Abaküs Yazılım
13. Daire
Esas No: 2016/4086
Karar No: 2021/3768
Karar Tarihi: 10.11.2021

Danıştay 13. Daire 2016/4086 Esas 2021/3768 Karar Sayılı İlamı

T.C.
D A N I Ş T A Y
ONÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No:2016/4086
Karar No:2021/3768

TEMYİZ EDEN (DAVACI) : … Radyo TV A.Ş.
VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVALI) : … Kurulu
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU : .. İdare Mahkemesi'nin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı şirkete ait "…" logosuyla yayın yapmakta olan televizyon kanalında 25/11/2014 tarihinde yayınlanan "…" adlı evlilik programında yer alan ifadelerin, 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un 8. maddesinin 1. fıkrasının (ç) bendi ile (f) bendinde yer alan yayın ilkelerinin tekraren ihlâl edildiğinden bahisle, aynı Kanun'un 32. maddesinin 2. fıkrası uyarınca 331.226,00-TL idari para cezası verilmesine ilişkin … tarih ve … sayılı Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (Kurul) kararının iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesi'nce verilen kararda; davacı şirkete ait televizyon kanalında yayınlanan "…" adlı programda, evlenme programına katılan ... isimli konuğun, program sunucusunun ısrarlı soruları üzerine eski eşi hakkındaki iddiaları ile bu iddialara cevap vermek üzere stüdyoya telefonla bağlanan eski eşinin iddialarının izleyicilere aktarıldığı, program sunucusunun iki kişinin tüm mahremiyetlerinin kişilerce deşifre edilmesine izin verildiği, yayında yer verilen ifadelerin 6112 sayılı Kanun'un 8. maddesinin 1. fıkrasının (ç) bendinde belirtilen yayın hizmetlerinin "İnsan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olmaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez." ilkesi ile (f) bendinde yer alan yayınların toplumun millî ve manevî değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamayacağı ilkesine aykırılık teşkil ettiği;
Diğer taraftan, davacı yayın kuruluşu hakkında tekerrüre esas alınan 25/10/2011, 18/12/2011 ve 28,29/09/2011 tarihli yayınları nedeniyle …, … ve … tarih ve …, … ve … sayılı toplantılarda alınan …, … ve … nolu Üst Kurul kararlarına karşı açılan davalarda, Mahkemelerinin … tarih ve E:…, K:… sayılı, …İdare Mahkemesi'nin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararı ve … İdare Mahkemesi'nin … tarih ve E:…, K:.. sayılı kararları ile davanın reddine karar verildiği ve bu kararların temyiz incelemesi neticesinde onandığı görülmekle, tekerrür şartının da gerçekleştiği anlaşıldığından, dava konusu Kurul kararında hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Belirtilen gerekçelerle dava konusu işlem hukuka uygun bulunarak davanın reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı tarafından, kişilerin izinleri olması hâlinde özel hayatlarına ilişkin yayın yapılabileceği ve bunun özel hayatın gizliliğini ihlâl etmeyeceği, eğer bir yayın olumsuz olaylar hakkında özendirici ve teşvik edici nitelik taşımıyorsa ailenin korunması ilkesinin ihlâl edildiğinden söz edilemeyeceği, teknik uzmanlığı gerektiren konularda bilirkişi incelemesi yapılmasına yönelik taleplerinin dikkate alınmadığı, eksik incelemeye dayanarak karar verildiği, 6112 sayılı Kanun'un 32. maddesinin 2. fıkrası ile 9. fıkrasının Anayasa'ya aykırı olduğu, tekerrür hükümlerinde zaman aşımı süresinin belirtilmediği, Anayasa'ya aykırılık iddialarının dikkate alınmadığı ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davalı idare tarafından, davacının Anayasa'ya aykırılık iddialarının yerinde olmadığı, dava konusu işlemin dayanağı tekerrüre esas alınan uyarı yaptırımlarının yargı mercilerince verilen kararlar ile kesinleştiği, tekerrür şartının gerçekleştiği, dava konusu yayınlardaki ifadelerin toplumun örf ve adetlerine ve Türk aile yapısına ters düştüğü, tesis edilen işlemin hukuka uygun olduğu belirtilerek istemin reddi gerektiği savunulmuştur.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …'IN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onüçüncü Dairesi'nce, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
Davacının Anayasa'ya aykırılık iddiası ciddi görülmemiştir. İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin reddine,
2. Davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle reddi yolundaki … İdare Mahkemesi'nin … tarih ve E:…, K:… sayılı temyize konu kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından anılan Mahkeme kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. Dosyanın anılan Mahkeme'ye gönderilmesine,
5. 2577 sayılı Kanun'un Geçici 8. maddesi uyarınca, bu kararın tebliğ tarihini izleyen 15 (on beş) gün içerisinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere, 10/11/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi