Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2006/20358
Karar No: 2007/9089

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2006/20358 Esas 2007/9089 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Karadeniz Ereğli 2. Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi'nde bir dava görülmüş ve mahkeme, boşanma davasını kabul etmiştir. Ancak, davacı kocanın daha fazla kusurlu olduğu tespit edildiği için, davacının diğer temyiz itirazları reddedildi. Mahkeme, müşterek çocuğun ihtiyaçlarına uygun olmayan bir iştirak nafakası belirleyerek bu kararda hatalı olduğunu kabul etti ve daha uygun bir nafaka belirlenmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, davalı anneye verilen velayet kararının, hafta sonları kişisel ilişki kurma hakkını sınırlayan bir düzenleme içermesi nedeniyle hatalı olduğu belirtildi ve ayın belirli haftalarında kişisel ilişki düzenlenmesi gerektiği ifade edildi. Kararın sonucunda, kadın yararına bozulması ve diğer temyiz itirazlarının reddedilmesine karar verildi. Bu kararda Medeni Kanunun 4. maddesi üzerinde duruldu, bu madde hakkaniyet ilkesini düzenlemektedir.
2. Hukuk Dairesi         2006/20358 E.  ,  2007/9089 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ       :Karadeniz Ereğli 2. Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi
    TARİHİ        :13.07.2006
    NUMARASI             :59 - 266
       
    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm  kişisel ilişki, nafakalar, tazminatlar ve velayet yönünden  temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
               1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle * boşanmaya neden olan olaylarda davacı kocanın daha ziyade kusurlu bulunduğunun anlaşılmasına göre davacı kocanın tüm,  kadının aşağıdaki bent kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
    2-Tarafların gerçekleşen sosyal ve ekonomik durumlarına, nafakanın niteliğine, günün ekonomik koşullarına göre * müşterek çocuk Z.’in  ihtiyaçlarına nazaran  takdir edilen iştirak nafakası azdır. * Mahkemece Medeni Kanunun 4. maddesindeki hakkaniyet ilkesi de dikkate alınarak daha uygun nafakaya hükmedilmesi gerekir. Bu yön gözetilmeden yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır.
    3-  Velayeti davalı  anneye bırakılan küçük Z.’le  baba arasında her hafta sonu kişisel ilişki kurulması, velayet kendisine tevdi edilen  anneyi eve bağımlı hale getireceği gibi velayet görevini gereği gibi yerine getiremeyeceği sonucunu doğuracağından  velayeti anneye bırakılan küçükle baba arasında ayın belli haftalarında kişisel ilişki düzenlenmesi gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi doğru olmamıştır.    
    SONUÇ: Temyiz edilen hükmün 2. ve 3. bentlerde gösterilen nedenlerle kadın yararına BOZULMASINA, tarafların sair temyiz itirazlarının l. bentte gösterilen nedenlerle ONANMASINA, aşağıda yazılı harcın davacıya yükletilmesine, peşin harcın mahsubuna, temyiz peşin harcını yatıran davalıya geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere  oybirliğiyle karar verildi. 30.05.2007 çar.

     

     

     

     

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi