Abaküs Yazılım
12. Ceza Dairesi
Esas No: 2017/2953
Karar No: 2020/4210
Karar Tarihi: 01.07.2020

2863 sayılı Kanuna aykırılık - Yargıtay 12. Ceza Dairesi 2017/2953 Esas 2020/4210 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme, \"2863 sayılı Kanuna aykırılık\" suçundan sanığın beraatına karar vermiştir. Ancak, kararın temyiz edilmesi üzerine yapılan incelemede, suçtan zarar gören Çevre ve Şehircilik Bakanlığı vekilinin temyiz istemi davaya katılma talebi olarak değerlendirilmiş ve müşteki kurumun kamu davasına katılması kararlaştırılmıştır. Daha sonra yapılan incelemelerde, mahkemenin ilk kararında eksik inceleme yapıldığı tespit edilmiştir. Bunun üzerine, mahkeme kararı bozulmuştur ve sanığın hukuki durumu yeniden tayin edilmesine karar verilmiştir. Kararda, CMK'nın 223/2-e ve 237/2 maddeleri ile 1412 sayılı CMUK'un 321. maddesi detaylı bir şekilde açıklanmıştır.
12. Ceza Dairesi         2017/2953 E.  ,  2020/4210 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Asliye Ceza Mahkemesi
    Suç : 2863 sayılı Kanuna aykırılık
    Hüküm : CMK’nın 223/2-e maddesi gereğince beraat

    2863 sayılı Kanuna aykırılık suçundan sanığın beraatine ilişkin hüküm, müşteki vekili tarafından temyiz edilmekle, dosya incelenerek gereği düşünüldü:
    Gerekçeli karar başlığında suç tarihinin “13/08/2012” şeklinde gösterilmesi, mahallinde düzeltilebilir yazım yanlışlığı olarak kabul edilmiştir.
    Dosya kapsamının incelenmesinde, Hazine vekilinin 01/11/2012 tarihli dilekçesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı adına davaya katılma talebinde bulunduğu, mahkemece katılma kararı verildiği, dava konusu alanın I. derece doğal sit alanı içerisinde kaldığı, temyize konu hükmün de Hazine vekili tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı adına temyiz edildiği anlaşılmakla;
    Suçtan zarar gören Çevre ve Şehircilik Bakanlığı vekilinin temyiz istemi davaya katılma talebi olarak değerlendirilmiş olup, müşteki kurumun 5271 sayılı CMK"nın 237/2. maddesi uyarınca kamu davasına katılan olarak kabulüne karar verilmek suretiyle yapılan incelemede;
    Yargıtay Ceza Genel Kurulunun 26.11.2013 tarihli, 2013/50 esas, 2013/525 sayılı kararına ve süreklilik kazanmış uygulamalarına göre, şeklen direnme kararı verilmiş olsa dahi; bozma kararı doğrultusunda işlem yapmak, bozma kararında tartışılması gerektiği belirtilen hususları tartışmak, bozma sonrasında yapılan araştırmaya, incelemeye, toplanan yeni delillere dayanmak, ilk kararda yer almayan ve daire denetiminden geçmemiş bulunan yeni ve değişik gerekçelerle hüküm kurmak suretiyle verilen karar; özde direnme niteliğinde olmayıp, bozmaya eylemli uyma sonucu verilen yeni bir hükümdür. Bu nitelikteki bir hükmün temyiz edilmesi halinde ise incelemenin Yargıtayın ilgili dairesi tarafından yapılması gerekir.
    Dairemizin bozma ilamından sonra yerel mahkemece yapılan yargılama sonucunda; 1. celsede direnme kararı verilmiş ise de; tensip zaptı ile, dairemizin bozma ilamında temin edilmesi gerektiğine değinilen belgelerin celbi için müzekkere yazılmasına karar verildiği, bozma ilamı öncesinde mahkemece araştırılmamış olan ilan ve tebliğe ilişkin hususlara yönelik araştırma yapıldığı ve bozma öncesi hükmün gerekçesinde, hafriyatın sanık tarafından dökülmediği ve yapıların eski tarihli olduğuna dayanılmasına rağmen, temyize konu kararda, dava konusu alana ilişkin sit kararının ilan edilmediği ve sanığın dava konusu yerin sit alanı olduğunu bilmediğinden bahisle suçun unsurlarının oluşmadığı gerekçesine dayanıldığı anlaşılmakla; yerel mahkemenin son uygulaması direnme kararı olmayıp, yeni hüküm niteliğinde olduğundan, direnme kararının eylemli uyma olarak kabulü ile hükmü temyizen inceleme görevinin Dairemize ait olduğu belirlenerek yapılan incelemede:
    Mahkemece, dava konusu alana ilişkin sit kararının ilan edilip edilmediğine ilişkin yapılan araştırma neticesinde gelen cevabi yazıların incelenmesinde; ... Mahalle Muhtarlığının, kararın muhtarlıkça mutad vasıtalarla ilan edilip edilmediğine ilişkin bilgi içermediği, Resmi Gazetede yayımlanmasına ilişkin bilgi içerdiği, aynı zamanda Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne müzekkere yazılmadığı anlaşılmakla, her iki kuruma da sit kararının mahallinde mutad vasıtalarla ilan edilip edilmediğine dair usulüne uygun biçimde yeniden müzekkere yazılması, dava konusu taşınmaza ilişkin tapu kaydında, taşınmazın koruma alanı içerisinde bulunduğuna ve 15 yıldır sanık tarafından kullanıldığına ilişkin şerh bulunması karşısında, ilgili şerhlerin hangi tarihte konulduğu, taşınmazın 6831 sayılı Kanunun 2/B maddesi gereğince orman sınırları dışına çıkarılmasına ilişkin kadastro tespitinin mutad vasıtalarla ilan edilip edilmediğinin, ilan edilmiş ise ilanın taşınmazın koruma alanı içerisinde kaldığına dair şerhi içerip içermediğinin araştırılması, taşınmaza ilişkin kadastro tespit tutanaklarının celbi ile incelenmesi, mutad vasıtalarla ilan sağlanmış ise; önceki bozma ilamı doğrultusunda keşif icra edilip bozma ilamında belirtilen eksiklikler yerine getirildikten sonra sanığın hukuki durumunun takdir ve tayini gerektiği gözetilmeksizin, eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm tesisi,
    Kanuna aykırı olup, katılan vekilinin temyiz itirazları bu nedenle yerinde görüldüğünden, 5320 sayılı Kanunun 8. maddesi uyarınca halen uygulanmakta olan 1412 sayılı CMUK"un 321. maddesi gereğince hükmün isteme uygun olarak BOZULMASINA, 01/07/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi