Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2010/23393
Karar No: 2011/22464

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2010/23393 Esas 2011/22464 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Edirne Aile Mahkemesi'nde görülen bir boşanma davasında, koca kabul edilen boşanma davası, kusur, tazminatlar, yoksulluk nafakası, ziynet ve para alacağının reddi yönünden, kadın ise kusur ve tazminatlar yönünden temyiz etmiştir. Mahkeme, dosyadaki yazılara, delillere ve kanuna uygun sebeplere dayanarak kocanın tüm, kadının ise yoksulluk nafakası dışındaki temyiz itirazlarını yersiz bularak reddetti. Ancak, mahkeme kadının yoksulluk nafakası talebine ilişkin verdiği kararda hüküm kurmadı ve kadının para alacağı isteği general mahkemelerin görev alanına girerken, aile mahkemesi bu konuda görevli olmadığından işin esasının incelenmesi usul ve yasaya aykırı olmuştur. Bu nedenlerle temyiz edilen hükmün 2. ve 3. bentleri bozulmuştur. Bununla birlikte diğer bölümler yukarıdaki sebeplerle onanmıştır. Kararda, Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Dair 4787 sayılı Kanun'un 4. maddesi de detaylı bir şekilde açıklanmıştır.
2. Hukuk Dairesi         2010/23393 E.  ,  2011/22464 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Edirne Aile Mahkemesi
    TARİHİ :17.09.2010
    NUMARASI :Esas no: 2009/641 Karar no:2010/647

    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm kadın tarafından; kocanın kabul edilen boşanma davası, kusur, tazminatlar, yoksulluk nafakası, ziynet ve para alacağının reddi yönünden, koca tarafından ise; kusur ve tazminatlar yönünden temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    1-Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre davacı-davalı kocanın tüm, davalı-davacı kadının ise aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
    2-Davalı-davacı kadın yoksulluk nafakası isteminde bulunduğu halde, bu konuda mahkemece olumlu ya da olumsuz bir hüküm kurulmaması usul ve yasaya aykırı olmuş, bozmayı gerektirmiştir.
    3-Davalı-davacı kadın, davacı-davalıya elden verdiği paraya karşılık 1800 TL."nin tahsilini istemiştir. Bu açıklamaya göre belirtilen alacak istemi genel hükümlere dayalıdır. Bu talep, Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Dair 4787 sayılı Kanunun 4.maddesinde yer alan aile hukukundan kaynaklanan dava ve işlerden olmayıp; bu taleple ilgili davada genel mahkemeler görevlidir. Görev, kamu düzenine ilişkin olup, hakim tarafından yargılamanın her aşamasında res"en gözetilir. Bu bakımdan para alacağı istemiyle ilgili olarak görevsizlik kararı verilmesi gerekirken, işin esasının incelenmesi usul ve yasaya aykırı olmuş; bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda 2 ve 3.bentlerde açıklanan sebeplerle BOZULMASINA, bozma kapsamı dışında kalan temyize konu diğer bölümlerinin ise yukarıda 1.bentte gösterilen nedenlerle ONANMASINA, aşağıda yazılı temyiz ilam harcının temyiz eden Arif"e yükletilmesine, peşin harcın mahsubuna 73.90 TL. temyiz başvuru harcı peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına, istek halinde temyiz peşin harcının yatıran Neşe"ye geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.19.12.2011 (Pzt.)

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi