Abaküs Yazılım
10. Hukuk Dairesi
Esas No: 2019/2149
Karar No: 2020/5944
Karar Tarihi: 13.10.2020

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2019/2149 Esas 2020/5944 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, maaş farkı nedeniyle alacaklı olan davacının davalıdan tahsil etmek istemesi ve aylık kesinti yapılmadan sosyal güvenlik destek primine tabi tutulmak istemesiyle ilgilidir. Mahkeme, bozmaya uyularak yapılan yargılama sonucunda davayı kabul etmiştir. Ancak, davalılar tarafından temyiz edilmesi üzerine, mahkeme tarafından eksik araştırma ve yanılgılı değerlendirmeye dayalı bir karar verildiği belirtilmiştir. Mahkeme, davacının iş akdinin feshinden sonraki dört aylık sürenin hizmetinden sayılmaması nedeniyle fark aylıklar bakımından mağdur olduğunu iddia ettiği hususunda davalı Kurumca zaten davacının aylık işlemlerinin tamamlanarak yeniden aylık bağlandığı belirtilmiştir. Kanunlar kapsamında bir karar verilememiştir. Yazının sonunda geçen kanun maddeleri 5335 Sayılı Yasanın 30. Maddesi olarak belirlenmiştir.
10. Hukuk Dairesi         2019/2149 E.  ,  2020/5944 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :İş Mahkemesi
    No : 2016/773-2018/615

    Dava, maaş farkından dolayı doğan alacağın davalıdan tahsili ile aylık kesilmeksizin sosyal güvenlik destek primine tabi olduğunun tespiti istemine ilişkindir.
    Mahkeme, bozmaya uyularak yapılan yargılama sonucunda, ilamında belirtildiği şekilde davanın kabulüne dair karar vermiştir.
    Hükmün, davalılar vekilleri tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteklerinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kâğıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
    08.09.2005 tarihinde işten çıkartıldıktan sonra haksız fesih nedeniyle işe iade davası açan davacının, bu davanın yargılaması devam etmekte iken, davalı kurumdan 27.09.2005 tarihinde tahsis talep etmesi üzerine, kurumca 506 sayılı Yasa kapsamında ve 08.09.2005 tarihi itibari ile işten ayrıldığı kabul edilerek aylık bağlandığı, bu arada davacının açtığı davada, davacının işe iadesine ve 4 aylık süredeki tazminatın işverenden tahsiline yönelik verilen kararın kesinleşmesini müteakip, davalı işveren tarafından 2005 yılı 9-10-11-12. aylara ilişkin olarak ek bordro verildiği, davalı Kurumca bu bordrolar dikkate alınarak davacı hakkında aylık kesme ve işten ayrıldığı tarihin bu kez 25.12.2005 tarihi olarak kabul edildiği ve aylığının 2. karar ile güncellenerek, davacıya değişen ve artan aylıkları nedeniyle 23.08.2012 tarihinde ödenmek üzere fark aylıkların gönderildiği, davacının ise, 5335 sayılı Yasanın 30. Madde kapsamında olduğu iddiası ile aylığının kesilmeden çalışmayı sağlamak amacıyla eldeki davayı açtığı anlaşılmakta olup, mahkemece verilen kararın eksik araştırma ve yanılgılı değerlendirmeye dayalı olduğu anlaşılmaktadır.
    Eldeki davada, davacının iş akdinin feshinden sonraki dört aylık sürenin hizmetinden sayılmaması nedeniyle fark aylıklar bakımından mağdur olduğuna ilişkin iddiası bakımından davalı Kurumca zaten davacının aylık işlemlerinin tamamlanarak dört aylık sürenin hesaba katılarak yenia aylık bağlanarak, fark ödeme çıkartıldığı ve bu suretle bu talep hakkındaki davanın konusuz kaldığı hususunun dikkate alınmaması ile aylığının kesilmeksizin sosyal güvenlik destek primine tabi çalışma istemi hakkında 5335 sayılı Yasanın 30. maddesi hükümlerinin irdelenerek, davacının ve işvereninin niteliğine göre bir karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde karar tesisi usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
    Bu maddi ve hukuki olgular gözetilmeksizin, mahkemece yanılgılı değerlendirme sonucu, yazılı şekilde hüküm tesisi, usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    O hâlde, davalılar vekillerinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm sair yönleri incelenmeksizin bozulmalıdır.
    SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davalılardan Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş."ye iadesine, 13/10/2020 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi