Abaküs Yazılım
17. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/5821
Karar No: 2020/7147
Karar Tarihi: 17.11.2020

Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2018/5821 Esas 2020/7147 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalılar tarafından temyiz edilen davada, asliye hukuk mahkemesi takibiyle taşınmazın satışlarının mal kaçırma amacıyla yapıldığı gerekçesiyle iptal edilmesi kararlaştırılmıştır. Ancak, hüküm fıkrasında alacağın tahsilinde tekerrüre neden olmamak için belirtilmesi gereken hususun yazılmadığı belirtilerek, bu eksiklik giderilerek hüküm onanmıştır. Kanun maddeleri ise İİK 277, İİK 278/3-2, İİK 280/1, HMK 297/2 ve 6100 sayılı HMK'nin geçici 3/2 maddesi ve 1086 sayılı HUMK'nin 438/7 maddesidir.
17. Hukuk Dairesi         2018/5821 E.  ,  2020/7147 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki tasarrufun iptali davasının yapılan yargılaması sonunda; kararda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne dair verilen hükmün süresi içinde davalılar ..., ... Turizm Lojistik İnşaat Sanayi Ve Tic. A.Ş."ne ... ve ...vekilleri tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği düşünüldü:

    KARAR

    Davacı vekili, davalı borçlular ... Turizm Lojistik İnş. San. ve Tic. A.Ş. ve ... hakkında takip yaptıklarını, takibin semeresiz kaldığını,davalı ...’nin adına kayıtlı taşınmazını ...ne devrettiğini, onun da davalı ...’ye o da davalı ...ne devrettiğini, devirlerin mal kaçırma amacı ile yapıldığından iptalini talep etmiştir.
    Davalı borçlular vekili, davanın görülebilmesi için gerekli aciz belgesinin sunulmadığını, aynı alacağın teminatı olarak verilen rehin ve ipotekler ile ilgili olarak davacı bankanın takipler yaptığını ve bu dosyalardaki ipoteklerin alacağın çok üzerinde olduğunu, belirterek, haksız açılan davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
    Diğer davalılar, cevap dilekçesi sunmamıştır.
    Mahkemece, ilk satışın, davalı ... aynı zamanda icra dosyasında aleyhine icra takibine girişilen borçlulardan olan ... Turizm Lojistik İnşaat San. Tic. A.Ş."ne şirketine yapıldığı ve satış bedeli olan 200.000,00 TL, gerçek değeri 1.167.815,00 TL"ye kıyasla fahiş oranda düşük olduğu, ayrıca bu şirket davalı -borçlu ... ve ailesine ait olduğundan, İİK"nun 278.maddesinin 3.fıkrası 2.bendi ve İİK.nun 280.maddesinin 1.bendi gereğince batıldır ve iptali gerektği, davalı ... Turizm Lojistik İnşaat San. Tic. A.Ş tarafından yapılan ikinci satış yönünden ise, satış bedeli 250.000,00 TL"nin, taşınmazın satış tarihindeki gerçek değeri olduğu anlaşılan 1.196.509,00 TL"ye kıyasla arada fahiş bir fark olduğu, ..."nin, bu taşınmazı Haziran 2011 tarihinde 452.000,00 TL bedelle davalı ... İşletmecilik Yatırım Sanayi ve Tic. Ltd. Şti"ne sattığı, şirketin 2011 yılında kurulduğu, şirketlerin ortakları ve temsile yetkili kişilerinin borçlu ..."nin kızları olduğu, bunlardan ... "nin ikametgahının ...,... olarak, dava konusu taşınmazı tarif ettiği, son malik ... İşletmecilik Yatırım Sanayi ve Tic. Ltd. Şti. 01.02.2011 tarihinde taşınmazın satışlarından sonra kurulduğu, ortak şirketlerin temsilcileri borçlu ..."nin kızları olduğu, bu kişilerinde 19 nolu dairede ikamet ettiği, ... de 20 nolu dairede ikamet ettiği, buna göre, anılan şirketinde borçluların mali durumlarını bildiğinin kabulü gerektiğinden bahisle davanın kabulüne karar verilmiş hüküm davalılar ..., ... Turizm Lojistik İnşaat Sanayi Ve Tic. A.Ş., ... ve ...vekileri tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava İİK"nun 277 maddesine dayalı olarak açılan tasarrufun iptali istemine ilişkindir.
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillere hükmün dayandığı gerektirici sebeplere göre davalılar ..., ... Turizm Lojistik İnşaat Sanayi Ve Tic. A.Ş., ... ve ...vekilerinin diğer temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
    2.HMK"nın 297. maddesinde hükümde hangi hususların yer alacağı belirtilmiştir. HMK"nın 297/2. maddesinde hükmün sonuç kısmında, gerekçeye ait herhangi bir söz tekrar edilmeksizin taleplerden herbiri hakkında verilen hükümle taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların sıra numarası altında açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde
    gösterilmesi gerekli olduğu hükmü getirilmiştir. Bunun amacı, hükmün infaz edilecek kısmı sonuç kısmı olacağından sonuç kısmının infaz ve uygulamaya elverişli olarak yazılmasını sağlayarak infazda tereddüt yaratmamaktır.
    Dosya içeriğinden, aynı davacı alacaklı tarafından, aynı takip dosyasına ilişkin olarak tasarrufun iptali davası açtığı ve kazandığı, diğer yandan yine alacak ile ilgil olarak ipoteğin paraya çevrilmesi yolu ile takip yaptığından, alacağın tahsilinde tekerrüre neden olunmaması için hüküm fıkrasında bu hususun belirtilmesi gerekirken, yazılı şekilde eksik karar verilmesi isabetsiz olmuştur.
    Ne varki, bu yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirir nitelikte görülmediğinden ,6100 Sayılı HMK"nin geçiçi 3/2 maddesi delaletiyle 1086 sayılı HUMK"nin 438/7 maddesi uyarınca hükmün düzeltilerek onanması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda 1 nolu bentte açıklanan nedenlerle davalılar ..., ... Turizm Lojistik İnşaat Sanayi Ve Tic. A.Ş., ... ve ...vekilerinin diğer temyiz itirazlarının reddine, 2 nolu bentte açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün 1.nolu bendinin 2.fıkrasındaki "cebri icra yolu ile hakkını alma yetkisi tanınmasına,” ibaresinden önce gelmek üzere “tahsilde tekerrür olmamak üzere “ ibaresinin yazılmasına hükmün bu şekilde DÜZELTİLEREK ONANMASINA, peşin alınan harcın istek halinde temyiz eden davalılara geri verilmesine, 17/11/2020 gününde oybirliğiyle karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi