9. Hukuk Dairesi 2011/54166 E. , 2012/1021 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA :Davacı, yetki tespitine itirazının kabulü ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 06.08.2010 tarih ve 26707 sayılı kararının iptaline karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteğin reddine karar vermiştir.
Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 06.08.2010 tarih ve 26707 sayılı kararı ile sendikanın fabrikada Toplu iş Sözleşmesi yapmaya yetkili kılındığını, çoğunluk tespiti kararında belirtilen işçi ve üye sayısında hata yapıldığını belirterek itirazın kabulü ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 06.08.2010 tarih ve 26707 sayılı kararının iptaline karar verilmesini istemiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
a)- Davalı, Bakanlık başvuru tarihi itibariyle söz konusu iş yerinde 108 işçinin çalıştığı, bunlardan 55 işçinin Türk Metal Sendikasına üye olduğunun tespit edildiğini belirterek davanın reddine karar verilmesi istemiştir.
b)-Davalı Sendika Çalışma Bakanlığı’nın yetki tespit kararının yerinde olduğunu belirterek davanın reddini istemiştir.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece işyerinde çalışan işçi sayısının 108 olduğu, sendika üyesi işçi sayısının 55 olduğu , bakanlık tarafından yapılan yetki tespitinin hukuka uygun olduğu ve itirazın yerinde olmadığı gerekçesi ile davanın reddine karar verilmiştir.
D) Temyiz:
Kararı davacı temyiz etmiştir.
E) Gerekçe
Taraflar arasında işyerinin hangi işkoluna girdiği , davalı sendikanın toplu iş sözleşmesi yapmaya yetkili olup olmadığı konularında uyuşmazlık vardır.
Yargılama devamı sırasında işveren tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na 4.10.2010 tarihli dilekçe ile işkolu tespit başvurusunda bulunulmuştur. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 19.2.2011 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan işkolu tespit kararında davacı işyerinin 12 sıra numaralı “Çimento Toprak Cam” işkoluna girdiği tespit edilmiş ve itiraz olmaksızın kararın kesinleştiği anlaşılmıştır.
2821 sayılı Sendikalar Yasasının 4’üncü maddesine göre bir işyerinin girdiği işkolunun tespiti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yapılır. ...’nın Resmi Gazetede yayınlanan tespit kararına karşı ilgililer 15 gün içerisinde iş davalarına bakmakla görevli mahalli dava açabilirler. Bu durumda öncelikle davacı tarafından işkolunun tespiti için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yapılan başvuru ve bu tespit sonucu ön mesele yapılarak ve işkolu tespit başvurusunun sonucuna göre işin esasını çözüme kavuşturulmalıdır.
Mahkemece işkolu tespit başvurusu sonucu bekletici mesele yapılmadan 15.2.2011 tarihinde hüküm kurulmuş ve işkolu tespit kararı 19.2.2011 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanmıştır. işkolu tespit başvurusunun sonucu beklenmeden karar verilmesi hatalı olmuştur.
Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu’nun Yetki başlıklı 12.Madde’sinde “ Kurulu bulunduğu işkolunda çalışan işçilerin en az yüzde onunun (tarım ve ormancılık, avcılık ve balıkçılık işkolu hariç) üyesi bulunduğu işçi sendikası, toplu iş sözleşmesinin kapsamına girecek işyeri veya işyerlerinin her birinde çalışan işçilerin yarıdan fazlasının kendi üyesi bulunması halinde bu işyeri veya işyerleri için toplu iş sözleşmesi yapmaya yetkilidir. İşletme sözleşmeleri için işyerleri bir bütün olarak nazara alınır ve yarıdan fazla çoğunluk buna göre hesaplanır.” düzenlemesi yer almaktadır .
Açıklanan sebeplerle, 12 sıra numaralı “Çimento Toprak Cam” işkoluna girdiği tespit edilen işyeri için, 13 sıra numaralı “metal” işkolunda kurulu ...’nın toplu iş sözleşmesi yapma ehliyeti bulunmaması nedeni ile kararın bozularak ortadan kaldırılmasına ve yetki tespit işleminin iptaline karar vermek gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan sebeplerle;
1-) Eskşehir İş Mahkemesinin 15.02.2011 tarih, 2010/1426 Esas ve 2011/54 Karar sayılı kararının bozularak ortadan kaldırılmasına,
2-) İtirazın kabulü ile Bakanlığın 6.8.2010 tarih ve B.13.0.ÇGM.0.12.04.00-140 sayılı olumlu yetki tespiti işleminin iptaline,
3-) Bakanlık harçtan muaf olduğundan peşin alınan 17.15 TL. maktu harcın davalı sendikadan alınarak davacı işverene verilmesine ,
4-)Davacı tarafından yapılan harçlar hariç toplam 676 TL. yargılama giderinin davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsili ile davacıya verilmesine,
6-) Davacı kendisini vekil ile temsil ettirdiğinden Avukatlık Ücret Tarifesine göre 1200 TL vekalet ücretinin davalılardan alınarak davacıya verilmesine, 20.01.2012 gününde oybirliği ile kesin olarak karar verildi.