Abaküs Yazılım
18. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/840
Karar No: 2016/3580
Karar Tarihi: 01.03.2016

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2016/840 Esas 2016/3580 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme, bir çocuğun evlat edinilmesi talebiyle Aile Mahkemesi'nde açılan davanın kabulüne karar vermiştir. Ancak asli müdahil tarafından temyiz edilen hüküm eksik incelemeyle ve eksik hasımla verildiğinden bozulmuştur. Çünkü evlat edinme işlemi, çocuğun ana ve babasının rızasını gerektirirken, daha önce verilen rızanın aranmamasına ilişkin kararın ananın temsilcisi yerine doğrudan kısıtlı olan anaya tebliğ edilmesi sebebiyle kesinleşmediği saptanmıştır. Bu nedenle öncelikle bu kararın usulüne uygun olarak ananın yasal temsilcisi ile küçüğün babasına tebliğ edilmesi ve kesinleşmesinin beklenilmesi gerektiği ifade edilmiştir. Kanun maddeleri ise Türk Medeni Kanunu'nun 309/1 ve 405. maddeleridir.
18. Hukuk Dairesi         2016/840 E.  ,  2016/3580 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi

    Dava dilekçesinde, küçük ..."ın evlat edinilmesine karar verilmesi talep edilmiştir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm asli müdahil tarafından temyiz edilmiştir.

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
    Evlat edinme, küçüğün ana ve babasının rızasını gerektirir. (TMK 309/1) .... Aile Mahkemesince 2011/620 esas sayılı dosya ile 18/11/2011 tarihinde evlat edinmede ana ve babanın rızasının aranmamasına karar verildiği görülmektedir. Verilen karar ana ve baba bakımından küçüğe karşı özen yükümlülüğünü yerine getirmedikleri sebebine dayanmaktadır. Bu karar anaya tebliğ edilmiş, babaya ise herhangi bir tebligat yapılmamıştır. Ana, rızasının aranmamasına ilişkin karardan önce 16/04/2008 tarihinde Türk Medeni Kanunu’nun 405.maddesinde yer alan sebeple kısıtlanıp babasının velayeti altına konulduğuna göre ananın temsilcisi yerine doğrudan kararın kısıtlı olan anaya tebliğ edilmiş olması ortada geçerli bir tebligat bulunmadığından kararın kesinleşmesini sağlamaz. Dolayısıyla ortada evlat edinme davasından önce verilen evlat edinmede ana ve babanın rızasının aranmamasına ilişkin kesinleşmiş bir karar mevcut değildir. Öncelikle .... Aile Mahkemesinin 2011/620 esas sayılı dosyasının mahkemesine iade edilip bu kararın usulüne uygun olarak ananın yasal temsilcisi ile küçüğün babasına tebliğ edilip kesinleşmesinin beklenilmesi, kesinleştirilmesi halinde bu karar karşısında evlat edinmede ana ve baba rızasının aranmayacağının gözetilmesi, kesinleştirilememesi halinde evlat edinme davası içerisinde ana ve babanın rızasının aranmamasını gerektiren şartların bulunup bulunmadığının değerlendirilmesi, bu ikinci halde başka bir ifade ile ana ve babanın rızasının aranmamasını gerektiren hallerin mevcut olup olmadığının bu dava içerisinde değerlendirilmesinin gerekmesi halinde ana ve babanın evliliğinin feshine ilişkin kararda çocuğun velayetine ilişkin bir düzenleme yapılmadığından, velayetin yasal olarak her ikisinde bulunduğu nazara alınarak evlat edinme davasında ana ve babaya husumet yöneltilmesi, göstermesi halinde delillerin toplanması ve neticesine göre bir karar verilmesi gerekirken eksik hasım ve eksik inceleme ile karar verilmiş olması doğru görülmemiştir.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, işbu kararın tebliğinden itibaren onbeş gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere 01.03.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.










    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi