Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/18760
Karar No: 2015/2744
Karar Tarihi: 27.02.2015

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2014/18760 Esas 2015/2744 Karar Sayılı İlamı

7. Hukuk Dairesi         2014/18760 E.  ,  2015/2744 K.

    "İçtihat Metni"

    İş Mahkemesi
    Dava Türü : İşe iade

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi taraf vekillerince istenilmekle, temyiz isteklerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    Davacı, 14 yıldır davalı şirkette çalıştığını, performans düşüklüğü nedeniyle iş akdinin feshedildiğini, gerçekte fesih nedeninin ise işten çıkartılan ... isimli işçinin bölge müdürü ve şirket aleyhine mobbing nedeniyle şikayetçi olması ve açtığı tazminat davasında kendisini tanık göstermesi olduğunu, işverence tanıklık yapmaması konusunda baskı yapılmasına rağmen tanıklık yaptığını, bunun üzerine 13 yıldır çalıştığı Isparta ilinden tayin talebi olmamasına rağmen 8 il içerisinden İl seçtirildiğini, ..."ya en yakın ... olduğundan bu ili tercih etmek zorunda kaldığını ve ardından çalıştığı ilaçlar ve bricklerinin de değiştirildiğini, performansının düşük gösterilmeye çalışıldığını, feshin kötüniyetle yapılması nedeniyle geçersizliğine, işe iadesine, işe başlatmama tazminatının üst sınırdan belirlenmesi ile boşta geçen süre ücretine karar verilmesini istemiştir.
    Davalı vekili davacının iddialarının gerçeği yansıtmadığını, işverenin görevlerini gereği gibi yapmayan davacının iş akdini feshetmesinin haklı nedene dayandığını, davacının kıdemli olması nedeniyle tazminatının da ödendiğini savunarak davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkemece; davacının başka bir davada tanıklık yapması nedeniyle, görev yerinin değiştirildiği, bu değişikliğe ve uyum sürecinde olmasına rağmen davacıya iş yapış şekli ve sonuçları hakkında gelişim alanları ve önerileri konusunda yöneticisi tarafından hatırlatma mesajları gönderildiği, davacının iş sözleşmesinin davranışlarına ve performansına göre geçerli nedenle feshedildiği olgusunun işverence ispatlanamadığı gerekçesiyle feshin geçersizliğine ve davacının işe iadesine karar verilmiş, işe başlatmama tazminatı ise 4 aylık brüt ücreti tutarında belirlenmiştir.
    4857 sayılı İş Kanununun 21. maddesinin birinci fıkrasında işe başlatmama tazminatının alt ve üst sınırları gösterilmiş olup; söz konusu tazminatın belirtilen sınırlar arasında işçinin kıdemi, fesih sebebi gibi olgular dikkate alınarak belirlenmesi gerekir. Üst sınırın aşılmasının tek istisnası 2821 sayılı Sendikalar Kanunu’nun 31. (6356 sayılı yasa 25 )maddesindeki sendikal nedenle yapılan fesihlerdir. Anılan maddeye göre feshin sendikal nedene dayanması halinde işe başlatmama tazminatının işçinin en az bir yıllık ücreti tutarında belirlenmesi gerekir. Dairemizin uygulaması bu yöndedir. Dairemiz yıllık ücretli izinle ilgili 53. maddedeki kıdem sürelerini dikkate alarak 6 ay ile 5 yıl arasında kıdemi olan işçi için 4 aylık, 5 yıl ile 15 yıl arasında kıdemi olan işçi için 5 aylık, 15 yıldan fazla kıdemi olan işçi için 6 aylık ücreti tutarında işe başlatmama tazminatın belirlenmesini öngörmekte, fesih sebebine göre bu miktarlarda azami sınır 8 aya kadar da çıkmaktadır.
    Dosya içeriğine göre mahkemece, feshin geçersizliğine ve davacının işe iadesine karar verilmesi isabetli olup davalı temyizi yerinde değildir.
    Ancak davacının iş sözleşmesi ... isimli işçinin mobbing nedeniyle Savcılık şikayetinde bulunduğu ve bölge müdürü ile davalı şirket aleyhine açtığı tazminat davasında davacıyı tanık olarak göstermesi ve davacının yaptığı tanıklık sonrasında görev yerinin değiştirilerek ... görevlendirilmesi ve 11 aylık bir sürede davacının başarısını etkileyecek şekilde çalıştığı ilaçlar ve çalışma bölgeleri de değiştirilerek, görünürde performans düşüklüğü gerekçe gösterilerek feshedildiği anlaşılmakla işe başlatmama tazminatının davacının 4 aylık brüt ücreti tutarında belirlenmesi hatalı olup davacı temyizi yerindedir. işe başlatmama tazminatının davacının kıdemi ve fesih nedenine göre 7 aylık brüt ücreti tutarında belirlenmesi dosya içeriğine uygun düşecektir.
    Yukarıda belirtilen nedenlerle, davacının temyiz itirazının kabulü ile 4857 sayılı Kanunun 20. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, hükmün bozulmak suretiyle ortadan kaldırılması ve aşağıdaki gibi karar verilmesi gerekmiştir.
    HÜKÜM: Yukarıda açıklanan gerekçe ile;
    1-Konya 1. İş Mahkemesinin 26/08/2014 gün 2014/23 E. 2014/616 K. sayılı kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
    2-Feshin GEÇERSİZLİĞİNE ve davacının İŞE İADESİNE,
    3-Davacının yasal süre içinde başvurusuna rağmen davalı işverence süresi içinde işe başlatılmaması halinde ödenmesi gereken tazminat miktarının davacının kıdemi, fesih nedeni dikkate alınarak takdiren 7 aylık brüt ücreti tutarında BELİRLENMESİNE,
    4-Davacı işçinin işe iadesi için işverene süresi içinde müracaatı halinde hak kazanılacak olan ve kararın kesinleşmesine kadar en çok 4 aya kadar ücret ve diğer haklarının davalıdan tahsilinin GEREKTİĞİNE,
    5-Alınması gereken 27.70 TL harçtan peşin alınan 25.20 TL harcın tenzili ile bakiye 2,50 TL harcın davalıdan tahsili ile Hazine"ye gelir kaydına,
    6-Davacının yapmış olduğu 555.75 TL yargılama giderinin davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine, davalının yaptığı yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına,
    7-Karar tarihinde yürürlükte bulunan AAÜT"ne göre 1.500,00 TL avukatlık ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
    8-Artan gider avansının ilgiliye iadesine,
    9-Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde davacıya iadesine, aşağıda yazılı temyiz harcının davalıya yükletilmesine, 27.02.2015 gününde oybirliğiyle KESİN olarak karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi