Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/17523
Karar No: 2017/3675
Karar Tarihi: 11.05.2017

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2016/17523 Esas 2017/3675 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, tedarikçi sözleşmesi kapsamında davalının mağazalarına mal teslimatı yaptığını ve davalının ticari ilişkinin sona ermesi sonrasında haksız olarak kesintiler yaparak müvekkilinin toplam alacağından 25.992,24 TL alacağının ödenmediğini iddia ederek dava açmıştır. Davalı ise tarafların yargılamanın ... Hukuku'na tabi olduğunu savunarak davanın reddini talep etmiştir. Mahkeme, faturaların defterlere kaydedilip benimsenmesinden sonra haksız olarak düzenlendiği iddiasının dinlenmesinin mümkün olmadığını belirterek davanın reddine karar vermiştir. Kararda, davadaki dosyaya, ilgili kanun maddelerine ve delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmaması nedeniyle, davacı vekilinin tüm temyiz itirazlarının reddine karar verilmiştir. Kararda geçen kanun maddeleri arasında Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu yer almaktadır.
19. Hukuk Dairesi         2016/17523 E.  ,  2017/3675 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün davacı vekilince duruşmalı olarak temyiz edilmesi üzerine ilgililere çağrı kağıdı gönderilmişti. Belli günde davacı vek. Av. ... gelmiş diğer taraftan kimse gelmemiş olduğundan onun yokluğunda duruşmaya başlanarak hazır bulunan avukatların sözlü açıklamaları dinlenildikten ve temyiz dilekçesinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    - K A R A R -

    Davacı vekili, taraflar arasındaki tedarikçi sözleşmesinin davalı tarafından şifahi olarak sona erdirildiğini, davacının bu sözleşme kapsamında davalının birçok değişik mağazasına mal teslimatı yaptığını, davalının, taraflar arasındaki ticari ilişkinin sona ermesi neticesinde “ ... Açılış Raf Katılım Bedeli”, “Kasa Önü Çalışma Bedeli”, “Sevk Zarar Tazminatı” adı altında kesintiler yaparak müvekkilinin toplam alacağından bakiye 9.079,61 TL"yi 2014 yılı Mayıs ayında ödediğini, kesintilerin haksız yapıldığını, davacıya nakden iadesi gerektiğini iddia ederek davalının haksız ve mesnetsiz olarak davacının alacağından kesinti yapmak suretiyle kendine gelir olarak kaydetmek suretiyle ödemediği 25.992,24 TL alacağın faizi ile birlikte tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili cevap dilekçesinde, tarafların sözleşmenin ... Hukuku"na tabi olduğu hususunda anlaştıklarını, bu nedenle davada ... Hukuku"nun uygulanması gerektiğini, davacı şirket tarafından 08.05.2014 tarihli mutabakat mektubu ile cari hesap bakiyesi olarak belirlenen 9.079,61 TL"nin müvekkili şirketçe ödendiğini, bu tarihten sonra davacı ile herhangi bir ticari ilişki ve/veya davacıya kesilmiş herhangi bir fatura bulunmadığını, davalı şirketin davacıya hiçbir borcu olmadığını savunarak davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece iddia, savunma, toplanan delillere ve bilirkişi raporuna göre dava konusu yapılan, davalı tarafından haksız olarak kesildiği iddia edilen yedi adet faturanın her iki tarafın defterlerinde kayıtlı bulunduğu, davacının, davalının düzenlediği bu faturaları defterine kaydetmesi nedeniyle benimsediğinin kabulü gerektiği, faturaların defterlere kaydedilip benimsenmesinden sonra haksız olarak düzenlendiği iddiasının dinlenmesinin mümkün bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekilince temyiz edilmiştir.
    Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davacı vekilinin yerinde görülmeyen bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının temyiz edenden alınmasına, 11/05/2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi