Abaküs Yazılım
18. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/8269
Karar No: 2016/3444
Karar Tarihi: 29.02.2016

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2015/8269 Esas 2016/3444 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, mahkemece kısmen kabul edilen bir bedelin faiz ve masraflarla birlikte davalı taraftan tahsili için dava açtı. Ancak bilirkişi kurulu raporu, emsal olarak alınan taşınmazın dava konusu taşınmazla benzer olmadığı yönünde sonuç verdi. Ayrıca, krokideki bölümlerin hangi belediyenin sorumluluğunda olduğu araştırılmadı. Kamulaştırma Kanununun geçici 6. maddesi iptal edildiğinden, icra harçları ve vekalet ücretleri nispi olarak uygulanması gerektiği de belirtildi. Kanun maddeleri: Kamulaştırma Yasası'nın 11. maddesinin (g) bendi, 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu, Anayasa Mahkemesinin 13.11.2014 tarih, 2013/95 Esas ve 2014/176 Karar sayılı kararı, 6487 Sayılı Kanun'un geçici 6. maddesi.
18. Hukuk Dairesi         2015/8269 E.  ,  2016/3444 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi


    Dava dilekçesinde, ... İli ..... Mahallesi 11217 ada 14 parsel sayılı taşınmazın kamulaştırmasız el koyma nedenine dayalı olarak bedelinin faiz ve masraflarla birlikte davalı taraftan tahsili istenilmiştir. Mahkemece davanın kısmen kabulüne karar verilmiş, hüküm taraf vekillerince temyiz edilmiştir.

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Temyiz istemlerinin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
    Mahkemece yapılan araştırma ve inceleme ile alınan bilirkişi raporu hüküm kurmaya yeterli değildir.
    Şöyle ki;
    1-Bilirkişi kurulu raporunda somut emsal olarak alınan 1.... Mahallesi 1507 ada 45 parsel sayılı taşınmaz nitelik, yüzölçümü ve değeri itibariyle dava konusu taşınmazla benzer özelliklere sahip değildir.
    Kamulaştırma Yasasının 11. maddesinin (g) bendine göre arsalarda dava konusu taşınmazla karşılaştırılacak taşınmazların emsal niteliğinde olması gerekir. Örneğin, benzer yüzölçümlerde, bitişik ya da yakın adalarda bulunmak, aynı imar iznine ve fiyatlarda en azından yaklaşık değerde olmak gibi nitelikler "emsal"in seçilmesine esas alınması gereken unsurlardandır. Somut olayda bilirkişi kurulu raporunda emsal taşınmaz dava konusu taşınmazdan 6,42 kat daha değerli kabul edilmiş ise de, emsal ve dava konusu taşınmazın belirlenen özellikleri ve değer farkı itibarıyla bu taşınmaz somut emsal olarak kabul edilemez. Zira böyle bir emsalle yapılacak karşılaştırmadan sağlıklı ve gerçekçi bir sonuca ulaşılması her zaman olası değildir. Bu nedenle, re"sen araştırma yapılarak dava konusu taşınmaza emsal olabilecek taşınmazlar bulunup bunların seçilen satışlarına ait tapu kayıtları (satış tarihi, satış bedeli ve satışın taraflarını gösteren) dosyaya getirtilip bunlara göre değerlendirme yapılması gerekirken, yanıltıcı olma unsuru yüksek olan dava konusu taşınmaza göre daha değerli ve farklı konumdaki bir taşınmazın emsal alınması,
    2-... İmar ve Şehircilik Müdürlüğü"nün yazısından, dava konusu 11217 ada 14 parsel sayılı taşınmazın 1/1000 ölçekli imar planı kapsamında yol, park ve ağaçlandırılacak alanda kaldığı; fen bilirkişi rapor ve krokisinden, taşınmazın (A),(B) ve (C) harfleri ile gösterilen asfalt yol ve kaldırım olarak el koyulan bölümlerin büyük bölümünün ... Büyükşehir Belediye Başkanlığının sorumluluğunda olduğu, (D,E,F,G,H ve L,) harfleri ile gösterilen bölümlere fiilen el atılmadığı ancak bu kısımların da imar planında davalı ... Belediye Başkanlığının sorumluluk alanında bulunan parkta kaldığı, buna göre yol ve kaldırım olarak fiilen el atılan bölümlerin fiilen el atılmayan (D,E,F,G,H ve L) bölümleri ile proje bütünlüğü içinde bulunduğu anlaşıldığından, dava konusu taşınmazın krokide (D,E,F,G,H ve L) harfleriyle gösterilen bölümlerin bedeline de hükmedilmesi gerektiği düşünülmeden, bu kısımla ilgili hukuki el koyma olduğu kabul edilerek dava şartı yokluğu nedeniyle usulden ret kararı verilmesi,
    3-Dava konusu taşınmazın krokisinde (K) (3319,95 m²) ile gösterilen, zeminde fiilen el atılmayan ve imar planında ağaçlandırılacak alan olarak ayrıldığı anlaşılan kısmın hangi belediyenin bakım ve sorumluluk alanında kaldığının araştırılarak; davalı ... Belediye Başkanlığı"nın görev alanında olduğunun tespit edilmesi halinde proje bütünlüğü kapsamında bu kısmın da bedeline hükmedilmesi gerektiğinin düşünülmemesi,
    Doğru görülmemiştir.
    Ayrıca;
    4-2942 Sayılı Kamulaştırma Kanununun 6487 sayılı Kanunla değiştirilen geçici 6.maddesinin onikinci ve onüçüncü fıkraları 13.03.2015 tarihli Resmi Gazete"de yayımlanan Anayasa Mahkemesinin 13.11.2014 tarih, 2013/95 Esas ve 2014/176 Karar sayılı kararıyla iptal edildiğinden; 04.11.1983 tarihinden sonra el koyulan taşınmazlar yönünden, kamulaştırmasız el koyma nedeniyle açılan davalarda, mahkeme ve icra harçları ile her türlü vekalet ücretinin nispi olarak uygulanması gerektiği de dikkate alınarak mahkeme kararının bozulması gerekmiştir.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harçlarının istek halinde temyiz edenlere iadesine, işbu kararın tebliğinden itibaren onbeş gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere 29.02.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.










    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi