Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/21643
Karar No: 2011/22479

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2011/21643 Esas 2011/22479 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Ankara 9. Aile Mahkemesi'nin Bir davasında tazminatlar, velayet ve nafaka konuları görülmüş. Davacının maddi tazminat talebi değerlendirilirken, Türk Medeni Kanununun 304. maddesi incelenerek, davacının talebinin genel hükümlere dayandığı sonucuna varılmış. Bu nedenle, Aile Mahkemesi'nin görevli olmadığı ve genel görevli hukuk mahkemesinde görülmesi gerektiği belirtilmiş ve davanın ayrılması gerektiği ifade edilmiştir. Davacının manevi tazminat talebi de incelenmiş ve manevi tazminatın babalık davasında düzenlenmediği belirtilmiştir. Bu nedenle, davacının istemi genel hükümlere dayandığı için işin esasına yönelik davanın ayrılması gerektiği ifade edilmiştir. Kanun maddeleri olarak, Türk Medeni Kanunu madde 304 ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nda babalık davasında manevi tazminat düzenlenmediğine dair bir hüküm yer almaktadır.
2. Hukuk Dairesi         2011/21643 E.  ,  2011/22479 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMES İ :Ankara 9. Aile Mahkemesi
    TARİHİ :30.03.2010
    NUMARASI :Esas no:2008/316 Karar no:2010/461
    DAVACI :Betül Karabay

    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm tazminatlar, velayet ve nafakalar yönünden temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle evlilik dışı doğmuş çocuğun kanun gereği velayetinin anneye ait olduğunun (TMK. md. 337) anlaşılmasına göre davacının tüm, davalının ise aşağıdaki bent kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
    2-Türk Medeni Kanununun 304. maddesinde düzenlenen maddi tazminat; doğum giderleri, doğumdan önceki ve sonraki altışar haftalık geçim giderleri ile gebelik ve doğumun gerektirdiği diğer giderleri kapsamaktadır. Davacının maddi tazminat talebi ise Türk Medeni Kanununun 304. madddesinde açıklanan giderlere ilişkin olmayıp, genel hükümlere (Borçlar Kanununa) dayalı bir taleptir. Açıklanan nedenle, davacının maddi tazminat talebiyle ilgili davasında 4787 Sayılı Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanunun 4. maddesi uyarınca Aile Mahkemesi görevli olmadığı ve davanın ilgili genel görevli hukuk mahkemesinde görülmesi gerektiği gözetilerek; maddi tazminatla ilgili davanın ayrılıp, görevsizlik kararı verilmesi gerekirken; yazılı şekilde davanın esasına girilmek suretiyle karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup; bozmayı gerektirmiştir.
    3-Davacı evlenme vaadiyle kandırıldığı ve fiziksel şiddete uğradığı gerekçesiyle manevi tazminat istemiştir. 4721 sayılı Türk Medeni Kanununda babalık davasında manevi tazminat düzenlenmemiştir. Davacının manevi tazminata yönelik isteminin de genel hükümlere dayalı olduğu anlaşılmakla, manevi tazminata ilişkin işin esasına yönelik davanın da ayrılıp görevsizlik kararı verilmesi gerekirken; yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır.
    SONUÇ: Temyiz olunan hükmün yukarıda 2. ve 3. bentte açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, bozma nedenine göre davalının maddi ve manevi tazminatın esasına ilişkin temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, hükmün bozma kapsamı dışında kalan temyize konu diğer bölümlerinin ise yukarıda l. bentte gösterilen sebeplerle ONANMASINA, aşağıda yazılı harcın davacıya yükletilmesine, peşin harcın mahsubuna ve 73.90 TL. temyiz başvuru harcı peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına, temyiz peşin harcını yatıran davalıya geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.19.12.2011 (Pzt.)

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi