Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/6874
Karar No: 2017/3655
Karar Tarihi: 10.05.2017

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2016/6874 Esas 2017/3655 Karar Sayılı İlamı

19. Hukuk Dairesi         2016/6874 E.  ,  2017/3655 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın birleştirilmesine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    - K A R A R -

    Davacı vekili,müvekkili şirket ile davalılar arasında finansal kiralama sözleşmesi akdedildiğini, kiracının bu sözleşmeden kaynaklı borçlarını ödememesi nedeniyle ödeme ve fesih ihtarnamesi keşide edildiğini, ihtarnamenin sonuçsuz kaldığını, bu nedenle davalılar aleyhine icra takibi başlatıldığını, davalı borçluların borca itiraz ettiklerini,süresi içinde itirazın iptali davası açılamadığını belirterek 785,42 TL asıl alacak ve 5.384,75 TL temerrüt faizi olmak üzere toplam 6.170,17 TL alacağın anılan sözleşmeyi kiracı ve müşterek müteselsil borçlu sıfatı ile imzalayan davalılardan tahsilini talep ve dava etmiştir.
    Davalılar vekili,müvekkillerinin davacıya herhangi bir borcunun bulunmadığını, alacağın zamanaşımına uğradığını, müvekkillerinden ...."nin feshedilirken yapılan ilana rağmen davacı tarafın alacak talebinde bulunmadığını,davanın reddi gerektiğini, ayrıca ... 6. Asliye Ticaret Mahkemesinin 2011/579 Esas sayılı dosyasında müvekkili davalı şirket aleyhine aynı sözleşmeden kaynaklı derdest bir davanın bulunduğunu belirterek iş bu dosyanın anılan dosya ile birleştirilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece, İncelenen ... 6. Asliye Ticaret Mahkemesinin 2011/579 Esas sayılı dava dosyasında aynı finansal kiralama sözleşmesinden kaynaklı sözleşmenin feshi ve emtianın davacı şirkete aynın teslimine ilişkin talepte bulunulduğu,ödeme ve fesih olgularının birlikte değerlendirilmesinin gerektiği,her iki dava da aynı sözleşmeden kaynaklı olup biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunduğu gerekçesiyle eldeki davanın, ... 6. Asliye Ticaret Mahkemesinin 2011/579 Esas sayılı dava dosyası ile birleştirilmesine, yargılamaya birleştirilen dava dosyası üzerinden devam olunmasına karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından süresi içinde temyiz edilmiştir.
    Davaların birleştirilmesini düzenleyen HMK’nın 166/1 maddesinde aynen: “Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması durumunda, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir. Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkemece verilir ve bu karar, diğer mahkemeyi bağlar" hükmü yer almaktadır.
    Bu durumda davaların birleştirilmesi için her iki davanın da aynı düzey ve sıfattaki mahkemeler arasında görülmesi gerekmektedir.
    Temyize konu birleştirme kararını veren sulh hukuk mahkemesiyle asliye ticaret mahkemesi arasında bu neviden bir aynılıktan söz etmek mümkün değildir. Kaldı ki, mahkemelerin aynı olmasının yanısıra birleştirme kararının davanın açıldığı ilk mahkemede değil ikinci mahkemece değerlendirilmesi gerekmektedir.
    Öte yandan bu karar, aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki mahkemeler arası birleştirme kararı niteliğinde olmadığından; HMK 168/1 maddesinde yer alan birleştirme kararlarının tek başına bozmaya konu yapılamayacağı istisnasından da yararlanamaz. Açıklanan bu nedenlerle dava tarihi itibarıyla görevli olan mahkemenin her iki dosya arasında irtibat bulması halinde gerekirse bekletici mesele yaparak işin esasına dair hüküm kurması gerekirken yazılı şekilde karar vermesi usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 10/05/2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi