Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/3031
Karar No: 2016/5123
Karar Tarihi: 13.12.2016

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2016/3031 Esas 2016/5123 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, bir kooperatif üyesinin dairelerinin teslim alındıktan sonra ortaya çıkan ayıpları sebebiyle bu ayıpların giderilme bedeliyle değer kaybının yükleniciden tahsiline ilişkindir. Davacı vekili, davalı şirketin inşa ettiği binada müvekkiline ait dairenin teslim alındığından bu yana sürekli hasar oluştuğunu ileri sürerek, hasarın giderilmesi için gerekli işçilik ve malzeme bedelinin hesaplanarak davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir. Davalı vekili ise, müvekkilinden kaynaklı bir zarar olmadığını belirterek davanın reddini talep etmiştir. Mahkeme, davacı lehine karar vermiştir. Ancak, davacının kooperatiften haklarını temlik aldığına dair belge yada delil sunmadığından aralarında herhangi bir sözleşme ilişkisi bulunmadığı halde davalıya davacı tarafça husumet yöneltilmesi doğru olmayıp, pasif husumet yokluğu nedeniyle davanın reddi gerektiği belirtilerek, kararın bozulmasına hükmedilmiştir.
Kanun Maddeleri: Pasif husumet yokluğunun hukuka aykırılığına ilişkin Türk Borçlar Kanunu madde 15, Türk Medeni Kanunu madde 99.
15. Hukuk Dairesi         2016/3031 E.  ,  2016/5123 K.

    "İçtihat Metni"



    Mahkemesi :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davalı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:

    - K A R A R -

    Dava, SS .... Konut Yapı Kooperatifi üyesi olan davacının uhdesine düşen dairenin teslim alındıktan sonra ortaya çıkan ayıplar sebebiyle bu ayıpların giderilme bedeliyle değer kaybının yükleniciden tahsiline ilişkin olup mahkemece ıslah dilekçesi gözetilerek davanın kabulüne dair verilen hüküm, davalı vekili tarafından temyiz olunmuştur.
    Davacı vekili, davalı şirketin.... Sitesi’ni kooperatif halindeyken inşa ettiğini, inşaatın tamamlanması neticesinde kooperatifin tasfiye edilmesi ile site halini aldığını, davalı tarafından inşa edilen müvekkiline ait dairenin teslim alındığından bu yana sürekli hasar oluştuğunu ileri sürerek, hasarın giderilmesi için gerekli işçilik ve malzeme bedelinin hesaplanarak davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir. Davalı vekili ise; şirketin sözleşme ile üstlendiği edimini eksiksiz bir şekilde yerine getirdiğini, müvekkilinden kaynaklı bir zarar olmadığını belirterek davanın reddini talep etmiştir.
    Taraf sıfatı, bir başka deyişle husumet ehliyeti, dava konusu hak ile kişiler arasındaki ilişkiyi ifade eder. Sıfat, bir maddi hukuk ilişkisinde tarafların o hak ile ilişkisinin olup olmadığının belirlenmesi anlamına gelir. Davacı sıfatı, dava konusu hakkın sahibini, davalı sıfatı ise dava konusu hakkın yükümlüsünü belirler. Uygulamada davacı sıfatı, aktif husumeti, davalı sıfatı ise pasif husumeti karşılayacak şekilde değerlendirilmektedir. Dava konusu şey üzerinde kim ya da kimler hak sahibi ise, davayı bu kişi veya kişilerin açması ve kime karşı hukuki koruma isteniyor ise o kişi veya kişilere davanın yöneltilmesi gerekir. Bir kimsenin davacı veya davalı sıfatına sahip olup olmadığı tıpkı hakkın mevcut olup olmadığının tayininde olduğu gibi maddi hukuka göre belirlenir. Taraf sıfatının bu anlamda önemli özelliği ise, def"i değil itiraz niteliğinde olması nedeniyle taraflarca süreye ve davanın aşamasına bakılmaksızın her zaman ileri sürülebileceği ve taraflar ileri sürmemiş olsalar bile mahkemece re"sen nazara alınmasıdır.
    Davacı daire maliki ile davalı şirket arasında yazılı ya da sözlü eser sözleşmesi bulunduğu iddia edilmemiş olup, sözleşme ilişkisi kooperatif ile davalı yüklenici olan..... Şti. arasındadır. Davacı, kooperatiften haklarını temlik aldığına dair belge yada delil sunmamıştır. Bu durumda aralarında herhangi bir sözleşme ilişkisi bulunmadığı halde davalıya davacı tarafça husumet yöneltilmesi doğru olmayıp, pasif husumet yokluğu nedeniyle davanın reddi gerekirken mahkemenin işin esasına girerek yazılı şekilde karar vermesi doğru olmamış, kararın bozulması uygun bulunmuştur.
    Bozma sebebine göre diğer temyiz itirazları incelenmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle kararın BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davalıya geri verilmesine, karara karşı tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme isteminde bulunulabileceğine 13.12.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.




    .

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi