Abaküs Yazılım
10. Hukuk Dairesi
Esas No: 2020/2228
Karar No: 2020/5668
Karar Tarihi: 07.10.2020

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2020/2228 Esas 2020/5668 Karar Sayılı İlamı

Özet:


İş kazası sonucu vefat eden sigortalının hak sahipleri tarafından rücuan tazminat istemiyle açılan davada, İş Mahkemesi'nin davanın kabulüne karar vermesi üzerine davalı işveren tarafından yapılan temyiz itirazları sonucunda, Yargıtay 10. Hukuk Dairesi tarafından hüküm bozulmuştur. Bozma kararında, Borçlar Kanunu'nun 332/1. maddesi uyarınca işverenin akde aykırı davranışlarının işçi-işveren arasındaki akde aykırılık eylemleri ile aynı hükümlere tabi olduğu ve bir bakıma akde aykırı hareketten doğan tazminat davaları hakkındaki hükümlerine tabi olması gerektiği belirtilmiştir. Ayrıca, 506 sayılı Kanunda zamanaşımının özel olarak düzenlenmediği gözetildiğinde, genel hükümler çerçevesinde çözüm arama gereği olduğu vurgulanmıştır. 506 sayılı Kanun'un 26/1. maddesi gereğince, işverenin kusurunun bulunduğu durumlarda, rücuan tazminat istemine ilişkin zamanaşımı süresinin Borçlar Kanunu'nun 125. maddesi uyarınca belirlenmesi gerektiği, iş kazası sonucu vefat eden sigortalının hak sahiplerine bağ
10. Hukuk Dairesi         2020/2228 E.  ,  2020/5668 K.

    "İçtihat Metni"


    Mahkemesi :İş Mahkemesi


    Dava, rücuan tazminat istemine ilişkindir.
    Mahkemece, ilamında belirtildiği şekilde davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Hükmün, davalı avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteklerinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kâğıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
    Davacı Kurum, 01.07.2000 tarihinde meydana gelen iş kazası sonucu vefat etmesi nedeniyle sigortalının hak sahiplerine bağlanan gelirlere yönelik....İş Mahkemesi’nce verilen kararın kesinleştiği belirtilerek, kusura isabet eden bakiye alacağın 506 sayılı Kanun’un 26. maddesi uyarınca davalı işverenden rücuan tahsiline karar verilmesini istemiştir.
    Borçlar Kanununun 332/1. maddesinde belirtilen işçi-işveren arasındaki akde aykırılık eylemleri ve bu çevrede maddenin 2. fıkrası gereğince işverenin akde aykırı davranışları (işçi sağlığı ve iş güvenliğinin gerektirdiği önlemlerin alınmaması vs.) sonucu, 506 sayılı Kanunun 26/1. maddeyle vaki ilişkilendirme, bir bakıma akde aykırı hareketten doğan tazminat davaları hakkındaki hükümlere tabii olmakla; zamanaşımının, işverenler açısından Borçlar Kanununun 125. maddesine göre belirlenmesi gerektiği gözetildiğinde, zarara ve faile ıttıla tarihinden itibaren on yıldır.
    Zararlandırıcı sigorta olayına neden olan 3. şahıslar yönünden; üçüncü kişi ile sigortalı arasında akdi bir ilişki söz konusu olmayıp 506 sayılı Kanununu 26/2 maddesi ile Borçlar Kanununa yollamada bulunulduğundan, sorumluluklarının temelini haksız fiil teşkil ettiğinden, zamanaşımı süresinin Borçlar Kanununun 60.maddesine göre belirlenmesi yasa gereğidir. Söz konusu maddede, zamanaşımı süresi faile ve zarara ıttıla tarihinden itibaren 1 yıl ve her halûkârda olay tarihinden itibaren 10 yıl olarak öngörülmüştür.
    506 sayılı Kanunda zamanaşımının (özel olarak) düzenlenmediği gözetildiğinde; genel hükümler çerçevesinde çözüm arama gereği vardır. Gerçekten de Borçlar Kanunun 128 maddesinde: “Zaman aşımı, alacağın muaccel olduğu zamanda başlar” denilmektedir. Kurum açısından alacak hakkı, bağladığı gelirin yetkili organ tarafından onaylandığı tarihte ödenebilir hale geleceğinden, muacceliyet’in onay tarihi olacağı açıktır. O halde, masraflar için sarf ve ödeme, gelirler için ilk peşin sermaye değerinin başlangıçtaki gelir bağlama onay tarihinde zararın öğrenmiş olacağının kabulü gerekir.
    Eldeki davada, davalı ... Çelik İmalat Montaj ve Tesisat A.Ş. tarafından süresi içinde sunulan cevap dilekçesi ile zaman aşımı itirazında bulunulduğu, hak sahiplerine bağlanan peşin sermaye değerli gelirlerin onay tarihinin 20.09.2001 olduğu anlaşılmakla, Mahkemece süresi içinde yapılan zaman aşımı itirazının dikkate alınmadan hüküm tesisi usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
    Mahkemece; yukarıda açıklanan maddi ve hukuki ilkeler gözetilerek yapılacak inceleme ve araştırma ile bir karar verilmesi gerekirken eksik araştırma ve yanılgılı değerlendirme ile yazılı şekilde karar verilmiş olması usul ve yasaya aykırı olup, bozma sebebidir.
    O halde, davalı vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 07.10.2020 gününde oybirliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi