Abaküs Yazılım
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 12. Hukuk Dairesi
Esas No: 2022/1864
Karar No: 2022/1347
Karar Tarihi: 03.10.2022

BAM Hukuk Mahkemeleri İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 12. Hukuk Dairesi 2022/1864 Esas 2022/1347 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı vekili, davalı şirkete verilen nakliye hizmetine ilişkin bir fatura düzenlediklerini ancak ödeme alamadıklarını ve icra takibi başlattıklarını belirterek ihtiyati haciz talebinde bulundu. İlk derece mahkemesi, şartların oluşmadığı gerekçesiyle ihtiyati haciz talebini reddetti. Davacı vekili ise davalının mal kaçırabileceğini iddia ederek istinaf başvurusunda bulundu. Ancak istinaf mahkemesi de ihtiyati haciz talebinin reddedilmesini uygun buldu. İİK'nın 257 ve 258. maddelerine göre, ihtiyati haciz talep edenin muaccel bir alacağı ispat etmesi gereklidir. Bu nedenle, mahkeme talep sahibinin sunduğu delillerin yeterli olmadığını ve muaccel alacağın varlığı hususunda yargılama yapılması gerektiğini belirtti. Kararda İİK'nın 257/1 ve 258/1 maddeleri detaylı bir şekilde açıklandı.

T.C.
İSTANBUL
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
12. HUKUK DAİRESİ
DOSYA NO: 2022/1864
KARAR NO: 2022/1347
T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
İ S T İ N A F K A R A R I
İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ: İSTANBUL 14. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ: 06/09/2022 (Ara Karar)
TALEP: İhtiyati Haciz
İSTİNAF KARAR TARİHİ: 03/10/2022
İlk derece mahkemesince verilen 06/09/2022 tarihli ara kararın davacı vekili tarafından istinaf edilmesi üzerine dosya kapsamı incelenip gereği görüşülüp düşünüldü.
TALEP: Davacı vekili, davalı/ borçlu ... San. ve Tic. Ltd. Şti. ile müvekkili ... arasında gerçekleşen ticari ilişki neticesinde müvekkili davalı şirkete nakliye hizmeti vermiş olup bu hizmete ilişkin fatura düzenlediğini, davalı borçlu şirket müvekkile faturada yazılı bedele ilişkin herhangi bir ödeme gerçekleştirmediğini, ödeme yapılmamasına karşı davalı aleyhine karşı icra takibi başlatıldığını, davalıların kötü niyetli olarak sebep göstermeksizin müvekkil tarafından başlatılan icra takibine itiraz ettiklerini, öncelikle davalıların taşınır, taşınmaz ve üçüncü şahıslardaki tüm varlıkların ihtiyati haciz konulmasını, davalı/ borçlunun T.C. Gaziosmanpaşa İcra Müdürlüğü'nün ... Esas sayılı dosyasına ilişkin tüm itirazlarının iptaline ve icra takibinin aynen devamını, davalı borçluların takip konusu alacağın %20'sinden aşağı olmamak üzere müvekkiline inkar tazminatı ödemesine karar verilmesini talep etmiştir.
İLK DERECE MAHKEMESİ ARA KARARI: Mahkemece, talep yargılamayı gerektirdiğinden, İİK'nın 257. madde koşullarını taşımadığından ihtiyati haciz talebinin reddine karar verilmiştir.
İSTİNAF SEBEPLERİ: Davacı vekili, aldıkları duyumlara göre davalının mallarını kaçırarak, taşınır ve taşınmaz mallarını muvazaalı olarak devretmeye hazırlandığını, böyle bir durumda davanın müvekkilinin lehine sonuçlanması halinde dahi haklı alacağını tahsil edemeyeceğini, telafisi mümkün olmayan zararlara uğrayacağını, alacağın varlığının muaccel olduğunu, kira sözleşmesine dayanan aleni ilişkinin davalı tarafından kötüniyetle inkar edildiğini, yargılama sürecinde de mal kaçırma ihtimalinin bulunduğunu, bu nedenlerle kararın kaldırılarak, ihtiyati haciz taleplerinin kabulünü talep etmiştir.
GEREKÇE: Talep, İİK’nun 257 vd. devamı uyarınca ihtiyati haciz istemine ilişkindir. İhtiyati haciz kararı verilebilmesi için İİK'nın 257/1.maddesine göre, rehinle temin edilmemiş ve vadesi gelmiş bir para borcunun alacaklısı... ihtiyati haciz talebinde bulunabilir. İİK'nın 258/1. maddesinin 2. cümlesine göre: "İhtiyati haciz kararı verilebilmesi için alacaklı, alacağı ve icabında haciz sebepleri hakkında mahkemeye kanaat getirecek delilleri göstermeye mecburdur." Bu madde uyarınca İhtiyati haciz talep eden, İİK'nın 257/1. maddesi kapsamında bir para borcunun alacaklısı olduğunu, borcun rehinle temin edilmediğini ve borcun vadesinin gelmiş olduğunu yaklaşık olarak mahkemeye kanaat getirecek tarzda ispat etmek durumundadır. Bu düzenlemeye göre de ihtiyati haciz kararı verilmesi için kesin bir ispat aranmamakta ise de; muaccel alacağın varlığı hususunda ihtilaf bulunması, bu ihtilafın çözümü yargılamayı gerektirmesi halinde, kanunun aradığı ihtiyati haciz şartlarının oluşmadığının kabulü gerekmektedir. İhtiyati haciz kararı verilebilmesi için muaccel bir para alacağının bulunması ön koşul olup, varlığı ihtilaflı ve tespite muhtaç olan bir alacak talebi yönünden ortada muaccel veya müeccel bir para alacağı bulunduğu söylenemeyecektir. Somut olayda; ihtiyati haciz talep eden davacı vekili müvekkili ile davalı arasında gerçekleşen ticari ilişki neticesinde verilen nakliye hizmetine ilişkin düzenlenen bir adet faturaya dayalı ihtiyati haciz talep etmiştir. Salt fatura düzenlenmesi , fatura düzenleyenin alacaklı olduğuna karine teşkil etmez.Talep sahibi tarafından ibraz edilen bilgi ve belgeler göz önüne alındığında yaklaşık ispat ölçüsüne varan delil değerlendirmesi yapılmasına yeterli bulunmadığı, muaccel alacağın varlığının tespiti noktasında yargılama yapılması gerektiğinden mahkemenin ihtiyati haciz talebinin reddi yönündeki ara kararında isabetsizlik görülmemiştir. Açıklanan nedenlerle, ihtiyati haciz talep eden davacı vekilinin yerinde görülmeyen istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle: İhtiyati haciz talep eden davacı vekilinin istinaf başvurusunun HMK'nun 353(1)b-1 maddesi uyarınca ESASTAN REDDİNE, Peşin harcın karar harcına mahsubuna başkaca harç alınmasına yer olmadığına, İhtiyati haciz isteyen davacı tarafından yapılan giderlerin üzerinde bırakılmasına, Dosya üzerinde yapılan inceleme sonunda HMK 362(1)-f maddesi uyarınca kesin olmak üzere oy birliği ile karar verildi. 03/10/2022

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi