Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/3188
Karar No: 2015/2641
Karar Tarihi: 26.02.2015

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2015/3188 Esas 2015/2641 Karar Sayılı İlamı

Özet:


İş Mahkemesi'nde görülen bir alacak davasında, işçinin sendikalı olması nedeniyle iş sözleşmesinin feshedildiği, işe iade davası açıldığı ve feshin geçersizliğine karar verildiği belirtiliyor. Ancak işveren, işçiyi eski pozisyonunda değil daha alt bir pozisyonda çalıştırdığı için gerçek anlamda işe başlatmadan söz edilemeyeceği ifade ediliyor. Bu nedenle daha önce kesinleşen işe başlatmama tazminatının taleple bağlı kalınarak davalıdan tahsilinin düşünülmemesi bozmayı gerektirmiştir. 4857 Sayılı İş Kanunu'nun 21. maddesi işe iade konusunu düzenlemektedir.
7. Hukuk Dairesi         2015/3188 E.  ,  2015/2641 K.

    "İçtihat Metni"

    İş Mahkemesi
    Dava Türü : Alacak

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi taraf vekillerince istenilmekle, temyiz isteklerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    1.Davalı temyizi yönünden; dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre davalının tüm temyiz itirazlarının reddine,
    2.Davacı temyizine gelince; davacı, sendikaya üye olduğundan iş sözleşmesinin feshedildiğini, işe iade davası açtığını feshin geçersizliğine karar verildiğini ve kararın Yargıtaydan onanarak kesinleştiğini iş yerinde tekrar çalışmaya başladığını ancak önceki görevi ustabaşı olmasına rağmen vasıfsız işçi olarak çalıştırıldığını bu nedenle işe başlatmanın samimi olmadığını ve iş akdini sona erdirmek zorunda kaldığını iddia ederek kıdem tazminatı farkını, 4 aylık ücret ve diğer alacaklarını, 12 aylık ücret tutarında işe başlatmama tazminatını( sendikal tazminat ) ve 14 günlük yıllık izin ücret alacaklarının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı, davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkemece davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Taraflar arasında davacı işçinin işe başlatmama tazminatına hak kazanıp kazanmadığı konusunda uyuşmazlık bulunmaktadır.
    Kural olarak işçi, geçersizliği tespit edilen fesih tarihinde çalıştığı işyerinde ve işte işe başlatılmalıdır. İşçiye önceki koşulların tam olarak sağlanması ve aynı parasal hakların ödenmesi gerekir. Hatta, yargılama sürecinde işçinin mahrum kaldığı ancak emsali işçilere sağlanmış olan ücret artışlarından da işçinin yararlandırılması gerekir.
    İşverenin işe başlatma yönündeki iradesinin ciddi olması gerekir. İşverenin işe başlatma niyeti olmadığı halde işe başlatma tazminatı ödememek için yapmış olduğu çağrı gerçek bir işe başlatma daveti olarak değerlendirilemez.
    Yapılan bu açıklamalara göre işçi işe iade sonrasında yeni görev verildiği işyerinde birkaç gün süreyle çalışmış olmasına rağmen, işverenin işçiyi eski işine iade etmemiş olması sebebiyle 4857 sayılı Kanunun 21.maddesine uygun biçimde gerçek anlamda işe başlatmadan söz edilemez.
    Somut olayda, mahkemece işe iade davasının kesinleşmesinden sonra işçinin yaptığı başvurunun işverence kabul edilip işe başlatıldığı ancak işverenin bu eyleminin gerçek bir başlatma olmayıp davacı geçersiz fesih öncesi yaptığı iş olan ustabaşılık dışında ve daha alt pozisyonda vasıfsız işçi olarak çalıştırmasının işe başlatma olarak kabul edilmesine yasal imkan bulunmadığı ve bu durumda daha önce kesinleşen işe başlatmama tazminatının taleple bağlı kalınarak davalıdan tahsilinin düşünülmemesi bozmayı gerektirmiştir.
    O halde davacı vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve karar bozulmalıdır.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davacıya iadesine, aşağıda yazılı temyiz harcının davalıya yükletilmesine, 26.02.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi