Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2006/12266
Karar No: 2006/18190

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2006/12266 Esas 2006/18190 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Bu dava bir boşanma davasıdır ve taraflar arasında kusur, kişisel ilişki, iştirak, yoksulluk nafakası ile maddi ve manevi tazminat konularında anlaşmazlık vardır. Mahkeme, davacının eylemlerinin kusurlu olduğu ve bazı temyiz itirazlarının yersiz olduğu sonucuna varmıştır. Ancak, mahkeme tarafından takdir edilen iştirak nafakasının, tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına ve günün ekonomik koşullarına uygun olmadığına hükmedilmiştir. Bu nedenle, mahkeme kararı sadece iştirak nafakası konusunda bozulmuştur. Mahkeme kararında Türk Medeni Kanunu'nun 4. maddesinde yer alan hakkaniyet ilkesinin göz önünde bulundurulması gerektiği ifade edilmiştir.
Detaylı açıklama:
- Taraflar arasındaki dava boşanma davasıdır ve kusur, kişisel ilişki, iştirak, yoksulluk nafakası ile maddi ve manevi tazminat konularında anlaşmazlık vardır.
- Mahkeme, dosyadaki yazılar ve deliller doğrultusunda davacının da bazı kusurlarının olduğu sonucuna varmıştır.
- Ancak, davacının temyiz itirazlarının çoğunun yersiz olduğu karara bağlanmıştır.
- Mahkeme, davacının ağır hakaretlerde bulunması ve telefonu eşine fırlatarak etkili eyleme teşebbüs etmesinin de belirlendiğini ifade etmiştir.
- Mahkeme, davacının ihtiyacı olan iştirak nafakasının takdir edilen miktarın altında olduğuna hükmederek, daha uygun bir miktar belirlenmesi gerektiği sonucuna varmıştır.
- Bu kararın temelinde Türk Medeni Kanunu'nun 4. maddesindeki hakkaniyet ilkesinin dikkate alınması gerektiği ifade edilmiştir.
Kanun maddeleri:
- Türk Medeni Kanunu'nun 4. maddesi: \"Hukuk ve adaletin gerektirdiği hakkaniyet kurallarına göre hareket edilir.\"
2. Hukuk Dairesi         2006/12266 E.  ,  2006/18190 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ :Boşanma

    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm kusur, kişisel ilişki, iştirak ve yoksulluk nafakası , maddi ve manevi tazminat yönünden temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle * tarafların barışmaları ve kocanın açtığı boşanma davasından feragat ettiği tarihten sonra da davalının davacıyı dövdüğü ve davacı kadının da davalıya ağır hakaretlerde bulunup telefonu eşine fırlatarak etkili eyleme teşebbüs ettiği anlaşılmakla davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
    2- Tarafların gerçekleşen sosyal ve ekonomik durumlarına, nafakanın niteliğine, günün ekonomik koşullarına göre * küçük için takdir edilen iştirak nafakası azdır. * Mahkemece Türk Medeni Kanununun 4. maddesindeki hakkaniyet ilkesi de dikkate alınarak daha uygun miktarda nafakaya hükmedilmesi gerekir. Bu yön gözetilmeden yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır.

    SONUÇ: Temyiz edilen kararın 2. bentte açıklanan sebeplerle iştirak nafakası yönünden BOZULMASINA, hükmün temyize konu diğer bölümlerinin ise l. bentteki nedenlerle ONANMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 25.12.2006











    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi