Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/7148
Karar No: 2019/3470
Karar Tarihi: 17.04.2019

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2017/7148 Esas 2019/3470 Karar Sayılı İlamı

3. Hukuk Dairesi         2017/7148 E.  ,  2019/3470 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ

    Taraflar arasındaki kira sözleşmesinin iptali davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, davalı ... yönünden davanın kabulüne, davalı ... yönünden ise husumetten reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içerisinde, davacı ve davalı ... tarafından temyiz edilmesi üzerine, dosya içerisindeki kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı Hazine vekili;...sk. adresinde bulunan 6 pafta, 348 ada, 10 parselde kayıtlı 108 m2 yüzölçümlü kargir apartman vasıflı taşınmazın 38/200 arsa paylı 2. Kat 7 nolu meskenin ... adına kayıtlı iken 12/07/1998 tarihinde bekar ve çocuksuz olarak vefat etmesi sonrası,... Sulh Hukuk Mahkemesi"nin 01/12/2004 tarih ve 2004/245 Esas- 2004/11113 sayılı kararı ile, ..."in mirasçısı bulunmadığından mirasının tamamının hazineye verilmesine karar verilerek belirtilen taşınmazın Hazine adına tescil edildiğini, idare elemanlarınca yapılan tahkikatta dava konusu taşınmazın davalı ... tarafından kiracı olarak kullanıldığının, kira sözleşmesinin ..."in vekili ... ile davalı ... arasında 1998 yılı başlangıç tarihli on yıl süreli olarak imzalandığı ve 10 yıllık kira bedelinin peşin olarak kiraya verene ödendiği hususlarının tespit edildiğini, sözleşmede kiracı ... ve kiraya veren ... ve vekili Av. ..."nın imzalarının bulunduğunu, kira sözleşmesinin 1998 yılında düzenlendiği belirtildiği halde kira sözleşmesine ilişkin matbu evrakın arka yüzünden 2000"li basım tarihini taşıdığının görüldüğünü, kiraya veren ..."in 12/07/1998 tarihinde vefat ettiği, vefat tarihinden en az iki yıl sonra düzenlenen kira sözleşmesinin gerçek olamayacağından sonradan delil üretmek amacıyla sahte olarak düzenlendiğini, .../.../20.. baskılı kira sözleşmelerinin ancak 2000 yılından itibaren gündeme geldiği ve kullanılmaya başlandığını belirterek kira sözleşmesinin sahte olduğunun tespiti ile sözleşmenin iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı ..., davanın reddini dilemiş; diğer davalı ... ise davaya cevap vermemiş, yargılamaya katılmamıştır.
    Mahkemece, davanın davalı ... yönünden kabulüne, diğer davalı ... yönünden ise husumetten reddine karar verilmiş, hüküm davacı ve davalı ... tarafından temyiz edilmiştir.

    1-) Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere, özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davacının tüm, davalının sair temyiz itirazlarının reddi gerekir.
    2-) Davalının yargılama giderlerine yönelik temyiz itirazlarının incelenmesine gelince;
    1 Ocak 2005 tarihinde yürürlüğe giren 5083 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Para Birimi Hakkındaki Kanun ile Türk Lirasından 6 sıfır atılmıştır. Kanunun 2. maddesinde, TL’nin YTL’ye dönüştürülmesi düzenlenmektedir. Bu maddeye göre; Türk Lirası, yeni para birimi olan Yeni Türk Lirasına dönüştürülmüş ve Türk Lirasından 6 sıfır atılarak, bir milyon Türk Lirası eşittir bir Yeni Türk Lirası (1.000.000 TL=1 YTL) değişim oranında yeni bir değer getirilmiştir. Kanunun 3. maddesine göre ise, Yeni Türk Lirasının para birimi olarak kabul edilmesi nedeniyle, kanunlarda ve diğer mevzuatta, idari işlemlerde ve yargı kararlarında, hukuki sonuç doğuran herhangi bir belgede, en geniş anlamıyla herhangi bir hukuki ilişkide, ödeme ve değişim araçlarında Türk Lirasına veya liraya yapılan atıfların bir milyon Türk Lirası eşittir bir Yeni Türk Lirası (1.000.000 TL=1 YTL) değişim oranıyla, aynen Yeni Türk Lirasına atıf yapılmış kabul edileceği ve geçerli sayılacağı hüküm altına alınmıştır. Yeni Türk Lirasının uygulamaya konulması söz konusu hukuki ilişkilerin şartlarında değişikliğe yol açmayacak veya herhangi bir edimi ifa ederken taraflardan birine mazeret öne sürme ya da bir hukuki ilişkiyi tek taraflı olarak değiştirme veya feshetme hakkı vermeyecektir. Özetle, paradan sıfır atılması basit bir sadeleştirme işlemidir.
    Somut olayda; Davaya konu 01.03.1998 başlangıç tarihli on yıl süreli kira sözleşmesinde kararlaştırılan kira bedeli 2.400.000.000TL" dir. Kanun gereği, Türk Lirasından 6 sıfır atılmış olduğundan, yargılama gideri ve vekalet ücreti bu yasa göz önüne alınarak belirlenmesi gerekirken, yazılı şekilde karar verilmesi doğru olmayıp, bozma nedenidir.
    Ne var ki; yapılan bu yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden, kararın düzeltilerek onanması HUMK 438/7. maddesi gereğidir.
    SONUÇ: Yukarıda birinci bentte açıklanan nedenle davacının tüm davalının sair temyiz itirazlarının reddine, ikinci bentte açıklanan nedenle hüküm fıkrasının 3 nolu bendinden " Harçlar yasası gereğince yıllık kira geliri üzerinden 1.639,40 TL ilam harcının davalı ..."tan alınmasına, peşin harç alınmadığından mahsup yapılmasına yer olmadığına," ibaresi çıkartılarak, yerine " Alınması gereken 163.94 TL harcın davalıdan alınıp Hazineye gelir kaydına, peşin harç alınmadığından mahsup yapılmasına yer olmadığına", 5 nolu bendinden " Vekil ile temsil edilen davacı Hazine vekili için tarife gereğince takdiren nispi 2.880 TL vekalet ücretinin ..."tan tahsili ile davacı Hazineye ödenmesine" ibaresi çıkartılarak, yerine " Davacı kendisini vekil ile temsil ettirdiğinden karar tarihinde yürürlükte bulunan AAÜT"ye göre hesaplanan 750 TL vekalet ücretinin davalı ..."tan alınıp davacıya verilmesine ", ifadelerinin yazılarak hükmün davalı yararına düzeltilmesine ve düzeltilmiş bu şekliyle ONANMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz eden davacı tarafa iadesine, 6100 sayılı HMK"nun geçici madde 3 atfıyla 1086 sayılı HUMK.nun 440. maddesi gereğince karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere, 17/04/2019 gününde oy birliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi