Esas No: 2022/2091
Karar No: 2022/1861
Karar Tarihi: 20.09.2022
BAM Hukuk Mahkemeleri Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 26. Hukuk Dairesi 2022/2091 Esas 2022/1861 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Ankara 11. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde açılan trafik kazası tazminat davasında, davacı vekili ihtiyati tedbir talep etmiştir. Ancak mahkeme, taşınır ve taşınmaz haklarla ilgili uyuşmazlık olmadığı gerekçesiyle ihtiyati tedbir talebini reddetmiştir. Davacı vekili, bu karara itiraz ederek istinaf başvurusunda bulunmuştur. Ancak Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 26. Hukuk Dairesi, istinaf başvurusunu reddetmiş ve kararını 6100 sayılı HMK'nın 389/1 maddesi uyarınca gerekçelendirmiştir. Bu maddeye göre, mevcut durumda meydana gelebilecek bir değişme nedeniyle hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşacağından ya da tamamen imkansız hale geleceğinden veya gecikme sebebiyle bir sakıncanın yahut ciddi bir zararın doğacağından endişe edilmesi halinde, uyuşmazlık konusu hakkında ihtiyati tedbir kararı verilebilir. Başka bir deyişle, uyuşmazlık konusu şey üzerine ihtiyati tedbir şerhi konulabileceği anlaşılmaktadır. Ancak bu durum trafik kazası tazminat davasında söz konusu değilse, ihtiyati tedbir tale
T.C. ANKARA BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
26. HUKUK DAİRESİ Esas-Karar No: 2022/2091 - 2022/1861
T.C.
ANKARA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
26. HUKUK DAİRESİ
ESAS NO : 2022/2091
KARAR NO : 2022/1861
T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
K A R A R
İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : ANKARA 11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ARA KARAR TARİHİ : 22/07/2022
NUMARASI : 2022/488 Esas
DAVACI :
VASİ :
VEKİLİ :
DAVALILAR :
VEKİLLERİ :
DAVANIN KONUSU : Tazminat
KARAR TARİHİ : 20/09/2022
GEREKÇELİ KARAR
YAZILMA TARİHİ : 21/09/2022
Mahalli mahkemesince verilen karara karşı davacı vekili tarafından süresi içinde istinaf kanun yoluna başvurulmuş olup, başvuru şartlarının yerine getirildiği dosya üzerinde yapılan ön inceleme ile anlaşılmakla yapılan istinaf incelemesi sonunda;
DAVACININ İDDİASI
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; 16/09/2021 tarihinde apartman önünde yayalar için ayrılan bölümde yürüdüğü sırada davalı ...'a ait ve ... yönetimindeki ... plakalı aracın park alanında geri geri çıktığı sırada yaya yoluna girerek davacıya çarparak yaralanmasına neden olduğunu belirterek, fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla, sol uyluk kemiği kırığı malullüğü nedeniyle şimdilik 100,00TL, bakım ve bakıcı giderleri olarak şimdilik 100,00 TL, SGK tarafından karşılanmayan tedavi giderleri olarak şimdilik 50,00 TL, tedavi sürecinde ortaya çıkan yol yeme içme masrafları olarak şimdilik 50,00 TL maddi tazminatın davalılardan olay tarihinden itibaren işleyecek avans faizi ile birlikte müştereken ve müteselsilen tahsiline, davacının trafik kazası nedeniyle yaşadığı sıkıntı, kederi, ekonomik ve sosyal durumu dikkate alındığında 10.000,00 TL manevi tazminatın olay tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalı ... ve davalı ...'dan müştereken ve müteselsilen alınarak davacıya verilmesine, davalı ...'a ait ... plakalı araca ve davalılardan ... ve ...'ın araç ve taşınmazlarının üçüncü şahıslara devrinin önlenmesi için ihtiyati tedbir konulmasına karar verilmesini dava ve talep etmiştir.
İLK DERECE MAHKEMESİ KARAR ÖZETİ
Mahkemece, 22.07.2022 tarihli ara karar ile ihtiyati tedbirin uyuşmazlık konusu hakkında verilebileceği hususu dikkate alındığında HMK'nın 389 ve devamı maddeleri gereği şartları oluşmayan ihtiyati tedbir talebinin reddine karar verilmiş, karara karşı davacı vekili tarafından istinaf kanun yoluna başvurulmuştur.
İLERİ SÜRÜLEN İSTİNAF NEDENLERİ
Davacı vekili istinaf başvuru dilekçesinde özetle;
İhtiyati tedbir’in uyuşmazlık öncesinde veya uyuşmazlık sürecinde talep sahibinin talep ettiği hakkını ileride açacağı veya devam eden bir davanın sonucunda elde etmesinin sağlanması amacıyla getirilmiş olan bir tür hukuki güvence olduğunu,
6100 HMK 389 Madde: "(1) Mevcut durumda meydana gelebilecek bir değişme nedeniyle hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşacağından ya da tamamen imkânsız hâle geleceğinden veya gecikme sebebiyle bir sakıncanın yahut ciddi bir zararın doğacağından endişe edilmesi hâllerinde, uyuşmazlık konusu hakkında ihtiyati tedbir kararı verilebilir." Buna göre mevcut durumda meydana gelebilecek bir değişme, trafik kazası nedeniyle hakkın elde edilmesinin zorlaşması veya tamamen imkansız hale gelmesi ihtimalinin söz konusu olduğunu, aracın satılması halinde ise telafisi imkansız zararların ortaya çıkacağını,
HMK 389 ve devamı ilgili maddeleri gereği ihtiyati tedbir taleplerinin reddinin hukuka kanuna ve usule aykırı olduğunu belirterek, usul ve yasaya aykırı verilen ara karardaki ihtiyati tedbir talebinin reddi kararının kaldırılmasına ve istinaf incelemesi sonucu gerekli olan ... plakalı araca ve davalılardan ... ve ...'ın araç ve taşınmazlarının üçüncü şahıslara devrinin önlenmesi için ihtiyati tedbir kararı verilmesini talep etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE
Dava, trafik kazası nedeniyle maddi ve manevi tazminat isteğine ilişkin olup, uyuşmazlık ihtiyati tedbir talebinin reddine ilişkin kararın yerinde olup olmadığı noktasındadır.
6100 Sayılı HMK’nın 389/1 maddesinde; "Mevcut durumda meydana gelebilecek bir değişme nedeniyle hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşacağından ya da tamamen imkansız hale geleceğinden veya gecikme sebebiyle bir sakıncanın yahut ciddi bir zararın doğacağından endişe edilmesi hallerinde, UYUŞMAZLIK KONUSU HAKKINDA ihtiyati tedbir kararı verilebilir.” şeklinde düzenleme getirilmiştir.
Yukarıdaki açıklamalar ışığında, uyuşmazlık konusu şey üzerine ihtiyati tedbir şerhi konulabileceği anlaşılmaktadır. Somut olayda trafik kaydına ihtiyati tedbir şerhi konulması talep edilen aracın mülkiyeti ile davalıların taşınır, taşınmaz ve diğer hak ve alacakları ile ilgili bir uyuşmazlık bulunmamaktadır. Bir başka ifade ile eldeki tazminat davasının konusu değildirler.
Bu durumda mahkemece usul ve yasaya uygun bir şekilde ihtiyati tedbir talebinin reddine karar verilmesi yerinde olmakla davacı vekilinin istinaf başvurusunun reddine karar verilmesi gerekmiş ve aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Yukarıda açıklanan nedenlerle
1-Davacı vekilinin istinaf başvurusunun HMK.nın 353/1-b-1 maddesi uyarınca ESASTAN REDDİNE,
2-Peşin alınan harcın mahsubu ile yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan istinaf başvuru giderinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Karar tebliği işlemlerinin ilk derece mahkemesince yerine getirilmesine
Dosya üzerinde yapılan inceleme neticesinde 6100 sayılı HMK.nın 362/1-f maddesi uyarınca 20.09.2022 tarihinde KESİN olarak oy birliği ile karar verildi.
Başkan
Üye
Üye
Katip
* Bu belge, 5070 sayılı Kanun hükümleri gereğince elektronik imza ile imzalanmıştır.