinde dosyaya sunulan kayyım raporuna göre davacı şirketin ticari faaliyetlerini durdurma kararı aldığı ve artık ticari faaliyetin sona erdiği, bugün itibariyle davacı şirketin proje uyarınca borçlarını ödeme kabiliyetinin bulunmadığı tespiti yapılmıştır. Konkordato talebine ilişkin yargılama dava teorisinden farklı olarak, dava sonrası gelişmeler değerlendirmeye tabi tutulabilir. Bu kabulden hareketle davadan sonra şirketin malvarlığı ile ilgili lehe ve aleyhe olan gelişmelerin değerlendirilmesi gerekir. Karardan sonra dosyaya sunulan kayyım raporu şirket faaliyetlerinin durduğu noktasındadır. Bu durumda mahkemece, davacı şirketin ticari faaliyetini durdurmuş olduğu hususu değerlendirilerek gerekirse bilirkişi incelemesi yaptırılıp sonucuna göre bir karar verilmesi için kararın bozulması gerekmiştir.
    Öte yandan, konkordato isteminde bulunan her bir davacı için ayrı konkordato ön projesi sunulmalı ve İİK’nın 305.maddesinde konkordatonun tasdiki için aranan şartlar her bir davacı için ayrı ayrı değerlendirilmelidir.
    Somut olayda, davacı ... ve ... ayrı konkordato ön projesi sunmuş olsa da ödeme planları ve ödeme tekliflerinin davacı şirket konordato ön projesiyle aynı olduğu, komiser raporunda davacı gerçek kişilerin alacaklıları, alacak miktarları belirtilmediği gibi konkordato projelerinin alacaklılarının oylamasına sunulmadığı ve İİK’nın 305.maddesinde konkordato projesinin tasdiki için aranan diğer koşulların gerçek kişiler yönünden değerlendirilmediği anlaşılmıştır. Mahkemece, yukarıda açıklanan hususlar incelenmeden şirket ortağı olan davacıların ekonomik varlıklarının tehlikeye düşmesinin davacı şirketin ticari faaliyetinin sekteye uğratacağı gerekçesiyle verilen konkordato projesinin tasdiki kararı doğru görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) no’lu bentte açıklanan nedenlerle Antalya Bölge Adliye Mahkemesi 11. Hukuk Dairesinin 25.06.2021 tarih ve 2021/994 Esas, 2021/1209 Karar sayılı kararın kaldırılarak ilk derece mahkemesi kararının temyiz edenler yararına BOZULMASINA, peşin alınan harçların istek halinde temyiz eden asli müdahillere iadesine, HMK 373/1 maddesi gereğince dosyanın ilk derece mahkemesine, karardan bir örneğin ilgili Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmesine, 23.12.2021 gününde oy birliğiyle karar verildi.





    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi