Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2010/51651
Karar No: 2011/1196

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2010/51651 Esas 2011/1196 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı işçinin iş sözleşmesinin feshinin geçersizliğine ve işe iadesine yönelik talebi kabul edilmiştir. Yeniden yapılanma nedeniyle işten çıkarılan işçinin seçiminde işe son girenden başlanılması yolunda işyerinde davalı işverenin beyanı bulunmadığı gibi, herhangi bir sözleşme veya yönetmelik hükmünün varlığı da ileri sürülmemiştir. Bu nedenle yapılacak iş; feshe neden gösterilen yeniden yapılanmanın gerçek olup olmadığı, davacının çalıştığı bölümün ya da pozisyonunun lağvedilip edilmediği, davacının işe yeni alınan işçilerle aynı nitelikte olup olmadığı, işyerinde davacının mevcut nitelikleri ile ya da kısa bir eğitimle değerlendirilebileceği uygun bir pozisyonun olup olmadığı araştırılarak sonucuna göre feshin geçerli nedene dayanıp dayanmadığı belirlenmelidir.
Kanun Maddeleri: İş Kanunu Madde 18, Madde 19, Madde 20, Madde 21.
9. Hukuk Dairesi         2010/51651 E.  ,  2011/1196 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi


    DAVA :Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini
    istemiştir.
    Yerel mahkeme, isteği hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı işçinin iş sözleşmesinin feshinin geçersizliğine ve işe iadesine yönelik talebinin kabulüne ilişkin mahkemece verilen karar Dairemizce “…Mahkemece fesihten sonra yeni işçi alındığı belirtilmiş ise de, alınan işçilerin davacı ile aynı nitelikte olup olmadıkları ya da davacının kısa bir eğitimle yapabileceği işlere alınıp alınmadıkları dosya içeriğinden anlaşılamamaktadır. Davacının konumuna uygun bir işte değerlendirilmesi öncelikle işyerinin herhangi bir bölümünde uygun boş bir pozisyonun bulunmasına bağlıdır. Davacının fesihten önce değerlendirilebileceği uygun bir pozisyon olup olmadığı araştırılmamıştır. Öte yandan, işten çıkarılan işçinin seçiminde işe son girenden başlanılması yolunda işyerinde davalı işverenin beyanı bulunmadığı gibi, herhangi bir sözleşme veya yönetmelik hükmünün varlığı da ileri sürülmemiştir. Bu nedenle yapılacak iş; feshe neden gösterilen yeniden yapılanmanın gerçek olup olmadığı, davacının çalıştığı bölümün ya da pozisyonunun lağvedilip edilmediği, davacının işe yeni alınan işçilerle aynı nitelikte olup olmadığı, işyerinde davacının mevcut nitelikleri ile ya da kısa bir eğitimle değerlendirilebileceği uygun bir pozisyonun olup olmadığı araştırılarak sonucuna göre feshin geçerli nedene dayanıp dayanmadığı belirlenmelidir. Eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmiş olması hatalı olmuştur…” gerekçesi ile bozulmuştur.
    Mahkemece bozma kararına uyularak yeniden yapılan yargılama sonucunda alınan bilirkişi raporuna göre özetle iş sözleşmesinin feshinde tutarlılık, ölçülülük ve feshin son çare olma ilkesi kurallarına uyulmadığı gerekçesi ile davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Dosyadaki bilgi ve belgelere göre davalı şirketçe alınan bir işletmesel karar doğrultusunda yeniden yapılanmaya gidildiği, bu kapsamda tahsilat işlemleri için Genel Müdürlük bünyesinde bir departman oluşturulduğu, bölge müdürlüklerinde bulunan tahsilat kadrosunun kaldırıldığı anlaşılmaktadır. Sözü edilen yeni yapılanmadan sonra bir istihdam fazlalığının oluşması mümkündür. Bilirkişi kurulu tarafından davalı şirketçe yeniden yapılanmadan sonra yeni işçi alındığı belirtilmişse de, alınan işçilerin aynı nitelikte olup olmadıkları, benzer işlerde çalıştırılıp çalıştırılmadıkları belirlenmiş değildir. Davalı işveren, alınan yeni işçilerin üniversite mezunu olduklarını ve davacının yaptığı işler için alınmadıklarını belirtmiştir. Bu nedenle yeni yapılanmadan ve fesihten sonra alınan işçilerle
    işten çıkarılan işçilerin eğitim durumları ve yaptıkları işler konusu önem arz etmektedir. Davacının eğitim durumu itibariyle yapabileceği işlere yeni işçi alınmışsa işverenin tutarlı hareket etmediği sonucuna varılacaktır. Belirtilen süre içinde işten çıkarılan ve işe alınan yeni işçiler arasında eğitim durumu ve yaptıkları iş yönünden gerekirse aynı bilirkişi kurulu aracılığı ile mukayese yapılarak sonucuna göre bir karar verilmesi gerekir. Eksik inceleme yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olmuştur.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 31.01.2011 gününde oybirliği ile karar verildi.


















    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi