Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2009/38090
Karar No: 2012/838
Karar Tarihi: 18.01.2012

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2009/38090 Esas 2012/838 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, Finans Müdürü olarak davalı şirkette işe başlamıştır. Ancak davalı şirket verdiği sözleri tutmamıştır ve davacının istifa tarihi itibariyle hak kazandığı alacaklarını ve maaş farklarını ödememiştir. Bu nedenle davacı takibe geçmiştir ve %40'tan aşağı olmamak üzere icra inkar tazminatı talep etmiştir. Davalı ise davacının 7 günlük ücret alacağı bulunduğunu ve işten ayrılma tarihini belirttiğini, davacının ücret artışı ve başarı primi talebinin doğru olmadığını savunmuştur. Mahkeme davacının ücret alacağını 134,94 TL olarak kabul etmiş ve davanın kısmen kabulüne karar vermiştir. Davacı bu kararı temyiz etmiştir. Ancak temyize konu edilen miktar olan 134,94 TL kararı tarihi itibariyle 1.250 TL kesinlik sınırının altında kaldığından davalının temyiz istemi reddedilmiştir.
Kanun Maddeleri:
- HUMK 426/A: Miktar ve değeri temyiz kesinlik sınırını aşmayan taşınır mal ve alacak davalarına ilişkin nihai kararlar temyiz edilemez.
- HUMK 432: Kesinlik sınırı kamu düzeni ile ilgilidir. Temyiz kesinlik sınırı
9. Hukuk Dairesi         2009/38090 E.  ,  2012/838 K.

    "İçtihat Metni"




    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili dava dilekçesinde, müvekkilinin davalı şirket nezdinde 15.10.2001 tarihinde (başarısına göre Ocak 2002’de maaşına zam yapılmak ve elde ettiği başarı üzerinden prim verilmek şartı ile) Finans Müdürü olarak 1.250.000.000 TL aylık net maaş ile göreve başladığını, davalı şirketin daha ilk günden verdiği sözlerde durmamaya başladığını, önce Finans Müdürü olarak işe aldığı davacının aynı zamanda muhasebe departmanına da nezaret etmesini isteyerek davacının iş yükü ve çalışma saatlerinin çok aşırı bir şekilde artmasına neden olduğu halde bunun için ek bir ücret ve fazla çalışma ücreti ödemeye yanaşmadığını, davalı şirketin davacının istifa tarihi itibariyle hak kazandığı dava ve takibe konu işlemiş ücret alacağını ve maaş farklarını ödeyeceklerini belirterek ödemediklerini, ardından ödemekten tamamen imtina edince davacının icra takibi yaptığını, davalının takibe itiraz ettiğini ileri sürerek, itirazın iptali ile takibin devamına ve % 40’tan aşağı olmamak üzere icra inkar tazminatına hükmedilmesini talep etmiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, davacının davalıya ait işyerinde çalışırken, 08.02.2002 tarihli dilekçe ile görülen lüzum üzerine istifa ettiğini belirterek işten ayrıldığını, davacının aldığı ücretin işyeri kayıtları ile belli olduğunu, ocak ayında aylığına zam yapılacağı ve başarı primi ödeneceği iddialarının doğru olmadığını, şirket kayıtlarına işten ayrılma tarihinin zuhulen 15.02.2002 olarak geçtiğini, her nasılsa bunu öğrenen davacının icra takibindeki kabul ve ikrarının aksine tevilli olarak bu tarihe kadar şirkete gelip giderek yardımcı olduğunu iddia ettiğini, davacının Şubat ayından 7 günlük ücret alacağının bulunduğunu, davacının işten ayrılacağını önceden ihbar etmemesi nedeniyle şirket lehine ihbar tazminatı alacağı doğduğunu, anılan alacakla davacının ücret alacağını takas ve mahsup ettiklerini savunarak davanın reddini talep etmiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece davanın itirazın iptali takibin devamına ilişkin olduğu, icra dosyasında davacının 8 günlük ücret talebinde bulunduğu, bilirkişice bu nedenle saptanan 15 günlük ücretin uygun bulunmadığı, davacının ücret alacağının 134,94 TL olarak kabul edildiği, taraflar arasında yazılı ücret sözleşmesi olmadığı, dosyaya böyle bir belge ibraz edilmediği, ayrıca bilirkişice tesbitlenen bordro ve banka kayıtlarından davacının ücretinin belirlenmiş olduğu, davacının ücretinin yılbaşından itibaren 1.750.000.000 TL olduğunu somutlaştıramadığı, bu nedenle ücret artışından talebinin yerinde görülmediği gerekçesi ile davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davacı temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    Miktar ve değeri temyiz kesinlik sınırını aşmayan taşınır mal ve alacak davalarına ilişkin nihai kararlar HUMK.’nun 426/A maddesi uyarınca temyiz edilemez. Kesinlik sınırı kamu düzeni ile ilgilidir. Temyiz kesinlik sınırı belirlenirken yalnız dava konusu edilen taşınır malın veya alacağın değeri dikkate alınır. Faiz, icra (inkar) tazminatı, vekalet ücreti ve yargılama giderleri hesaba katılmaz.
    Birleştirilen davalarda, temyiz sınırı her dava için ayrı ayrı belirlenir.
    İhtiyari dava arkadaşlığında, temyiz sınırı her dava arkadaşının davası için ayrı ayrı belirlenir.
    Karşılık davada, temyiz sınırı asıl dava ve karşılık dava için ayrı ayrı belirlenir.
    Tespit davalarında, temyiz sınırı tespit davasının öncüsü olduğu eda davasının miktar ve değerine göre belirlenir.
    Temyiz sınırından fazla bir alacağın tamamının dava edilmesi halinde, hükümde asıl istemin kabul edilmeyen bölümü temyiz sınırını geçmeyen tarafın temyiz hakkı yoktur. Kısaca temyize konu edilen miktara bakılarak kesinlik belirlenir.
    Alacağın bir kısmının dava edilmiş olması halinde, kısaca kısmi davada kesinlik sınırı dava edilen miktara göre değil, alacağın tamamına göre belirlenir.
    Yargıtay İçtihadı Birleştirme Büyük Genel Kurulu’nun 06.06.1975 gün ve 1975/6-8 sayılı içtihadında, 5521 sayılı yasada açık düzenleme olmamakla birlikte, bu yasanın 15. maddesindeki düzenleme gereği HUMK.’nun 426/A maddesindeki kesinlik sınırının iş mahkemelerinde verilen kararlarda da uygulanması gerektiği, grup halinde açılan davaların salt iş mahkemelerine özgü bir dava türü olmadığı, bu nedenle seri olarak açılan davalarda her dosya için kesinlik sınırına bakılması gerektiği açıkça belirtilmiştir.
    F) Sonuç:
    Dosya içeriğine göre temyize konu edilen miktar olan 134,94 TL. karar tarihi itibari ile 1.250 TL kesinlik sınırı kapsamında kaldığından davalının temyiz isteminin HUMK.’nun 426/A, 432 maddeleri uyarınca REDDİNE 18.01.2012 gününde oybirliği ile karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi