21. Hukuk Dairesi 2017/1834 E. , 2018/3226 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ : ...... Mahkemesi
TÜRK MİLLETİ ADINA
Davacı, davalılardan işverenlere ait işyerinde geçen ve ...... bildirilmeyen çalışmalarının tespitine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme bozmaya uyarak ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kısmen kabulüne karar vermiştir.
Hükmün davacı ile davalılardan ...... ve ... vekillerince temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra düzenlenen ......... dosyadaki ......... okundu, işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar verildi.
K A R A R
Davacı, 01.04.2002- 30.24.04.2006 tarihleri arasında ............lerinde kesintisiz şekilde şoför olarak çalıştığının ve gerçek ücretinin tespitini istemiştir.
Mahkemece, davanın kabulü ile hükümde yazılı şekilde karar verilmişse de bu sonuca eksik araştırma ve inceleme ile gidilmiştir.
Somut olayda; Mahkemenin 17.06.2013 tarih, 2009/572 E. 2013/355 K. sayılı davanın kabulüne dair kararı, Dairemizin 10.03.2015 tarih, 2014/18352 E. 2015/4819 K. sayılı kararı ile; “ ... Yapılacak iş, davacının çalıştığını iddia ettiği iş yerlerinde geçen ve ...... bildirilmeyen süreler yönünden uyuşmazlık konusu dönemde ...... verilmiş davalı şirketlerin dönem bordrolarında çalışmaları görülen tanık beyanlarına başvurmak, tanıklara davacının uyuşmazlık konusu dönemde ara verip vermediği, ilk girişinden itibaren sürekli olarak çalışıp çalışmadığı konularını açıklattırmak, beyanları ile yetinilmediği takdirde ......dan bilgi alınarak veya...... yoluyla yaptırılacak araştırma sonucu iş yerine komşu veya yakın işyerlerinden belirlenen çalışanların ve işyeri sahiplerinin beyanlarına başvurmak, davacının uyuzmazlık konusu dönemde kullandığı araç plakaları tespit edilip ...... bildirilen araçların davalı şirketlere ait olup olmadığı, hangi tarihte edinildiği, hangi tarihten beri ticari faaliyette kullanıldığı veya kiralanıp kiralanmadığını belirlemek, bu araçların ............... kayıtlarını getirtmek, bu araçları kullanırken tanzim edilen ...... ... ya da ...larının olup olmadığını ilgili yerlerden sormak, varsa ...... kayıtlarını getirtmek ve tüm deliller birlikte değerlendirilerek sonucuna göre karar vermek gerektiği” gerekçesi ile bozulmuştur.
Mahkemece bozma kararını uyulmasına karar verilmiştir.
Mahkemece, bozmaya uyulduğu halde, bozma gerekleri yerine getirilmemiştir. 09.05.1960 gün ve 21/9 sayılı .........Kararı uyarınca bozma kararına uyan mahkeme artık bozma kararı gereğince işlem yapmak ve hüküm vermek zorundadır.
Yapılacak iş, öncelikle davacıya hangi tarihlerde hangi ünvanlı işyerinde çalıştığını, ücretini kimden aldığını açıklatmak, ...... sicil numaralı işyeri bilgilerini davalı ......dan istemek, davalı işverenler ile arasında organik bağ bulunup bulunmadığını tespit etmek, davalı ... .......... Ltd. Şti. nin ticaret sicil kayıtlarını istemek,......... Müdürlüğünce bildirilen davacının ......a giriş ve çıkış yaptığı araçların davalı şirketlere ait olup olmadığı, davalı şirketlere ait ise hangi tarihte edinildiği, hangi tarihten beri ticari faaliyette kullanıldığı veya kiralanıp kiralanmadığını belirlemek, davacının çalıştığını iddia ettiği iş yerlerinde geçen ve ...... bildirilmeyen süreler yönünden uyuşmazlık konusu dönemde ...... verilmiş davalı şirketlerin dönem bordrolarında çalışmaları görülen tanık beyanlarına başvurmak, tanıklara davacının uyuşmazlık konusu dönemde ara verip vermediği, ilk girişinden itibaren sürekli olarak çalışıp çalışmadığını, çalışmalarının hangi sürelerde hangi işverenler nezdinde geçtiğini açıklattırmak, beyanları ile yetinilmediği takdirde ......dan bilgi alınarak veya...... yoluyla yaptırılacak araştırma sonucu iş yerine komşu veya yakın işyerlerinden belirlenen çalışanların ve işyeri sahiplerinin beyanlarına başvurmak, davanın nitelikçe ...... düzenini ilgilendirdiği nazara alınıp araştırma genişletilmek suretiyle tüm deliller birlikte değerlendirilip, sonucuna göre karar vermekten ibarettir.
Mahkemece, bu maddi ve hukuki olgular gözönünde tutulmaksızın eksik inceleme ve araştırma ile yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
Kabule göre de, bir kısım davalılarla ilgili olumlu- olumsuz bir karar verilmemesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, temyiz eden taraf vekillerin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde temyiz edenlerden davacıya ve davalılardan ..."ne iadesine, 03.04.2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.