Abaküs Yazılım
10. Hukuk Dairesi
Esas No: 2019/4117
Karar No: 2020/6015
Karar Tarihi: 14.10.2020

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2019/4117 Esas 2020/6015 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, maluliyet aylığı bağlanması ve ödenmeyen aylıkların faiziyle birlikte tahsili istedi. Mahkeme uyulan bozma ilamı sonrası davanın kısmen kabulüne karar verdi. Ancak Adli Tıp raporlarındaki çelişki nedeniyle dosya Adli Tıp Genel Kurulu'na gönderildi ve sonuçta davacının çalışma gücünün en az %60'ını kaybetmediği belirtildi. Bunun üzerine davacının maluliyet aylığına hak kazandığı tarih yeniden belirlendi. Mahkemece mevzuat kapsamında rapor alınarak karar verilmesi gerektiği belirtilerek hüküm bozuldu. Kanun maddeleri ise Adli Tıp Kurumu Kanunu'nun 15. maddesi ve Maluliyet Tespit İşlemleri Yönetmeliği olarak belirtildi.
10. Hukuk Dairesi         2019/4117 E.  ,  2020/6015 K.

    "İçtihat Metni"


    Mahkemesi :İş Mahkemesi


    Dava, maluliyet aylığı bağlanması ve ödenmeyen aylıkların faiziyle birlikte tahsili istemine ilişkindir.
    Mahkemece, uyulan bozma ilamı sonrası davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Hükmün, taraf vekilleri tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteklerinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kâğıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
    Dosya kapsamı incelendiğinde, en son Adli Tıp 2. Üst Kurulu’ndan alınan raporda, davacının, 11.10.2008 tarih ve 27021 sayılı Resmi Gazete"de yayımlanan Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği müvacehesinde halihazırda beden çalışma gücünün en az %60 (yüzdealtmış)"ını kaybetmemiş olduğu, malul sayılamayacağının belirtildiği, çelişki oluştuğundan bahisle Adli Tıp Genel Kurulu’ndan rapor istenilmesi üzerine, “Üst Kurul mütalaasının düzenlenmesinde dosya içerisinde mevcut tüm tıbbi evrak, adli tahkikat evrakı ve bilirkişi raporları ile taraflara ait itiraz dilekçelerindeki hususların değerlendirildiği ve aynı hususlarda yeniden değerlendirme yapılamayacağı, Adli Tıp Üst Kurulunun (eski adıyla ATK Genel Kurulunun) Adli Tıp Kurumu açısından son karar mercii olduğu, ve fakat Adli Tıp Kurumu"nun tüm birimlerince düzenlenmiş mütalaaların birer kanaat raporu oldukları ve karar verme aşamasında mahkemeleri bağlayıcı nitelikte olmadıkları,
    Dosyada bu haliyle Adli Tıp Kurumu Kanunu 15. Maddesi kapsamında değerlendirilecek bir hususun olmadığı ve bu nedenlerle tekrar üst Kurul gündemine alınamayacağı anlaşıldığından herhangi bir işleme tabi tutulmaksızın iadesi uygun görülmüştür.” gerekçesiyle dosyanın mahkemesine iade edildiği, davalı Kurumun 03.04.2015 tarihli Kurum Sağlık Kurulu’nun Maluliyet Tespit İşlemleri Yönetmeliği çerçevesinde yapmış olduğu değerlendirme sonucu, davacının çalışma gücünün en az %60’ını kaybettiğine dair karar verilmesi üzerine, davacıya 01.05.2015 tarihinden itibaren maluliyet aylığı bağlandığı anlaşılmıştır.
    Davacının 15.07.2009 tarihinden itibaren maluliyet aylığı bağlanmasına dair talebi ve yargılama safhasında Maluliyet Tespit İşlemleri Yönetmeliğinin yürürlüğe girmesi dikkate alındığında, Adli Tıp 2. Üst Kurulunca, Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği yanında Maluliyet Tespit İşlemleri Yönetmeliği kapsamında da değerlendirme yapılarak maluliyetin bulunup bulunmadığı, bulunuyor ise bunun başlangıcı belirlenmesi gerektiğinden, mahkemece belirtilen mevzuat kapsamında rapor alınıp sonucuna göre karar verilmelidir.
    Mahkemece, açıklanan maddi ve hukuki ilkeler gözetilmeksizin, eksik araştırmaya dayalı olarak yazılı şekilde hüküm kurulması, usûl ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
    O hâlde, taraf vekillerinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davacıya iadesine, 14.10.2020 gününde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi