Abaküs Yazılım
13. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/21421
Karar No: 2018/4981
Karar Tarihi: 24.04.2018

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2015/21421 Esas 2018/4981 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalı bankadan aldığı krediyle dava dışı bir firmadan daire satın aldığını ancak dairenin tesliminin geciktiğini ve bu nedenle 11 ay kira ödediğini ileri sürerek, davalılardan dairenin güncel değerini ve aradaki farkı yasal faiziyle birlikte tahsil etmek istemiştir. Mahkeme, maddi tazminat yönünden davanın kısmen kabulüne, manevi tazminat yönünden reddine karar vermiştir. Ancak, mahkeme kararında tahsil edilecek maddi tazminatın hangi davalıdan tahsil edileceğinin açıkça belirtilmediği için kararda usul ve yasaya aykırılık bulunmuştur. Bu nedenle, mahkeme kararı bozulmuştur. İlgili kanun maddesi HMK’nun 297/2.maddesi’dir ve kararın hüküm kısmında belirtilen borç ve hakların açık şekilde gösterilmesi gerektiğini hükme bağlamaktadır. Diğer kanun maddesi ise HUMK’nun 433/2. maddesi olup, temyiz dilekçesi süresinin 10 gün olduğunu belirtmektedir.
13. Hukuk Dairesi         2015/21421 E.  ,  2018/4981 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi (Tüketici Mahkemesi sıfatıyla)

    Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı avukatınca, davalı-Yapı Kredi A.Ş. avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.
    KARAR

    Davacı, davalıdan sağladığı kredi ile dava dışı firmadan bir daire satın almak için sözleşme imzaladığını, tapusunu da aldığını ancak dava dışı yüklenicinin inşaata başlama tarihinden itibaren 12 ay sonra teslim etmesi gereken daireyi geç teslim ettiğini, yüklenici şirkete35.000TL peşin ödeme yaptığını, bakiye kısmı kredi çekerek ödediğini davalı bankanın bu daire nedeniyle sözleşmeyi garantör olarak imzaladığı krediden dolayı kredi miktarı kadar müteselsil sorumlu olduğunu, ileri sürerek dairenin zamanında teslim edilmemesi nediyle 11 ay kirada kaldığını, davaya konu dairenin mevcut ve tamamlanması için gereken parasal değerinin tespiti ile aradaki farkın yasal faizi ile birlikte davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece maddi tazminat yönünden davanın kabulü ile 30.921,45 TL alacağın 1.000,00 TL"lik kısmına dava tarihinden, kalan kısma ıslah tarihinden itibaren işleyecek yasal faiz ile birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine, manevi tazminat yönünden talebin reddine, karar verilmiş hüküm davalı ...Ş ve davacı yanca temyiz edilmiştir.
    1-Davacı, temyize cevap dilekçesinde hükmü temyiz etmiştir. Temyiz dilekçesi 07.05.2015"te davacıya tebliğ edilmiş, HUMK"nun 433/2. maddesi uyarınca 10 günlük süre geçtikten sonra 25.05.2015 tarihinde verilen dilekçe süresinde olmadığından temyiz talebinin reddi gerekir.
    2-6100 sayılı HMK.nun 297/2.maddesinde "...hükümle taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların sıra numarası altında, açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gereklidir" denilmek suretiyle, mahkeme hükmünde bulunması gereken hususlar belirtilmiş bulunulmaktadır. Anılan yasa hükmü uyarınca kararın hüküm kısmının mutlak şekilde açık ve şüphe uyandırmayacak şekilde yazılması gerekli ve zorunludur. Temyize konu mahkeme kararının incelenmesinde hüküm kısmında, 30.921,45 TL alacağın 1.000,00 TL"lik kısmına dava tarihinden, kalan kısma ıslah tarihinden itibaren işleyecek yasal faiz ile birlikte davalıdan alınarak davacıya davalıya verilmesine karar verilmiş, ancak mahkemece anılan bedelin hangi davalıdan tahsil edileceği belirtilmemiştir. Hal böyle olunca, Mahkemece tahsile karar verilen maddi tazminatın hangi davalıdan tahsil edileceğinin karar yerinde açık ve tereddütsüz olarak gösterildiğinden söz edilemeyeceği gibi, hüküm bu haliyle infazda tereddüt uyandıracak niteliktedir. Bahsi geçen bu husus ise az yukarıda değinilen yasa hükmüne aykırıdır. Mahkemece tahsile karar verilen maddi tazminatın hangi davalıdan tahsiline karar verildiği açık ve şüphe uyandırmayacak biçimde karar yerinde gösterilmesi gerekirken yazılı şekilde karar verilmiş olması usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirir.
    3-Bozma nedenine göre, davalıların sair temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik gerek görülmemiştir.
    SONUÇ; Yukarıda birinci bentte açıklanan nedenlerle davacının temyiz dilekçesinin REDDİNE, ikinci bentte açıklanan nedenlerle temyiz olunan kararın BOZULMASINA, üçüncü bentte açıklanan nedenle davalının temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına,, peşin alınan 529,00 TL harcın davalı-Yapı Kredi"ye iadesine, HUMK’nun 440/I maddesi uyarınca tebliğden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 24/04/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi