Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2009/35636
Karar No: 2012/936
Karar Tarihi: 19.01.2012

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2009/35636 Esas 2012/936 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı işçi, davalı işverenden kıdem, ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti ve hafta tatili ücreti alacaklarını talep etmiştir. Yerel mahkeme, davacının kıdem ve ihbar tazminatı ile yıllık izin ücreti ve hafta tatili ücreti alacağına hükmetmiş ancak hafta tatili yönünden talebin reddine karar vermiştir. Davalı işverenin avukatı kararı temyiz etmiş ve Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, iş sözleşmesinin haklı feshi konusunda taraflar arasında uyuşmazlık olduğunu belirterek, davacının işyerinde diğer işçiyle kavga ettiği ve işverene ait eşyalara zarar verdiği durumun tanık beyanlarıyla sabit olduğunu belirterek davacı işçinin kıdem ve ihbar tazminatı talebinin reddine karar vermiştir. İş Kanunu'nun 25. maddesi (II) numaralı bendinde işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan davranışları nedeniyle işverenin iş sözleşmesini haklı fesih imkanı olduğu, (d) bendinde de işçinin işverenin başka işçisine sataşması halinde işverenin haklı fesih nedenleri arasında olduğu belirtilmiştir.
9. Hukuk Dairesi         2009/35636 E.  ,  2012/936 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    DAVA :Davacı, kıdem ve ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti, hafta tatili ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili dilekçesinde özetle, müvekkilinin davalı işverene ait işyerinde 06.02.2002-07.09.2005 tarihleri arasında gıda paketleme işinde çalıştığını, iş yerinde yaşanan kavga sebebiyle kötü muameleye maruz kalmakla iş yerinden ve işten atıldığını, iddia ederek kıdem ve ihbar tazminatı ile yıllık izin ücreti ve hafta tatili ücretinin dava tarihinden itibaren en yüksek banka reiskont faizi ile birlikte davalıdan tahsilini talep etmiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle, davacının mevsimlik işçi olarak çalıştığını, işyerinde mallara zarar verdiğini ve diğer çalışanlara sataştığı için iş akdinin feshedildiğini savunarak açılan davanın reddini talep etmiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Yerel Mahkeme,davacının, davalı işyerinde 15.03.2002-07.09.2005 tarihleri arasında 3 yıl 5 ay 23 gün hizmet akdi ile çalıştığı, iş akdinin haklı fesih ispatının yasa ve Yargıtay uygulamaları gereğince işverene ait olduğu,bu konuda dosyaya sunulan belgelere göre, davacının iş akdinin davalı işverence haksız olarak feshedildiği kanaatine vararak, davacının kıdem ve ihbar tazminatına hak kazandığı, davacının hak ettiği izinleri kullandığı veya ücretinin ödendiği davalı tarafça ispat edilemediği, dinlenen tanık beyanlarına göre hafta tatillerini kullandığı, kullanmadığında ise fazla mesailerinin ödendiği kanaati ile bilirkişinin belirlemiş olduğu miktarlar kadar alacağının olduğu, ... 5.ci İş mahkemesindeki dava dosyasının açılmamış sayılmasına karar verildiği,bu dosyadaki bilgilere göre karar verilemeyeceğinden hafta tatili yönünden davacının talebinin reddi gerektiği sonuç ve kanaatine vararak, davanın taleple bağımlı kalınarak davanın kısmen kabulüne karar vermiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1- Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2.Davacı işçinin, işverenin başka bir işçisiyle tartışıp kavga etmesi ve bu sırada da işverenin eşyasına zarar vermesi nedenleriyle iş sözleşmesinin işverence feshinin haklı olup olmadığı noktasında taraflar arasında uyuşmazlık söz konusudur.
    4857 sayılı İş Kanununun 25 inci maddesinin (II) numaralı bendinde, ahlâk ve iyi niyet kurallarına uymayan haller sıralanmış ve belirtilen durumlar ile benzerlerinin varlığı halinde, işverenin iş sözleşmesini haklı fesih imkânının olduğu açıklanmıştır. Yine aynı Yasanın (d) bendinde , işçinin , işverenin başka işçisine sataşması işveren açısından haklı fesih nedenleri arasında gösterilmiştir. Görüldüğü üzere yasadaki haller sınırlı sayıda olmayıp, genel olarak işçinin sadakat borcuna aykırılık oluşturan söz ve davranışları işverene fesih imkânı tanımaktadır.
    Ayrıca işçinin işverenin başka bir işçisine sataşması da haklı fesih nedenidir.
    Somut olayda, uyuşmazlık, iş sözleşmesinin feshinin haklı olup olmadığı noktasında toplanmaktadır.
    Davacının, işyerinde çalışan diğer işçi Sinan"la işyerinde kavga ettiği anlaşılmaktadır.
    Öte yandan, işverene ait eşyalara da zarar verdiği duraksamaya yer vermeyecek şekilde eldeki dosya ve açılmamış sayılmasına karar verilen dosyadaki tanık beyanlarıyla sabittir.
    İşverenin feshi haklı olduğundan kıdem ve ihbar tazminatına hükmedilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenlerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 19/01/2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi