Abaküs Yazılım
13. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/41702
Karar No: 2018/5135

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2015/41702 Esas 2018/5135 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı avukat, 11.700 TL vekalet ücreti alacağı nedeniyle davalıdan tahsil etmek istemiştir. Ancak davacının talep ettiği ücretin hesaplanması için Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'ne uyulması gerektiği belirtilmiştir. Taraflar arasında yazılı bir sözleşmenin olmaması durumunda, değeri para ile ölçülemeyen hizmetlerde Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uygulanır. Ortaklığın giderilmesi davası ve veraset ilamı alınması gibi olaylar para ile ölçülemeyen olaylardır. Bu nedenle, davacının istediği vekalet ücreti, avukatlık tarifesindeki maktu vekalet ücreti kadardır. Mahkeme, bu hususu dikkate alarak davacının talep edebileceği vekalet ücretinin miktarı konusunda eksik bir araştırma yapmıştır ve karar bozulmuştur.
Kanun maddeleri: Avukatlık Kanunu'nun 164/4. maddesi.
13. Hukuk Dairesi         2015/41702 E.  ,  2018/5135 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi



    Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.

    K A R A R

    Davacı, ... 2. Sulh Hukuk Mahkemesinin 2012/143 Esas sayılı izaley-i şuyu davasında davalıyı vekil olarak temsil ettiğini, esas dava ile birlikte 4 tane veraset belgesi çıkardığını, satış noktasına kadar emeğinin devam ettiğini, davalı tarafından haksız azledildiğini belirterek fazlaya dair hakkının saklı kalmak kaydıyla 11.700,00 TL vekalet ücreti alacağının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı, davacı avukat ile 3.000,00 TL"ye anlaştığını ve bu bedelin 1.500,00 TL"sini peşin, bakiye 1.500,00 TL"sini PTT üzerinden ödediğini, azilde haklı olduğunu beyan ederek davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, davanın kısmen kabulü ile 10.220,00 TL"nin davalıdan tahsiline karar verilmiş; hüküm, davalı tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddi gerekir.
    2-Davacı, davalının vekili olarak ortaklığın giderilmesi davası ve veraset belgesi alınması işlemlerini yürüttüğünü ancak haksız olarak azledildiğini ileri sürerek fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydı ile 11.700,00 TL vekalet ücreti alacağının tahsili istemi ile eldeki davayı açmış, davalı 3.000,00 TL bedel üzerinden anlaştıklarını 1.500,00 TL peşin ve bakiye kalan 1.500,00 TL PTT aracılığıyla ödediğini beyan ederek davanın reddini dilemiştir. Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Davacı avukat ile davalı arasında vekalet ücreti konusunda yazılı sözleşme bulunmadığından takip edilen davalar yönünden avukata ödenecek ücretin tespiti, Avukatlık Kanunu hükümlerine göre yapılmalıdır. Avukatlık Kanununun 164/4. maddesinde, taraflar arasında bir ücret sözleşmesinin bulunmaması durumunda, değeri para ile ölçülemeyen dava ve işlerde Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin uygulanacağı öngörülmüştür. Ortaklığın giderilmesi davası ve veraset ilamı alınmasına ilişkin dava, değeri para ile ölçülebilen dava ve iş türlerinden değildir. Bu durumda davacının isteyebileceği akdi vekalet ücreti, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde düzenlenen maktu vekalet ücreti kadardır. O halde mahkemece, davalının anlaştıklarını iddia ettiği 3.000,00 TL ücret de dikkate alınarak hizmetin verildiği tarihteki (ortaklığın giderilmesi davasının açıldığı tarihteki) Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde yer alan maktu vekalet ücreti üzerinden hesaplama yapılması hususu değerlendirilerek davacının talep edebileceği vekalet ücretinin miktarı yönünden yeniden rapor alınmak suretiyle sonucuna uygun karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm tesisi usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirir.
    SONUÇ: Yukarıda 1. bentte açıklanan nedenlerle davalının sair temyiz itirazlarının reddine, 2. bentte açıklanan nedenlerle temyiz edilen hükmün davalı yararına BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, HUMK’nun 440/III-1 maddesi uyarınca karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere, gününde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi