Abaküs Yazılım
18. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/8238
Karar No: 2016/3186

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2015/8238 Esas 2016/3186 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacılar, kızları Gülsu'nun doğum tarihini düzeltmek için dava açmışlardır. Mahkeme davanın kabulüne karar vermiş fakat davalı tarafı temyiz etmiştir. Yargıtay ise, ikizlik kaydı bertaraf edilmeden eksik inceleme ve yetersiz araştırmayla davanın kabulüne karar verilmesinin usul ve yasaya aykırı olduğunu belirtmiştir. Ayrıca, çocuğun gerçek doğum tarihi hakkında ön sorunun çözümüne ihtiyaç duyulduğu ve soybağının reddi davası açılması gerektiği belirtilmiştir.
Kanun Maddeleri:
- Türk Medeni Kanunu 285/1. maddesi: \"Eşler arasındaki evlilik süresince doğan çocuklar, evlilik içinde doğan çocuk sayılırlar.\"
- Türk Medeni Kanunu 291/2 maddesi: \"Çocuk üçüncü kişiye kayyım atanması talebi üzerine atanır ve atanacak kişi, çocuk adına ancak soybağı reddi davası açabilir.\"
- Hukuk Muhakemeleri Kanunu 165/1 maddesi: \"Mahkeme, davanın hükme bağlanmasına kadar geçecek olan sürenin belirli bir tarih veya günden başlamasına karar verebilir.\"
18. Hukuk Dairesi         2015/8238 E.  ,  2016/3186 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Dava dilekçesinde, davacılar tarafından ....n doğum tarihinin düzeltilmesi istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm davalı ... tarafından temyiz edilmiştir.
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
    Davacılar kızları ....ın nüfus kütüğünde 14.02.2015 olarak kayıtlı doğum tarihinin 18.11.2011 olarak düzeltilmesini talep etmişler, mahkemece davanın kabulü ile Gülsu"nun doğum tarihinin 18.11.2011 olarak düzeltilmesine karar verilmiştir.
    Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlarla yasal gerektirici nedenlere ve özellikle kanıtların takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre sair temyiz itirazları yerinde değildir.
    Ancak;
    Dosya içindeki nüfus kayıt örneğinden, doğum tarihinin düzeltilmesi istenilen ...."ın ...i adlı ikiz kardeşi olduğu anlaşılmaktadır. Bu durumda her iki kardeşin birlikte tam teşekküllü bir sağlık kuruluşuna sevki sağlanıp ikiz olup olmadıkları ve yaşları konusunda heyet raporu aldırıldıktan sonra oluşacak sonuca göre karar verilmesi gerekirken ikizlik kaydı bertaraf edilmeden eksik inceleme ve yetersiz araştırmayla davanın kabulüne karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, 25.02.2016 gününde sonucunda oybirliği, gerekçesinde oyçokluğuyla karar verildi.
    Davacılar, kızları ...."ın, nüfusta 14.2.2014 olan doğum tarihinin 18.11.2011 olarak düzeltilmesini istemişler; mahkemece, davanın kabulüne, küçük ... nüfus kaydındaki 14.2.2014 olan doğum tarihinin 18.11.2011 olarak düzeltilmesine karar verilmiş, kararı nüfus idaresi temyiz etmiştir.
    Anne ve baba 27.1.2014 tarihinde evlenmişlerdir. Çocuk, 14.2.2014 doğumlu olarak "evlilik içi doğum" şeklinde baba ve annesinin bildirimi üzerine nüfusa 17.2.2014 tarihinde tescil edilmiştir. Çocuğun mahkemece kabul edilen doğum tarihinde annesi.... isimli şahısla evli olup, bu kişiden 22.3.2013 tarihinde boşanmıştır. Düzeltme kararıyla çocuk, annesinin önceki evliliği içinde doğmuş olmakta ve soybağı bakımından önceki kocaya bağlanmış bulunmaktadır. Başka bir ifade ile, çocuğun 18.11.2011 tarihinde doğduğunun kabulü, Türk Medeni Kanununun 285/1. maddesi gereğince önceki koca ile soybağı tesis etmektedir. Mevcut nüfus kayıtlarıyla çatışacak ve baba yönünden çift soybağına yol açacak şekilde doğum tarihinde düzeltme yapılamaz. Çocuğun gerçek doğum tarihi, davacıların iddia ettikleri gibi 18.11.2011 ise, öncelikle "evlilik içinde doğumla" önceki koca ile kendiliğinden kurulan soybağının çürütülmesi gerekir. Çocuğun davacının üzerinde kayıtlı olması ya da önceki kocanın üzerinde kaydının bulunmaması, bu hukuki gerçeği ortadan kaldırmaz. Bu durum, doğum tarihinin tashihine ilişkin eldeki davada ön sorun teşkil eder. Yargılama sırasında ortaya çıkan bu ön sorun halledilmedikçe, doğum tarihi tashih edilemez. Öncelikle bu ön sorun halledilmeli, bundan sonra doğum tarihinin tashihine karar verilmelidir. Soybağının reddi ancak dava yoluyla mümkün olduğuna göre, ön sorunun çözümü bir soybağının reddi davası açılmasını ve soybağının reddine karar verilmiş olmasını gerektirmektedir.... olmayan çocuğa atanacak kayyım, çocuk adına soybağının reddi davası açabileceğine (TMK. m. 291/2) göre; davacı tarafa, çocuk adına soybağının reddi davası açılmasını sağlamak üzere Hukuk Muhakemeleri Kanununun 165/1. maddesi gereğince süre verilmeli, dava açıldığı takdirde açılan dava bekletici sorun yapılmalı ve gerçekleşecek sonucu uyarınca nüfus kaydının düzeltilmesine ilişkin bu dava hakkında bir karar verilmelidir. Açıklanan yönde işlem yapılmak üzere hüküm bozulmalıdır. Bu bakımdan değerli çoğunluğun bozma kararına sonucu bakımından katılmakla birlikte gerekçesine katılamıyorum. 25.02.2016






    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi