Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2010/21500
Karar No: 2011/20725

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2010/21500 Esas 2011/20725 Karar Sayılı İlamı

2. Hukuk Dairesi         2010/21500 E.  ,  2011/20725 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Çubuk Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi
    TARİHİ :26.07.2010
    NUMARASI :Esas no:2010/114 Karar no:2010/363

    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm kusur, nafakalar ve tazminatlar yönünden temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    1-Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre davacı kocanın nafakalara yönelik temyiz itirazları yersizdir.
    2-Davacı kocanın kusur belirlemesi ve tazminatlara yönelik temyiz itirazlarının incelenmesine gelince;
    Davalı kadın tarafından açılan ve redle sonuçlanarak temyiz edilmeksizin kesinleşen önceki boşanma davasında kocanın kusurunun bulunmadığı anlaşılmıştır. 11.05.2007 tarihinde ise davacı koca, terk ihtarı için başvurmakla kadının önceki kusurlu davranışlarını affetmiştir. Toplanan delillerden, boşanmaya neden olan olaylarda tarafların kusurunun bulunmadığı anlaşılmaktadır. O halde davacının tamamen kusurlu kabul edilip davalı kadın lehine maddi ve manevi tazminata hükmedilmesi doğru görülmemiştir.
    SONUÇ:Temyiz edilen hükmün yukarıda 2. bentte açıklanan nedenlerle kusur tespiti, maddi ve manevi tazminatlar yönlerinden BOZULMASINA, bozma kapsamı dışında kalan temyize konu sair hususların ise yukarıda l.bentte açıklanan nedenlerle ONANMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere onamada oybirliğiyle, bozmada oyçokluğuyla karar verildi.05.12.2011 (Pzt.)
    KARŞI OY YAZISI
    Davalı tarafından davacı aleyhine açılan önceki boşanma davası “şiddetli geçimsizliğin ispatlanamadığı” gerekçesiyle reddedilmiş, karar 1.2.2007 tarihinde kesinleşmiş, Türk Medeni Kanununun 166/4. maddesindeki “fiili ayrılık” sebebine dayanan bu dava ise, koca tarafından 18.2.2010 tarihinde açılmıştır. Tarafların ret kararının kesinleşmesinden başlayarak geçen üç yıl içinde biraraya gelmedikleri tartışmasızdır. Bundan sonra davacı koca eşini, 11.5.2007 tarihli ihtar kararıyla müşterek konuta davet etmiş, ihtarın sonuçsuz kalması üzerine 15.8.2007 tarihinde “terk” sebebine dayanarak boşanma davası açmış, bu dava da reddedilmiş, bu karar da derecattan geçerek 7.11.2009 tarihinde kesinleşmiştir. Fiili ayrılık süresi içinde ortak hayatın yeniden kurulamamış olması, sözü edilen terk sebebine dayalı boşanma davası nedeniyledir. Başka bir ifade ile, kocanın geçersiz ihtara dayanarak açmış olduğu boşanma davasının varlığı nedeniyle üç yıllık süre içinde ortak hayatın kurulmadığı görülmektedir. Aleyhine boşanma davası açılmış olan eş, birlik dışında yaşamakta haklıdır. O halde “ortak hayatın kurulmamasında” davalıyı kusurlu kabul etmek olanağı yoktur. Evlilik birliği için bağımsız bir konut temin etmekten kaçınan ve fiili ayrılık süresi içinde de bu koşulları sağlamayarak ortak hayatının yeniden kurulamaması sonucunu hasıl ve buna bağlı olarak boşanma kararı elde eden koca, boşanmada kusurludur. Bu bakımdan davalı kadın yararına Türk Medeni Kanununun 174/1. maddesi gereğince maddi tazminat takdir edilmesinde bir isabetsizlik bulunmadığı kanısındayım. Sayın çoğunluğun maddi tazminatla ilgili bozma kararına bu sebeple, manevi tazminatla ilgili bozma kararına da, kişilik haklarına saldırı niteliğinde bir olay bulunmadığından “gerekçesi” bakımından katılmıyorum.

     

     

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi