Esas No: 2021/616
Karar No: 2021/2413
Karar Tarihi: 11.11.2021
Danıştay İdare Dava Daireleri Kurulu 2021/616 Esas 2021/2413 Karar Sayılı İlamı
T.C.
D A N I Ş T A Y
İDARİ DAVA DAİRELERİ KURULU
Esas No : 2021/616
Karar No : 2021/2413
TEMYİZ EDEN (DAVACI) : ...
VEKİLİ : Av. ...
KARŞI TARAF (DAVALI) : ... Bakanlığı
VEKİLİ : ...
İSTEMİN KONUSU : ... İdare Mahkemesinin ... tarih ve E: ..., K: ... sayılı ısrar kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda alan kılavuzu olarak görev yapan davacı tarafından, hakkında 3. kez uyarı cezası verilmesi nedeniyle alan kılavuzluğu kimliğinin iptal edilmesine ve alanda görev almasının yasaklanmasına ilişkin Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Müdürlüğünün ... tarih ve ... sayılı işleminin iptal istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: ... İdare Mahkemesinin ... tarih ve E: ..., K: ... sayılı kararıyla;
Dava konusu uyuşmazlıkta; davacının 28/04/2008 ve 15/04/2008 tarihli tutanaklarla tespit edilen eylemleri nedeniyle ... ve ... sayılı işlem ile birinci kez ve ... tarih ve ... sayılı işlem ile ikinci kez uyarıldığı, 26/06/2011 tarihli tutanak ile de davacının alan kılavuzluğu kimliğini görünecek şekilde taşımadığının tespit edildiği, bu suretle davacının Alan Kılavuzlarının Seçimi, Eğitimi, Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik ve bu kapsamda alan kılavuzlarının çalışma esaslarını belirleyen talimat uyarınca, etkinlik sırasında ve etkinlik süresince alan kılavuzluğu kimliğini ziyaretçiler tarafından görülebilecek bir şekilde boynuna asılı olarak taşımaya ilişkin zorunluluğa uymadığı ve anılan fiilin çalışma esaslarını belirleyen talimatta uyarı cezası verilmesini gerektiren yükümlülükler arasında sayıldığı,
Bu durumda, ilgili Yönetmelik ve talimat maddelerinde belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmediği sabit olan ve bu nedenle 3. kez uyarı cezası alan davacının, Alan Kılavuzlarının Seçimi, Eğitimi, Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 22/1-(b) maddesi uyarınca alan kılavuzluğu belgesinin iptal edilmesine ve alanda görev almasının yasaklanmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle, davanın reddine karar verilmiştir.
Daire kararının özeti: Danıştay Onuncu Dairesinin 19/11/2015 tarih ve E:2012/7366, K:2015/5098 sayılı kararıyla;
2873 sayılı Milli Parklar Kanunu'nun 16/2 ve 16/3. maddelerine; 28/03/2006 tarih ve 26122 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Alan Kılavuzlarının Seçimi, Eğitimi, Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 20/h, 20/i, 22/1-(b) ve 22/1-(c) maddelerine yer verildikten sonra,
İlgili mevzuat hükümleri uyarınca, alan kılavuzları hakkında yapılan değerlendirmenin her yıl yapılacağı, bu değerlendirme sonucunda alan kılavuzu kimlik belgesinin iptal edilebileceği, ancak belgenin iptal edilmesini gerektirecek sebeplerin yıllık olarak dikkate alınacağı, aynı yıl içinde verilen uyarı cezalarının belge iptalinde değerlendirilmesi gerektiği,
Uyuşmazlıkta, davacının 28/04/2008 ve 15/04/2008 tarihli tutanaklarla tespit edilen eylemleri nedeniyle 2008 yılında iki kez uyarıldığı, üçüncü kez uyarılmasına neden olan eylemin ise, 26/06/2011 tarihinde gerçekleştiği, bu haliyle yaklaşık üç yıl sonra gerçekleşen eylem nedeniyle verilen uyarı cezasının tekerrür olarak kabul edilemeyeceği, zira uyarı cezalarının verildikleri yıl itibarıyla değerlendirilmesi gerektiği hususları birlikte değerlendirildiğinde, davacının üç kez uyarılması nedeniyle alan kılavuzluğu belgesinin iptal edilmesine ve alanda görev almasının yasaklanmasına ilişkin işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılarak, ... İdare Mahkemesinin ... tarih ve E: ..., K: ... sayılı kararının bozulmasına karar verilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi ısrar kararının özeti: ... İdare Mahkemesinin ... tarih ve E: ..., K: ... sayılı kararıyla; davanın reddi yolundaki ilk kararda ısrar edilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı tarafından; Alan Kılavuzlarının Seçimi, Eğitimi, Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 22/1-(b) maddesinde, kimliğin görünen yerde bulundurulması zorunluluğunun öngörülmesinin sebebinin, alan kılavuzu olmayan kişilerin sahada görev alarak ziyaretçilerin yanlış bilgilendirilmesinin önüne geçmek ve alan kılavuzluğu kurumunun zarar görmesini engellemek olduğu, Yönetmeliğin 20/i maddesinde, kimlik taşımama ve kaynak değerlerini doğru anlatmama fiillerinin birlikte arandığı, kontrol esnasında kimliğini derhal ibraz etmesine rağmen hakkında tutanak tutulmasının Yönetmeliğe ve işin esasına aykırı olduğu, öte yandan 15/04/2008 tarihli tutanağın yetkili kişiler tarafından tutulmadığı ve beyanına başvurulmadan düzenlendiği ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davalı idare tarafından, usul yönünden; hasım konumundan çıkarılmaları gerektiği, esas yönünden; İdare Mahkemesince verilen kararın hukuka uygun olduğu belirtilerek temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ ...'IN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin kabulü ile ... İdare Mahkemesinin ısrar kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunca, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, davalı idarenin husumete ilişkin usuli itirazı yerinde görülmeyerek ve dosya tekemmül ettiğinden davacının yürütmenin durdurulması istemi hakkında ayrıca bir karar verilmeksizin gereği görüşüldü:
İNCELEME VE GEREKÇE :
MADDİ OLAY :
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda alan kılavuzu olarak görev yapan davacının, 28/04/2008 tarihinde yapılan denetim sonucunda düzenlenen aynı tarihli tutanakla, alan kılavuzluğu belgesinin yanında olmadığı, mevzuat uyarınca kıyafetinin uygun olmadığı, alan kılavuzu hizmet biletinin yanında bulunmadığı ve devam eden kontrolde gruba konu anlatımına devam ettiği hususları tespit edilmiş ve ... tarih ve ... sayılı işlem ile birinci kez uyarılmasına ilişkin işlem tesis edilmiş, 15/04/2008 tarihinde yapılan kontrol sonucunda düzenlenen aynı tarihli tutanakla, ... Mevkiinde 15/04/2008 tarihinde çıktığı turda kullandığı hizmet biletinin 14/04/2008 tarihli olduğu hususu tespit edilmiş ve ... tarih ve ... sayılı işlem ile ikinci kez uyarılmasına ilişkin işlem tesis edilmiştir.
Devam eden süreçte, 26/06/2011 tarihinde yapılan denetim sonucunda düzenlenen aynı tarihte tutanakla, davacının alan kılavuzu hizmet biletini almadığı ve alan kılavuzluğu belgesini görülen yerde taşımadığı hususları tespit edilmiş, bunun üzerine ... tarih ve ... sayılı dava konusu işlemle, alan kılavuzluğu kimliğini görülen yerde taşımadığından bahisle davacının üçüncü kez uyarılmasına ve üç kez uyarılması nedeniyle Alan Kılavuzlarının Seçimi, Eğitimi, Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 22/1-(b) maddesi uyarınca alan kılavuzluğu belgesinin iptal edilmesine ve alanda görev almasının yasaklanmasına karar verilmiştir.
Bunun üzerine temyizen incelenen dava açılmıştır.
İLGİLİ MEVZUAT :
2873 sayılı Milli Parklar Kanunu'nun 1. maddesinde, Kanun'un amacına; 2. maddesinde ise, Kanun kapsamında bulunan milli park, tabiat parkı, tabiat anıtı ve tabiatı koruma alanlarının tanımlarına yer verilmiş; 16. maddesine 03/07/2005 tarih ve 5400 sayılı Kanun'la eklenen 2 ve 3. fıkralarda ise, bu Kanun kapsamına giren alanların kaynak değerlerinin korunarak kullanılmasına imkân sağlamak amacıyla uzun devreli gelişim planlarına uygun olarak yapılan ziyaretçi yönetim plânlarının etkin bir şekilde uygulanması ve korunan alanlara gelen ziyaretçilerin doğru bilgilendirilmesi bakımından ve korunan alan yönetiminden olumsuz etkilenen yöre insanının kayıplarının en aza indirilmesine imkân sağlanmak üzere, korunan alan sınırları dâhilinde ve yakın çevresinde yaşayan yöre insanının alan kılavuzu olarak yetiştirilmeleri konusunda Çevre ve Orman Bakanlığının, ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde gerekli çalışmaları yapacağı, eğitime alınacak alan kılavuzu adaylarının seçimi, eğitimleri, eğitim sonunda başarılı olanların görevlendirilmeleri ve çalışmalarına ilişkin esas ve usûllerin Çevre ve Orman Bakanlığınca çıkarılacak bir yönetmelikle belirleneceği düzenlemesine yer verilmiştir.
2873 sayılı Kanun'un 16. maddesine dayanılarak hazırlanan ve 28/03/2006 tarih ve 26122 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Alan Kılavuzlarının Seçimi, Eğitimi, Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 20/h maddesinde, "Alan kılavuzları görevleri esnasında bu Yönetmelikte belirtilen usul ve esaslar dışında Bakanlık tarafından yayımlanan tebliğ, tamim ve talimatlara da uymak zorundadır."; aynı maddenin (i) fıkrasında, "Alan kılavuzları etkinlik sırasında kimliklerini ziyaretçiler tarafından görülebilecek bir şekilde taşımak zorundadırlar."; 22/1-(b) maddesinde, "Alan kılavuzları görevlendirildikleri alanlarda; alanın korunması, temiz tutulması, ziyaretçilerin doğru bilgilendirilmesi ve idare tarafından tanımlanan görevlerin yerine getirilmesi ile kıyafet kurallarına uyulması, alan kılavuzluğu kimliğinin görünen yerde taşınması, biletin yanında bulundurulması ve ziyaretçilerin doğru bilgilendirilmesinden sorumludurlar. Sorumluluklarını yerine getirmeyen alan kılavuzlarının, idare veya oluşum tarafından yazılı olarak üç kez uyarılmalarını müteakip alan kılavuzluğu kimliği iptal edilerek alanda görev almaları yasaklanır."; 22/1-(c) maddesinde ise; "Alan kılavuzlarının genel değerlendirmesi, Genel Müdürlükçe her korunan alanın özelliklerine göre belirlenecek olan başarı kriterleri gözetilerek idare ve oluşum tarafından her yıl yapılır. Görevinde başarılı olamayan alan kılavuzlarının alan kılavuzluğu kimliği iptal edilir." kuralları yer almıştır.
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
Yukarıda yer verilen Alan Kılavuzlarının Seçimi, Eğitimi, Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 22.maddesinin 1.fıkrasının (b) bendinde, alan kılavuzlarının görevlendirildikleri alanlarda; alanın korunması, temiz tutulması, ziyaretçilerin doğru bilgilendirilmesi ve idare tarafından tanımlanan görevlerin yerine getirilmesi ile kıyafet kurallarına uyulması, alan kılavuzluğu kimliğinin görünen yerde taşınması, biletin yanında bulundurulması ve ziyaretçilerin doğru bilgilendirilmesinden sorumlu oldukları, sorumluluklarını yerine getirmeyen alan kılavuzlarının, yazılı olarak üç kez uyarılmalarını müteakip alan kılavuzluğu kimliği iptal edilerek alanda görev almalarının yasaklanacağı belirtilmiştir. Ancak, düzenlemede alan kılavuzluğu kimliğinin iptali için gereken alan kılavuzlarının yazılı olarak üç kez uyarılmalarına neden olan fiillerin işlenme zamanı veya dikkate alınacak yazılı üç uyarı cezasının verilme zamanı bakımından bir sınırlama öngörülmemiştir.
Bununla birlikte aynı fıkranın (c) bendinde, alan kılavuzlarının genel değerlendirmesinin Genel Müdürlükçe her korunan alanın özelliklerine göre belirlenecek olan başarı kriterleri gözetilerek her yıl yapılacağı ve görevinde başarılı olamayan alan kılavuzlarının alan kılavuzluğu kimliğinin iptal edileceği kurala bağlandığından, alan kılavuzluğu kimliğinin iptal edilmesini gerektiren sebeplerin yıllık olarak dikkate alınması gerektiği, bu nedenle alan kılavuzlarının "aynı yıl içinde" yazılı olarak üç kez uyarılmaları halinde alan kılavuzluğu belgeleri iptal edilerek alanda görev almalarının yasaklanabileceği açıktır.
Aksi bir yorumun kabulü, alan kılavuzlarının çalışma hayatının farklı dönemlerinde aldıkları iki yazılı uyarı cezasından sonra üçüncü kez yazılı olarak uyarılmaları halinde alan kılavuzluğu belgesinin iptal edilmesi ve alanda görev almalarının yasaklanması gerektiği sonucunu doğuracaktır. Bu durum ise, hukuk devleti ilkesinin bir gereği olan ölçülülük ilkesi ile bu ilkenin alt ilkesini oluşturan ve başvurulan önlem ve ulaşılmak istenen amaç arasında olması gereken ölçüyü ifade eden "orantılılık" ilkesine aykırılık oluşturacaktır.
Bu durumda, davacının 28/04/2008 ve 15/04/2008 tarihli tutanaklarla tespit edilen eylemleri nedeniyle 2008 yılı içerisinde iki kez yazılı olarak uyarıldığı, üçüncü kez uyarılmasına neden olan eylemin ise 26/06/2011 tarihli tutanakla tespit edilerek 2011 yılı içerisinde üçüncü yazılı uyarı cezasının verildiği dikkate alındığında, alan kılavuzluğu kimliğinin iptal edilmesini gerektiren sebeplerin yıllık olarak değerlendirilmesinin gerekmesi nedeniyle aynı yıl içerisinde yazılı olarak üç kez uyarılma şartının gerçekleşmediği anlaşıldığından, davacının alan kılavuzluğu belgesinin iptal edilmesine ve alanda görev almasının yasaklanmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka uygunluk, davanın reddi yolundaki İdare Mahkemesi ısrar kararında da hukuki isabet bulunmamaktadır.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin kabulüne;
2. Davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle reddine ilişkin ... İdare Mahkemesinin ... tarih ve E: ..., K: ... sayılı ısrar kararının BOZULMASINA,
3. Yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın ... İdare Mahkemesine gönderilmesine,
4. Kullanılmayan ... -TL yürütmenin durdurulması harcının istemi hâlinde davacıya iadesine,
5. Bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (onbeş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere,11/11/2021 tarihinde oyçokluğu ile karar verildi.
KARŞI OY
X- Temyizen incelenen kararla ilgili dosyanın incelenmesinden, İdare Mahkemesince verilen ısrar kararının usul ve hukuka uygun bulunduğu, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenlerinin kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte olmadığı anlaşıldığından, davacının temyiz isteminin reddi ile ... İdare Mahkemesinin temyize konu ... tarih ve E: ..., K: ... sayılı ısrar kararının onanması gerektiği oyuyla, karara katılmıyoruz.
KARŞI OY
XX- Dava; Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda alan kılavuzu olarak görev yapan davacı tarafından, hakkında 3. kez uyarı cezası verilmesi nedeniyle alan kılavuzluğu kimliğinin iptal edilmesine ve alanda görev almasının yasaklanmasına ilişkin Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Müdürlüğünün ... tarih ve... sayılı işleminin iptal istemiyle açılmıştır.
2873 sayılı Kanun'un 16. maddesine dayanılarak hazırlanan ve 28/03/2006 tarih ve 26122 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Alan Kılavuzlarının Seçimi, Eğitimi, Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 20/h maddesinde; "Alan kılavuzları görevleri esnasında bu Yönetmelikte belirtilen usul ve esaslar dışında Bakanlık tarafından yayımlanan tebliğ, tamim ve talimatlara da uymak zorundadır." kuralı, aynı maddenin (i) fıkrasında; "Alan kılavuzları etkinlik sırasında kimliklerini ziyaretçiler tarafından görülebilecek bir şekilde taşımak zorundadırlar." kuralı, 22/1-(b) maddesinde; "Alan kılavuzları görevlendirildikleri alanlarda; alanın korunması, temiz tutulması, ziyaretçilerin doğru bilgilendirilmesi ve idare tarafından tanımlanan görevlerin yerine getirilmesi ile kıyafet kurallarına uyulması, alan kılavuzluğu kimliğinin görünen yerde taşınması, biletin yanında bulundurulması ve ziyaretçilerin doğru bilgilendirilmesinden sorumludurlar. Sorumluluklarını yerine getirmeyen alan kılavuzlarının, idare veya oluşum tarafından yazılı olarak üç kez uyarılmalarını müteakip alan kılavuzluğu kimliği iptal edilerek alanda görev almaları yasaklanır." kuralı yer almaktadır.
Öte yandan, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı Hakkında Bazı Düzenlemeler Yapılmasına Dair Kanun'un geçici 2. maddesinde, bu Kanun'un yürürlüğe girdiği tarihte 09/08/1983 tarih ve 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu uyarınca Tarihi Alanda alan kılavuzluğu görevini yapmış olanların Milli Parklar Kanunu uyarınca almış oldukları alan kılavuzluğu kimliklerinin süresi sona erinceye kadar Tarihi Alan sınırları içerisinde Başkanlıkça belirlenen usul ve esaslara uygun olarak hizmet ifa edebileceği ve alan kılavuzluğu kimliklerinin süresi sona erenlerin yeniden yetkilendirilebileceği, ihtiyaç hâlinde Başkanlıkça belirlenecek usul ve esaslara göre yeni alan kılavuzluğu belgesi verilerek görevlendirme de yapılabileceği hükme bağlanmıştır.
6546 sayılı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Kurulması Hakkında Kanunun geçici 2. maddesine dayanılarak hazırlanan ve 26/03/2017 tarih ve 30019 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Kılavuzluğu Hizmeti ile Alan Kılavuzlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 15. maddesinde;
"...
(2) Bu Yönetmelik kapsamında hizmet veren alan kılavuzları Tarihi Alan sınırları dışında görev yapamazlar. Alan kılavuzlarının sorumlulukları, Tarihi Alan sınırları içerisinde başlar ve belirlenen tur güzergâhlarının tamamlanmasını müteakip Tarihi Alan sınırlarından çıkış yapmak suretiyle sona erer.
(3) Alan kılavuzları, ziyaretçileri aldıkları ilk noktada genel bir bilgilendirme yapar ve uyulması gereken kurallar hakkında bilgi verir.
(4) Alan kılavuzu, etkinlik sırasında kendisine gerekli olabilecek malzeme, alet, donanım, kıyafet, ilkyardım çantası ve benzeri malzemeleri yanında bulundurmak zorundadır.
(5) Tarihi Alandaki alan kılavuzluğu hizmetleri, uygulamaları ve sonuçlarından alan kılavuzları Başkanlığa karşı doğrudan sorumludur.
(6) Alan kılavuzları çalışmaları süresince Başkanlık tarafından öngörülen kılık ve kıyafetle görev yaparlar. Alan kılavuzlarının hizmetleri süresince bu kıyafetleri kullanması Başkanlık tarafından izlenir ve raporlanır. Alan kılavuzlarının giyecekleri kılık ve kıyafetler Başkanlık tarafından belirlenir ve hazırlatılır. Alan kılavuzları bu kıyafetleri Başkanlıktan ücreti karşılığında temin edebilir.
(7) Alan kılavuzları, Başkanlıkça belirlenen kılık ve kıyafeti görev alanları ve görev süreleri haricinde üzerlerinde taşıyamazlar.
(8) Alan kılavuzları görevleri esnasında bu Yönetmelikte belirtilen usul ve esaslar dışında Bakanlık ve Başkanlık tarafından yayımlanan tebliğ, tamim ve talimatlara da uymak zorundadır. Alan Kılavuzları Tarihi Alanın manevi değerleri ile verilen hizmetin onur ve itibarıyla bağdaşmayan herhangi bir faaliyet veya eylemde bulunamaz.
(9) Alan kılavuzu, etkinlik sırasında Tarihi Alanın kaynak değerlerini ve biyolojik çeşitliliğini tehdit edecek davranışları önlemek zorundadır. Alan kılavuzu ve ziyaretçiler tarafından etkinlik sırasında doğaya ve Tarihi Alana zarar verecek hiçbir davranışta bulunulamaz. Tarihi Alandan kültür ve tabiat varlığı, yaban hayvanı, bitki, çiçek, fidan, çiçek soğanı, meyve, dal, kök, taş, toprak, kalıntı ve benzeri materyal toplanamaz ve çıkartılamaz. Alan kılavuzları kendisinin önderlik ettiği ziyaretçiler de dâhil olmak üzere Tarihi Alana zarar verici tüm olumsuzlukları mümkünse önlemeye, mümkün değil ise olumsuzluğa sebep olan kişiler hakkında gerekli rapor veya tutanakları düzenleyerek derhal kolluk kuvvetlerine ve Başkanlığa bildirmekle yükümlüdür.
(10) Alan kılavuzları çalışmaları sırasında kimliklerini göğüs hizasında gözle görülür bir şekilde taşımak zorundadır.
(12) Alan kılavuzları alanın kaynak değerlerini doğru anlatmak, ziyaretçileri doğru bilgilendirmek zorundadır. Ziyaretçilerin bilgilendirilmesi amacıyla alan kılavuzlarınca kullanılacak tanıtıcı ve yönlendirici kitap, broşür, afiş, harita ve benzeri bilgilendirici materyaller Başkanlık tarafından hazırlanır veya hazırlatılır. Başkanlık tarafından hazırlanan/hazırlatılanların veya uygun görülenlerin dışında materyal kullanılması yasaktır.
(13) Alan kılavuzlarının çalışmaları sırasında çevreyi rahatsız edecek şekilde ses sistemi, megafon ve benzeri aletleri kullanarak bilgilendirme hizmeti vermeleri yasaktır.
(14) Ziyaretçi ve etkinlik düzenleyen acentaların karşılanması için Başkanlık tarafından belirlenen yerler dışında bekleme yapılması, Tarihi Alandaki diğer ziyaretçi gruplarının ziyaretinin engellenmesi sonucu doğuracak fiillerde bulunulması yasaktır. Bu düzenlemeye aykırı hareket edenler Başkanlık tarafından uyarılır ve aynı fiili tekrar etmeleri halinde üç ay süre ile alan kılavuzluğu uygulamalarından men edilir.
(15) Alan kılavuzları Tarihi Alan içinde tanıtımlarına yönelik afiş, pankart, reklam panosu asamazlar. El ilanı ve broşür dağıtamazlar. Tanıtım, reklam, broşür, ilan ve afişleri ile profesyonel kartvizitlerinde Başkanlığın kurumsal logosunu ve adını kullanamazlar.
(16) Bu maddenin ikinci, dördüncü, altıncı, yedinci, sekizinci, dokuzuncu, onuncu, on ikinci, on üçüncü ve on beşinci fıkraları ile 17 nci maddenin ikinci fıkrasında belirtilen düzenlemelere aykırı hareket edenler Başkanlık tarafından öncelikle üç kez yazılı olarak ikaz edilir. Yapılacak üç yazılı ikazın ardından benzer uygulamalara devam edenler hakkında Başkanlık tarafından tutanak düzenlenir. Bu tutanağa istinaden kimlikleri iptal edilir ve bu kişilere yeniden kimlik verilmez, kimlikleri iptal edilenler yeni alan kılavuzluğu belgesi verilmesi için açılan kurslara da kabul edilmezler." düzenlemesine yer verilmiştir.
Alan kılavuzlarının çalışma usul ve esasları genel olarak Alan Kılavuzlarının Seçimi, Eğitimi, Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik'te düzenlenmiştir. Bununla birlikte dava konusu işlemin tesis edilmesinden sonra Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanının tarihi, kültürel ve manevi değerleri ile doğal dokusunun korunması, yaşatılması, geliştirilmesi, tanıtılması, gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak amacıyla bu Alana özgü 6546 sayılı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı Hakkında Bazı Düzenlemeler Yapılmasına Dair Kanun yürürlüğe girmiş, Alanda görev yapacak alan kılavuzlarının çalışma usul ve esasları da anılan Kanun'un geçici 2. maddesine istinaden hazırlanan ve 26/03/2017 tarih ve 30019 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Kılavuzluğu Hizmeti ile Alan Kılavuzlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'te düzenlenmiştir.
Bakılan davada, davacının alan kılavuzluğu kimliğinin iptal edilmesine neden olan fiiller incelendiğinde, birinci kez uyarılmasına neden olan fiillerin; alan kılavuzluğu belgesinin yanında olmaması, mevzuat uyarınca kıyafetinin uygun olmaması, alan kılavuzu hizmet biletinin yanında bulunmaması filleri olduğu, ikinci kez yazılı olarak uyarılmasına neden olan fiilin 15/04/2008 tarihinde çıktığı turda kullandığı hizmet biletinin 14/04/2008 tarihli olması fiili olduğu, üçüncü kez uyarılmasına neden olan fiillerin ise, alan kılavuzu hizmet biletini almaması ve alan kılavuzluğu belgesini görülen yerde taşımaması fiilleri olduğu görülmektedir.
Alan Kılavuzlarının Seçimi, Eğitimi, Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik'te anılan yükümlülüklerin ihlali alan kılavuzlarının yazılı olarak uyarılmasını gerektirmekle birlikte, dava konusu işlemin tesis edilmesinden sonra yürürlüğe giren Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Kılavuzluğu Hizmeti ile Alan Kılavuzlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'te alan kılavuzu hizmet biletinin alınmaması, biletin önceki tarihli olması veya biletin alan kılavuzunun yanında bulunmaması yazılı olarak uyarı cezası gerektiren yükümlülükler arasında sayılmamıştır. Öte yandan, Alan Kılavuzlarının Seçimi, Eğitimi, Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik'te sorumluluklarını yerine getirmeyen alan kılavuzlarının, yazılı olarak üç kez uyarılmalarını müteakip alan kılavuzluğu kimliği iptal edilerek alanda görev almalarının yasaklanacağı kurala bağlanmış iken, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Kılavuzluğu Hizmeti ile Alan Kılavuzlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'te yükümlülüklerine aykırı hareket eden alan kılavuzlarının Başkanlık tarafından öncelikle üç kez yazılı olarak ikaz edileceği, yapılacak üç yazılı ikazın ardından benzer uygulamalara devam edenler hakkında Başkanlık tarafından düzenlenen tutanağa istinaden kimliklerinin iptal edileceği hükme bağlanmıştır.
Bu durumda, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Kılavuzluğu Hizmeti ile Alan Kılavuzlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'te davacının ikinci kez yazılı olarak uyarılmasına sebep olan bilet kullanımına ilişkin fiilin yazılı uyarı cezasını gerektiren fiiller arasında sayılmaması ve alan kılavuzluğu kimliğinin Alan Kılavuzlarının Seçimi, Eğitimi, Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik'ten farklı olarak üçüncü kez yazılı uyarı cezası verilmesi üzerine değil, üç yazılı uyarının ardından benzer uygulamalara devam edilmesi halinde iptalinin öngörülmesi karşısında, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Kılavuzluğu Hizmeti ile Alan Kılavuzlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'te lehe hüküm içeren düzenlemeler bulunduğu anlaşıldığından, lehe olan kuralın uygulanması ilkesi uyarınca, davacının alan kılavuzluğu kimliğinin iptal edilmesine ve alanda görev almasının yasaklanmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı gerekçesiyle ısrar kararının bozulması gerektiği oyuyla, gerekçe yönünden karara katılmıyorum.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.