Abaküs Yazılım
7. Daire
Esas No: 1985/2426
Karar No: 1989/105
Karar Tarihi: 25.01.1989

Danıştay 7. Daire 1985/2426 Esas 1989/105 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Bu mahkeme kararı, ihracatı teşvik belgesi bulunan bir firma tarafından yapılan ihracatta vergi muafiyeti için gerekli olan şartların yerine getirilmemesi nedeniyle ödeme emrinin tasdik edilmesi konusunda verilmiştir. Mahkeme, ihracatta vergi iadesine ilişkin kararnamenin uygulanamayacağına karar vermiştir.
6802 sayılı Gider Vergisi Kanunu'nun 6. ve 7. maddeleri, vergiye tabi malların kısmen yurt dışına çıkarılması durumunda vergi muafiyeti için gerekli olan şartları ve ödeme süresini düzenlemektedir. 6. maddesi, malın vergi dairesine bildirilmesi ve nakliye tezkeresi alınması koşuluyla verginin tarh ve tahakkuk ettirilerek ertelenmesine imkan tanımaktadır. Aynı madde, malın belirtilen şekilde ihracının gerçekleşmesi halinde verginin terkin edileceğini öngörmektedir. 7. maddesi ise, 6. madde şartlarına uymamanın verginin tahsili için ödeme süresinin başlatılmasına neden olacağını belirtmektedir.

Daire : YEDİNCİ DAİRE
Karar Yılı : 1989
Karar No : 105
Esas Yılı : 1985
Esas No : 2426
Karar Tarihi : 25/01/989
İHRACATI TEŞVİK BELGESİ BULUNAN İHRACATÇI FİRMALARA TESLİM EDİLEN VERGİYE TABİ MADDELERİN İSTİHSAL VERGİSİNDEN MUAFEN TESLİM EDİLEBİLMELERİ İÇİN 6802 SAYILI KANUNUN 6.MADDESİNDEKİ ŞARTLARIN ARANACAĞI, UYUŞMAZLIĞIN İHRACATTA VERGİ İADESİNE İLİŞKİN KARARNAME HÜKÜMLERİNE GÖRE ÇÖZÜMLENMESİNİN MÜMKÜN OLMADIĞI HK.
Uyuşmazlık; Nakliyetezkeresi alınmadan yapılan ihracat nedeniyle 6802 sayılı Gider Vergisi Kanununun 6 ve 7.maddeleri hükmü uyarınca gider vergisine ilişkin olarak tanzim ve tebliğ edilen ödeme emrini; iptaleden Vergi Mahkemesi kararının bozulması isteminden ibarettir.
6802 sayılı Gider Vergileri Kanununun 6.maddesinin ikinci fıkrasında, ilk ve yardımcı maddeleri için istihsal vergisi ödenmemiş vergiye tabi istihsalat ve imalatını kısmen memleket haricine çıkaranlar için mal imal veya istihsal yerinden çıkmadan evvel vergi dairesine (b) işaretli bendde yazılı malümat havi olarak verilecek beyanname üzerine vergi tarh ve tahakkuk ettirilerek tecil olunacağı, (b) işaretli bentte, "vergi dairesine verilen beyanname ile ihraç edilecek malın cinsi nevi miktarı satış bedeli kapların adet ve nevi ihracatı yapacak tüccar veya komisyoncunun adı, soyadı, ticari ünvanı ve adresi ihracatın müstahsil veya imalatçı namınamı yapılacağı, yoksa ihraç edilmek kaydı ile
memleket dahilinde ihracat tüccarınamı satıldığı hususları bildirilerek iki nüsha nakliye tezkeresi alınmak, (c) bendinde ise, nakliye tezkeresi tarihinden itibaren altı ay içinde malın (b) bendinde yazılı şekilde ihraç edildiğini mübeyyin gümrük dairesinden alınacak vesika vergi dairesine ibraz edilmek kayıt ve şartı ile terkin olunacağı" aynı maddenin son fıkrasında da, "iptidai maddesi başkasına ait olmak üzere istihsal veya imal edilecek birinci fıkrada yazılı maddeler, sahibi tarafından bizzat veya bilvasıta ihraç edilir, yahut doğrudan doğruya ihraç edilmek üzere memleket içinde bir ihracat tÜccarına satılırsa müstahsil veya imalatçı tarafından mal istihsal veya imal yerinden çıkmadan evvel yukarıdaki (b) işaretli bendde yazılı şekilde vergi dairesine beyanname verilmek ve bu beyannamede mal imal ettiren şahıs veya müessesenin adı ile adresi ayrıca gösterilmek şartıyla bu mallar için tarh ve tahakkuk ettirilecek vergide tecil ve (c) bendinde yazılı hüküm yerine getirildiği takdirde terkin edileceği hükmü yer almıştır.
Aynı Kanunun 2447 sayılı Kanunla değişik 7.maddesinde de "6.maddede yazılı şartlardan herhangi birine riayet edilmemesi halinde (ihracat beyannamesinin süresinde verilmemesi hali hariç) evvelce tecil edilmiş olan vergi malın istihsal veya imal yerinden çıktığı tarihi takip eden ayın onbeşi ödeme süresi sayılarak Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanun hükümlerine göre tahsil olunacağı belirtilmiştir.
Uyuşmazlık konusu olayda, dosya içeriğinden; mükellef tarafından ihraç edilmek kaydı ile ... Pazarlama İhracat ve İthalat Anonim Şirketine satılan ipliklerle ilgili nakliye tezkeresinin 30.6.1983 tarihinde alındığı, ancak ihracatın ... tarihli çıkış beyannamesi ile yapıldığı, böylelikle yukarıda açıklanan 6.madde hükmünde öngörülen "ihracat muaflığı" şartlara uyulmadığı anlaşıldığından, tecil edilmiş olan verginin 7.madde hükmü uyarınca ödeme emri ile istenilmesinde isabetsizlik görülmemiştir.
Herne kadar davacı istihsal ve imalatını ihraç kaydıyla sattığı ... Pazarlama İhracat ve İthalat Anonim Şirketine tanınan ... tarih ve ... sayılı ihracatı teşvik belgesine göre ihracatın yapıldığını ve bu ihracata 6802 sayılı Yasanın 6.maddesi hükmünün uygulanamayacağını iddia etmekte isede; 261 sayılı İhracatı Geliştirmek amacı ile vergilerle ilgili olarak Hükümetce alınacak tedbirlere Dair Kanun ve 933 sayılı Kalkınma Planının Uygulanması Esaslarına Dair Kanunun verdiği yetkiye istinaden Bakanlar Kurulunca çıkarılan 7/10624 sayılı İhracatta vergi iadesi kararının 8/4397 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile değişik 42.maddesinde "bizatihi ihraç edilen mamulün ihraç edildiği şekliyle teslimi sebebiyle ödenmesi söz konusu istihsal vergisinin muafiyet veya iadesi aynı ihracat için aşağıdaki şartlarla birlikte uygulanabilir. Mamullerini ihraç eden veya ihraç edilmek kaydıyla ihracatçılara teslim eden imalatçılar ihraç edilecek madde veya mamulün yapımında veya ambajlanmasında kullanacakları 6802 sayılı Kanun çerçevesinde istihsal vergisine tabi tutulan madde veya malzemeleri DPT Teşvik Uygulama Başkanlığından (TUB) alacakları belgelere istinaden bu vergiden muaf olarak teslim alırlar. Bu muafiyetin şartları ve uygulama esasları TUB tarafından belirlenir" denilmekte olup, bu maddede öngörülen muafiyet, mamulü imal eden imalatçıların TUB'dan alacakları teşvik belgesine istinaden mamulün yapımında kullanacakları istihsal vergisine tabi madde ve malzemelerin gider vergisine ilişkindir. Olayda ise, teşvik belgesi malı ihraç eden ... Pazarlama İthalat İhracat Anonim Şirketine ait olup, bu belgeye dayanılarak ihracatta muafiyetin kabulü ile uyuşmazlığın yukarıda açıklanan ihracatta vergi iadesine ilişkin kararname hükümlerine göre çözümlenmesi mümkün değildir.
Açıklanan nedenlerle temyiz isteminin kabulü ile Vergi Mahkemesi kararının bozulmasına, ödeme emrinin tasdikine karar verildi.

AZLIK OYU:
6802 sayılı Gider Vergisi Kanununun 6.maddesinde, ürettikleri ya da imal ettikleri vergiye tabi malları kısmen yurt dışına çıkaranlar için bu mallar üretim veya imal yerinden çıkmadan önce içeriği aynı maddede belirtilen beyanname ile vergi dairesine bil dirilmesi üzerine verginin tarh ve tahakkuk ettirilerek erteleneceği, söz konusu beyanname vergi dairesine verilmekle birlikte iki nüsha nakliye tezkeresi alınacağı, malın bu nakliye tezkeresi tarihinden itibaren 6 ay içinde ve aynı maddede öngörülen biçimde ihraç edildiğini gösteren gümrük idaresinden alınmış belgenin ibrazı halinde de verginin terkin olunacağı hükme bağlanmıştır.
Kanunun belirtilen maddesi ile dış satımı özendirmek, yurt dışına satılacak bir kısım maldan gider vergisi almamak suretiyle fiyat yönünden dış piyasalarda rekabet imkanı sağlamak amacı güdüldüğü açıktır.
Aynı maddedeki, mal üretim ya da imal yerinden çıkmadan önce cinsi, miktarı, satış bedeli, ihracatı yapacak tüccar veya komisyoncunun adı ve soyadı ile ticaret ünvanı, v.s. bilgileri içeren bir beyanname ile vergi dairesine bildirilmesine ilişkin kural ise, bu malın dış satımdan önce vergi dairesinin bilgi ve denetimi altına girmesi suretiyle vergi muafiyetinin herhangi bir şekilde amaç dışı kullanılmasını önlemeye yöneliktir.
Olayda, beyanname mal üretim yerinden çıkmadan verilmemiş olmakla beraber bu beyannamede cinsi, nitelikleri, miktarı, fiatı v.s. gösterilmiş olan malın ihraç edildiği tartışmasız olduğuna göre sırf bir basit şekil şartının önceden yerine getirilmediği gerekçesiyle vergi muafiyeti tanınmaması hem yasanın amacına, hem de hak ve adalet kurallarına aykırı düşer.
Belirtilen gerekçe ile temyiz konusu mahkeme kararı sonucu itiberiyle yerinde bulunduğundan tasdiki gerektiği görüşü ile çoğunluk kararına katılmıyorum.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi