Abaküs Yazılım
10. Hukuk Dairesi
Esas No: 2020/6762
Karar No: 2020/4989
Karar Tarihi: 28.09.2020

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2020/6762 Esas 2020/4989 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Bu mahkeme kararı, bir iş kazası sonucu maluliyet yaşayan davacının maddi ve manevi zararlarının giderilmesi talebine ilişkindir. Mahkeme, davacının manevi tazminat isteminin kısmen kabul edilmesiyle birlikte maddi tazminat isteminin de kabul edilmesine karar vermiş ancak birleşen davanın bakiye geçici iş göremezlik tazminatı talebi reddedilmiştir. Mahkeme kararının temyiz edilmesi sonucunda yargıtay, bu talebin maddi tazminata ilişkin olduğunu vurgulayarak hatalı değerlendirme sonucu bakiye tazminat talebinin reddine karar verildiğine hükmetmiştir. Bu nedenle, mahkeme kararı bozulmuştur.
Kanun maddeleri: Türk Borçlar Kanunu (6098 sayılı), Madde 49.
10. Hukuk Dairesi         2020/6762 E.  ,  2020/4989 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    Asıl ve birleşen dava bakımından; davacı, iş kazası sonucu maluliyetinden doğan maddi ve manevi tazminatın ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, asıl davanın kısmen kabulüne, birleşen davanın reddine karar vermiştir.
    Hükmün taraf vekilleri tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okundu, işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar verildi.
    K A R A R
    1- Dosyadaki yazılara, temyiz edenin sıfatına, temyiz kapsam ve nedenlerine göre, davalı vekilinin tüm, davacı vekilinin ise aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki sair temyiz itirazlarının reddine,
    2- Dava sigortalının 16/06/2004 tarihli iş kazası sonucu sürekli iş göremezlik iddiasına dayalı maddi ve manevi zararlarının giderilmesi istemine ilişkindir.
    Mahkemece, asıl dava dosyasında Davacının manevi tazminat isteminin kısmen kabulü ile; 5.000,00 TL manevi, ve maddi tazminat isteminin kabulüyle 500,00 TL maddi tazminatın olay tarihi olan 16/06/2004 tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine, iş bu dosya ile birleşen 2012/219 Esas, 2013/132 Karar sayılı dosyada ise bakiye maddi tazminat alacağının hüküm altına alınamayacağı belirtilerek davanın reddine karar verildiği anlaşılmıştır.
    Dosya kapsamındaki bilgi ve belgelere göre, davacının davalı B üretimi yapan şirkette Desen bölümünde çalışırken desenin çevrilmesi için seyyar merdivenle çıktığı yerden inişi esnasında seyyar merdivenin kayıp düşmesi neticesinde yüksekten düşerek sol femur kırığı olacak şekilde yaralandığı, Bozmaya uyularak davacı tarafından Kurum da taraf gösterilmek suretiyle açılan dava neticesinde maluliyet oranının tespitine yer olmadığına, davacının iyileşme süresinin 16/06/2004-29/06/2006 tarihine kadar 24 ay olarak tespitine karar verildiği, iş kazasının gerçekleşmesinde işveren %70 kusurlu kabul edilirken işçinin %30 oranında müterafik kusurunun olduğunun tespit edildiği, mahkemece hesap bilirkişiden alınan 11/02/2019 tarihli ek hesap raporunda kusur oranı ve geçiçi iş göremezlik ödeneği tenzil edilmeksizin 24 aylık süre için tazminat alacağının 8.646,03 TL olarak hesap edildiği mahkemece bu tazminat alacağına %70 davalı kusuru oranı uyglanmak ve geçici iş göremez kalınan süre için ödenen ödeğin rücuya kabil kısmı da tenzil edilmek suretiyle geçici iş göremez kalınan süre için maddi tazminat alacağının 4.408,84 TL olarak hesap edildiği, mahkemece davacının asıl davadaki maddi tazminat istemi taleple bağlı 500,00 TL olarak kabul ediirken, birleşen davadaki istemin geçici işgöremezlik, maluliyet (kalıcı iş göremezlik) ve bakıcı gideri olarak talep edildiği belirtilerek bakiye geçici iş göremezlik alacağının hüküm altına alınmadığı anlaşılmaktadır.
    6100 sayılı HMK’nun 33.maddesinde (1086 sayılı HUMK’un 76.maddesine benzer şekilde) hakimin Türk Hukukunu re’sen uygulayacağı düzenleme altına alınmıştır.
    Medeni yargılama hukukunda egemen olan taraflarca getirme ilkesine göre davanın sebebini olusturan vakıaların getirilmesi taraflara yüklenmis bir ödevdir. Buna karsılık bu vakıaları mümkün bütün hukuki görüs açılarından inceleme ve hukuku uygulama görevi ise hâkime yüklenmistir. Bu sayede tarafların hukuku bilgisizliklerinden zarar görmeleri engellenmis olacaktır. Bu bakımdan hâkim tarafların hukuki sebepleri hiç belirtmemis ya da yanlıs belirtmis olması ile bağlı değildir. (Cenk Akil, Arş. Gör., Hakimin Hukuku Kendiliğinden Uygulama İlkesi, Makale, AÜHF Dergisi, Yıl: 2008, ss:1)
    İş bu davada talebin iş kazası hukuki sebebine dayalı zarara uğrayan sigortalının maddi ve manevi zararlarının giderilmesine ilişkin olduğu, maddi tazminat alacağının hesabı noktasında davanın dayanağını ise 6098 sayılı TBK 49.maddesinin (818 sayılı BK’nun 41. maddesi) oluşturduğu, anılan maddede “Kusurlu ve hukuka aykırı bir fiille başkasına zarar veren, bu zararı gidermekle yükümlüdür.” düzenlemesine yer verildiği anlaşılmaktadır.
    Bu açıklamalar doğrultusunda somut olayda davacının talebinin iş kazası neticesinde uğradığı maddi ve manevi zararın giderilmesi istemi olduğu dikkate alınarak birleşen davada da talebin maddi tazminata ilişkin olduğu gözetilmek suretiyle asıl davada hüküm altına alınamayan bakiye 3.908,40 TL’lik geçici iş göremezlik tazminat alacağı yönünden birleşen davada kısmen kabule karar verilmesinden ibaret iken; hatalı değerlendirme ile yazılı şekilde birleşen davanın tamamın reddine karar verilmesi hatalı olmuştur.
    Mahkemece, bu maddi ve hukuki olgular gözetilmeksizin yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
    O halde davacı vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ:Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde temyiz edenlerden davacıya iadesine, aşağıda yazılı temyiz harcının temyiz edenlerden davalıya yükletilmesine, 28/09/2020 gününde oy birliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi