Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2009/34009
Karar No: 2012/1730
Karar Tarihi: 25.01.2012

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2009/34009 Esas 2012/1730 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalı bankada memur statüsünde çalıştıktan sonra işçi statüsünde çalışmaya devam ederken haksız bir şekilde işten çıkarıldığını iddia ederek kıdem farkı, fazla çalışma ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti, hafta tatili ücreti ile ücret alacaklarının ödetilmesini istemiştir. Yerel mahkeme davacının kıdem tazminatı talebini reddederken, diğer işçilik alacakları yönünden davanın kısmen kabulüne karar vermiştir. Taraflar karara itiraz ederken, Yargıtay dosyadaki kanıtları ve gerekçeleri değerlendirerek, davacının fazla mesai alacağı talebinin ıska geçirildiği, diğer işçilik alacakları yönünden davanın kısmen kabulüne karar verildiği ve yerel mahkemenin kararının düzeltilerek onanması gerektiği sonucuna varmıştır.
1475 Sayılı İş Kanunu'nun 14. maddesi, TC Emekli Sandığı Kanunu ve SGK Kanunu veya sadece SGK'ya tabi olarak veya değişik kamu kuruluşlarında geçen hizmet sürelerinin birleştirilmesine göre SSK'ya göre yaşlılık veya malul aylığına veya toptan ödemeye hak kazanan işçiye bu kamu kuruluşlarında geçirdiği hizmet sürelerinin toplamı
9. Hukuk Dairesi         2009/34009 E.  ,  2012/1730 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    DAVA : Davacı, kıdem farkı, fazla çalışma ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti, hafta tatili ücreti ile ücret alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, davalı bankada 29.11.1974-01-12.2001 tarihleri arasında 657 Sayılı Yasa kapsamında memur statüsünde çalıştığını , 4603 Sayılı Yasaya tabi olarak imzaladığı 01/12/2001 tarihli iş sözleşmesi ile işçi statüsünde çalışmasına devam ettiğini,iş akdinin 02/08/2005 tarihinde işveren tarafından haksız feshedildiğini , fesih tarihinde ödenen kıdem tazminatı hesaplanırken memuriyette geçen çalışma süresinin dahil edilmemesi nedeni ile eksik ödeme yapıldığını , 01/12/2001 tarihinden sonra fazla mesai yaptığını , hafta tatili ile ulusal bayram genel tatil günlerinde çalıştığını ileri sürerek, kıdem tazminatı ile bir kısım işçilik alacaklarının tahsilini istemiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı,davacının 01/12/2001 tarihinden sonra, 4603 Sayılı Yasa gereğince TC Emekli Sandığına üye personel ile davalı banka arasında İş Kanunu hükümleri esas alınarak hazırlanan hizmet sözleşmesi ile işçi statüsünde çalıştığını , davacıya memur statüsünde gerçekleşen çalışma süresi için Emekli Sandığı tarafından emekli ikramiyesi ödendiğini , bu çalışma dönemi için 1475 Sayılı Yasanın 14 maddesinde belirtilen kıdem tazminatının ödenmesinin mümkün olmadığını savunarak, davanın reddini istemiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacıya memur ve işçi statüsünde gerçekleşen toplam 30 Yıl 6 ay hizmet süresine karşılık 5434 SY nın 89 maddesi uyarınca TC Emekli Sandığı tarafından emekli ikramiyesi ödendiği , 1475 SY nın 14/ maddesine göre ,TC Emekli Sandığı Kanunu ve SGK Kanunu veya sadece SGK ya tabi olarak yada değişik kamu kuruluşlarında geçen hizmet sürelerinin birleştirilmesine göre SSK ya göre yaşlılık yada malul aylığına yada toptan ödemeye hak kazanan işçiye bu kamu kuruluşlarında geçirdiği hizmet sürelerinin toplamı üzerinden son kamu kuruluşu işverenince kıdem tazminatı ödeneceği, ancak bu tazminatın TC Emekli Sandığına tabi olarak geçen hizmet süresine ait kısmı için ödenecek miktar, yaşlılık veya malullük aylığının başlangıç tarihinde TC Emekli Sandığı Kanunun yürürlükteki hükümlerine göre emeklilik ikramiyesi için öngörülen miktardan fazla olamayacağı, aynı kıdem süresi için bir defadan fazla kıdem tazminatı veya ikramiye ödenmeyeceği , diğer taraftan hizmetlerinin birleştirilmesinin gerektiği kabul edilse dahi davacıya TC Emekli Sandığı kanununa tabi olarak geçen hizmet
    süresi için ödenecek kıdem tazminatının emeklilik ikramiyesi için öngörülen miktardan fazla olamayacağı gerekçesiyle davacının sübut bulmayan fark kıdem tazminatı alacağı talebinin reddine, diğer işçilik alacakları yönünden ise davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı taraflar temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davacının tüm , davalının ise aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir .
    2-Mahkemece davanın13.07.2006 tarihinde açıldığı, davacının dava açtıktan sonra 29.11.2006 tarihli dilekçe ile davalı bankaya başvurarak fazla çalışma ücretlerinin ödenmesi talebinde bulunduğu, dava açıldıktan sonra düzenlenen ihtarname ile davalının temerrüte düşürüldüğünün kabul edilemeyeceği dikkate alınmaksızın, fazla çalışma ücret alacağının ıslah ile artırılan kısmına ıslah tarihinden itibaren faiz yürütülmesi gerekirken, davalının 29.11.2006 tarihli dilekçe ile temerrüte düşürüldüğü kabul edilerek bu tarihten itibaren faiz yürütülmesi yasaya aykırı olup bozma sebebi ise de, bu yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden hükmün HMK.nun 370/2 maddesi uyarınca düzeltilerek onanmasına karar vermek gerekmiştir.
    F )Sonuç;
    Hükmün 2 nolu fıkrasında geçen " Davacının fazla mesai alacağı brüt 13.776,60 TL temerrüt tarihi olan 02/12/2006 tarihinden itibaren en yüksek banka mevduat faizi ile birlikte davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine , " cümlesi çıkarılarak yerine " Davacının hak kazandığı 13.776,60 TL fazla mesai alacağının, 500 .00 TL sinin dava tarihi olan 13.07.2006 tarihinden , bakiye 13.276.60 TL sinin ıslah tarihi olan 30.06.2009 tarihinden itibaren en yüksek banka mevduat faizi ile birlikte davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine, " cümlesi yazılarak ve diğer kısımlar aynen korunmak sureti ile DÜZELTİLEREK ONANMASINA, aşağıda yazılı temyiz giderinin temyiz edenlerden davacıya yükletilmesine, 25.01.2012 gününde oy birliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi