Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/113
Karar No: 2012/10240

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2011/113 Esas 2012/10240 Karar Sayılı İlamı

Özet:


İş Mahkemesi'nde görülen bir dava sonucunda, iş sözleşmesinin ödenmeyen işçilik alacakları sebebiyle haklı olarak feshedildiği kabul edilmiş ve kıdem tazminatı hüküm altına alınmıştır. Yıllık izin, fazla çalışma, hafta tatili ve genel tatil ücreti istekleri de kabul edilmiştir. Ancak, bilirkişi raporuna itiraz edilmiş ve dosyada bulunan bordrolar değerlendirilmemiştir. Mahkeme tarafından yıllık izin ücreti isteğinin kabul edilmesi hatalı bulunmuştur. Temyiz sonucunda kararın bozulması ve bağlı kanun maddelerinin belirtilmesi istenmektedir.
Madde 4857: İş sözleşmesi haklı sebep olmadıkça feshedilemez. İşçi, iş sözleşmesini haklı nedenle feshettiğinde işveren işçiye kıdem tazminatı ödemek zorundadır.
Madde 53: İşçinin yıllık ücretli izni, bir takvim yılı içinde en az on dört, ergin olmayanlar için ise en az yirmi gün olarak belirtilir ve bu sürelerden az olamaz. İşçinin yıllık ücretli izni, bir bütün veya birkaç bölüm halinde kullanılabilir.
Madde 63: Hafta tatili, işçiye bir ha
9. Hukuk Dairesi         2011/113 E.  ,  2012/10240 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    DAVA :Davacı ve karşı davalı kıdem tazminatı, izin, fazla çalışma ücreti, hafta tatili ücreti, bayram ve genel tatil ücreti ve ücret alacaklarının ödetilmesi, davalı ve karşı davacı ihbar tazminatının ödetilmesi davasının yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı nedenlerle asıl davada kısmen gerçekleşen miktarın faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine karşı davanın reddine ilişkin hüküm süresi içinde duruşmalı olarak temyizen incelenmesi davalı ve karşı davacı avukatınca istenilmesi üzerine dosya incelenerek işin duruşmaya tabi olduğu anlaşılmış ve duruşma için 27.03.2012 Salı günü tayin edilerek taraflara çağrı kağıdı gönderilmişti. Duruşma günü davalı ve karşı davacı adına Avukat ... geldi. Karşı taraf adına kimse gelmedi. Duruşmaya başlanarak hazır bulunan avukatın sözlü açıklamaları dinlendi. Duruşmaya son verilerek Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor sunuldu, dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü:
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı işçi, çalıştığını, iş sözleşmesi haklı nedene dayanarak feshettiğini, kıdem tazminatı ile diğer işçilik alacaklarının ödenmediğini ileri sürerek kıdem, izin, fazla çalışma ücreti,hafta tatili ücreti,bayram ve genel tatil ücreti ve ücret alacaklarının tahsilini talep etmiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı işveren, davacının istifa ettiğini savunmuş, işçi hakkında açtığı davada ihbar tazminatı talep etmiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, davacının iş sözleşmesinin ödenmeyen işçilik alacakları sebebiyle
    haklı olarak feshettiği kabul edilmiş, kıdem tazminatı hüküm altına alınmış karşı dava reddedilmiştir. Yıllık izin fazla çalışma, hafta tatili ile genel tatil ücreti istekleri de kabul edilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1.Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davalının aşağıdaki bendlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2- Hükme esas alınan bilirkişi raporunda davacının bilinmeyen dönem ücretleri bilinen son ücretin asgari ücrete oranına göre belirlenmiştir.
    Davalı vekili bilirkişi raporuna itiraz dilekçesi ekinde bazı bordrolar sunmuş ise de bilirkişiden alınan ek raporda sözü edilen bordrolar değerlendirilmemiştir.
    Bilinen bir ücretin asgari ücrete oranının diğer dönemler için de uygulanması, ancak diğer dönem ücretlerinin belirlenememesi halinde geçerlidir.
    Dosyada yer alan bordrolar bu yönden değerlendirilmeli ve hesap yönünden ek hesap rapor alınmalıdır. Mahkemece gerekirse usulü kazanılmış hak ilkesi de gözetilerek bir karar verilmelidir.
    3- Davacının son ay ücret bordrosunda 886,28 TL fazla ödeme olduğu bilirkişi tarafından düzenlenen ek raporla sabittir. Davalı işveren ödemenin 6 günlük bakiye yıllık izin alacağına yönelik olduğunu savunmuştur.
    Mahkemece, işçiye belirtilen miktarda fazla ödeme yapılmış olsa da maaş ödemesi açıklamasına yer verildiğinden yıllık izne yönelik olduğunun belirlenemediği gerekçesiyle izin ücreti hüküm atlına alınmıştır.
    Davacının banka hesabına yapılan fazla ödeme tutarı 6 günlük izin ücreti olan 885,25TL’yi karşıladığından ve davacı işçi fazla ödemenin dayanağını açıklayamadığından yıllık izin ücretinin ödendiği kabul edilmelidir. Mahkemece yıllık izin ücreti isteğinin reddi gerekirken yazılı şekilde kabulüne karar verilmesi hatalıdır.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, Davalı yararına takdir edilen 900.00 TL.duruşma avukatlık parasının karşı tarafa yükletilmesine, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 27.03.2012 gününde oybirliği ile karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi