Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2021/2144
Karar No: 2022/1780
Karar Tarihi: 30.03.2022

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2021/2144 Esas 2022/1780 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Asıl ve birleşen dava konusuz kalmış olduğu için, davalının temyiz itirazlarının kabul edilerek hükmün davalı yararına bozulmasına karar verildi. Mahkeme, tek taraflı beyanın esas alınmasının hatalı olduğunu ve bozmayı gerektirdiğini belirtti. Ayrıca mahkemenin davalı vekilinin mazeret dilekçesini kabul etmesine rağmen hüküm verilmesi de doğru bulunmadı. Kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olacak şekilde oy birliğiyle karar verildi.
Kanun Maddeleri:
- Türk Borçlar Kanunu, Madde 96
- Türk Medeni Kanunu, Madde 125
- Türk Medeni Kanunu, Madde 126
- Türk Medeni Kanunu, Madde 127
6. Hukuk Dairesi         2021/2144 E.  ,  2022/1780 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    Taraflar arasındaki asıl ve birleşen davada itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı asıl ve birleşen davanın konusuz kalmış olması nedeniyle karar verilmesine yer olmadığına yönelik verilen hüküm süresi içinde asıl ve birleşen davada davalı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    K A R A R
    Asıl ve birleşen davada davacı vekili dava dilekçesinde özetle, 2008-2013 arasında alınan genel kurul kararları gereğince aidat borçlarının davalı tarafça ödenmediğini, tahsili amacıyla takip yapıldığını ancak haksız olarak itiraz edildiğini ileri sürerek itirazın iptali ile takibin devamına ve inkâr tazminatına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Asıl ve birleşen davada davalı vekili, davaların reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece asıl ve birleşen davanın kısmen kabulüne dair verilen karar, kapatılan Yargıtay 23. Hukuk Dairesinin 2016/7337 E., 2019/5082 K. Sayılı ilamı ile “davalının ödeme iddiasında bulunduğu dosyalar ve bu icra dosyaları kapsamında avukata yapıldığını iddia ettiği ödemeler üzerinde durularak, bu ödemelerin kooperatif lehine yapılmış olması halinde aidattan mahsubu gerektiği, bu nedenle eksik inceleme yapıldığı” gerekçesiyle bozulmuştur. Bozma ilamına uyulmuş ancak davacı vekilinin, “davanın konusuz kaldığını, tüm alacaklarını davalı taraftan tahsil ettiklerini, davanın yargılama giderleri ve vekalet ücretleri yönünden de konusuz kaldığını" beyan ettiği gerekçesiyle, mahkemece asıl davanın ve birleşen davanın konusuz kalmış olması nedeniyle karar verilmesine yer olmadığına karar verilmiştir.
    Kararı, asıl ve birleşen dava davalısı vekili temyiz etmiştir.
    Yapılan incelemede, taraflar arasında davalı tarafça kabul edilen bir sulh anlaşması yoktur. Davalının, cebri icra tehdidi altında ödeme yaptığı savunması da bulunmuştur. Mahkemece rızai ödeme ve sulh iddiası ile ilgili davalı beyanı da alınarak sonuca göre sulh anlaşması varsa sulhe göre; sulh anlaşması yok ise bozma ilamı doğrultusunda işin esasına göre karar verilmesi gerekirken, davacının tek taraflı beyanı esas alınarak bu beyan doğrultusunda karar verilmesi hatalı olmuş, bozmayı gerektirmiştir.
    Kabule göre de, mahkemece davalı vekilinin verdiği mazeret dilekçesinin kabulüne karar verilmesine rağmen hüküm verilmiş olması da doğru görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle asıl ve birleşen davada davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün davalı yararına BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde temyiz edene iadesine,
    kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 30.03.2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi