Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2009/3750
Karar No: 2011/1364

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2009/3750 Esas 2011/1364 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, kıdem tazminatı farkı, ihbar tazminatı farkı, ücret farkı, ikramiye ve sosyal hak farkı, yıllık izin ücreti fark alacaklarının ödetilmesini istedi. Yerel mahkeme, isteği kısmen kabul etti. Davalı avukatı temyiz edince dosya incelendi ve verilen kararın kanuni gerekliliğine uygun olduğu belirlendi. Ancak, davacının 2002 yılında hak kazandığı yıllık izin alacağı kabul edildiği HUMK (Hukuk Muhakemeleri Kanunu) madde 74'e aykırı ve sosyal yardımların ödenmesine dair yasal dayanak açıklanmadan anılan alacaklar kabul edilmedi. Ayrıca, davacının ücret farkı isteği kısmen kabul edilse de, 2001 yılından sonraki zamların nedeni belirtilmeden ve talep edilmeden karara bağlandığı için isabetsizdir. Kararda geçen kanun maddeleri: HUMK madde 74.
9. Hukuk Dairesi         2009/3750 E.  ,  2011/1364 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    DAVA :Davacı, kıdem tazminatı farkı, ihbar tazminatı farkı, ücret farkı,
    ikramiye ve sosyal hak farkı, yıllık izin ücreti fark alacaklarının ödetilmesine karar
    verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Davacı dava dilekçesinde; ücret zamlarının yapılmamasından kaynaklanan yıllık ücretli izin alacağı farkı isteğinde bulunduğu halde 2002 yılına ilişkin izin alacağının kabulune karar verilmesi HUMK’ nun 74.maddesine aykırıdır . Öte yandan 2002 yılına ait ve 2003 yılında hak kazanılan yıllık ücretli izin alacağının, davacının daha önce açtığı 2005/1249 esas sayılı dosya ile kabulune karar verildiği ve kesinleştiği de görülmektedir.
    3-Davacı dava dilekçesinde de belirttiği gibi özel güvenlik görevlisidir. Davacının sendika üyesi olduğuna ilişkin bir iddiası olmadığı gibi bordrolarından dayanışma aidatı da kesilmediği görülmektedir. Dosyada hizmet akti, Personel Yönetmeliği ve ...’de bulunmamaktadır. Ücret bordrosunda ikramiye, öğrenim farkı ve yemek yardımı dışında herhangi bir sosyal yardım bulunmadığı halde ...’ de yer alan ve hiç ödenmeyen iş riski primi ile yakacak, lojman, bayram harçlığı, erzak ve bez yardımlarından, davacı güvenlik görevlisinin yararlandırılmasının yasal dayanağı açıklanmadan ve belgelenmeden anılan alacakların kabulune karar verilmesi yerinde değildir.
    4-Davacı dava dilekçesinde en son 1998 Temmuz ayında yapılan zamların ve dört yıllık fakülte mezunu olduğu halde kendi seviyesindekilerin bu nedenle aldığı % 50 zammı alamadığı gerekçesi ile ücret farkı isteğinde bulunmuştur. Hükme esas alınan bilirkişi raporundan 1.6.2001 tarihine kadar alması gereken ücreti aldığı, herhangi bir eksik ödemenin olmadığı ancak 1.6.2001 ve 1.6.2002"de oranı belirtilmeyen “liste zamları” ile 1.1.2003 tarihinde uygulanan % 10’ luk zam nedeni ile ücret fark alacağının doğduğu, buna bağlı olarak da ihbar tazminatı ve ikramiye fark alacaklarının hesaplandığı görülmektedir. Liste zamlarının dayanağı açıklanmadan ve belgelenmeden, ayrıca davacı talebinde de yer almayan 2001 yılından sonraki zamlar nedeni ile anılan fark alacakların kabulune karar verilmesi isabetsizdir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 31.01.2011 gününde oybirliğiyle karar verildi.












    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi