Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/12892
Karar No: 2017/3313
Karar Tarihi: 25.04.2017

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2016/12892 Esas 2017/3313 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalıdan satın alınan bir makinenin arızaları nedeniyle değiştirilmesi ve bu yeni makinede de benzer arızaların çıkması sebebiyle konuyla ilgili dava açılmış. Mahkeme, makinede bulunan ayıbın üretim hatası olduğunu ve davalının bu ayıbı kabul ederek malın değiştirilmesine karar verdiğini belirterek davayı kabul etti. Ancak durumun ayıplı mal bildirim süreleriyle ilgili yasal düzenlemelerin de göz önünde bulundurulması gerektiğini ve bu konuda yeterli araştırmanın yapılmadığını belirleyerek kararı bozdu. TTK'nun 23. maddesi satım sözleşmelerindeki ayıpların bildirimiyle ilgili düzenlemeleri içerirken, TBK'nun 223. maddesi gizli ayıpların bildirimi ile ilgili hükümler içerir.
19. Hukuk Dairesi         2016/12892 E.  ,  2017/3313 K.

    "İçtihat Metni"



    Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.


    - K A R A R -

    Davacı vekili, müvekkili şirketin davalıdan bir adet panel delik delme makinesini 50.000 TL karşılığında satın aldığını, davalının makinenin kurulumunu 06.05.2011 tarihinde gerçekleştirdiğini, 2 yıllık kullanım süresi boyunca makinenin devamlı arıza verdiği, müvekkilinin çektiği ihtar üzerine davalının ayıbı kabul ederek 14.05.2013 tarihinde bozuk makineyi yeni bir makine ile değiştirdiğini, bu makinenin de devamlı arıza verdiğini, servis yetkililerinin gelip tamir etmeye çalıştığını fakat makinedeki arızaların bir türlü düzelmediğini, müvekkilinin 06.09.2013 tarihli ihtarname ile ödenen malın ve ödenen paranın karşıklı iadesini talep etmelerine rağmen davalının kayıtsız kaldığını ileri sürerek, taraflar arasındaki sözleşmenin feshi ile ayıplı malın ve ödenen paranın karşılıklı iadesine karar verilmesini dava ve talep etmiştir.
    Davalı vekili, yetkili mahkemenin müvekkilinin yerleşim yeri olan Mahkemeler olduğunu, aynı zamanda taraflar arasındaki sözleşmede ifa yerinin de olarak geçtiğini, bu sebeple davanın yetkisiz mahkemede açıldığını, müvekkilinin iyiniyetli davranarak satılan ilk makineyi davacının isteği üzerine değiştirdiğini, davacının teslim edilen yeni makine ile ilgili ayıp ihbarını yasal süresi içinde ve noter kanalıyla yapmadığı için hak düşürücü sürenin geçmiş olduğunu, yeni makinede herhangi bir ayıbın bulunmadığını, kaldı ki bulunsa dahi yıllarca kullanılan makinelerden doğan gelirin makinede varolduğu iddia edilen ayıp sebebiyle oluşacak alacaktan mahsubunun gerektiğini savunarak davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, yapılan yargılama ve benimsenen bilirkişi raporuna göre, mahkemenin yetkili olduğu, mahallinde bizzat yapılan keşifte makinenin istenilen sonucu vermediğinin bizzat gözlemlendiği, makinedeki hatanın üretim hatası olup ilk bakışta anlaşılamayacak gizli ayıp niteliğinde olduğu gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm davalı vekili tarafından süresinde temyiz edilmiştir.



    1- Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davalı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
    2 - Dava, satım sözleşmesi nedeniyle ayıplı maldan kaynaklanan bedelin tahsili istemine ilişkindir. TTK"nun 23. maddesi uyarınca, malın ayıplı olduğu teslim sırasında açıkça belli ise alıcı 2 gün içinde durumu satıcıya ihbar etmelidir. Ayıp açıkça belli değil ise, alıcı malı teslim aldıktan sonra 8 gün içinde incelemek veya incelettirmek ve bu inceleme sonucunda malın ayıplı olduğunun ortaya çıkması halinde hakkını korumak için durumu aynı süre içinde satıcıya ihbar ile yükümlüdür. Ayıbın, kullanma sonucu ortaya çıkan gizli bir ayıp olması halinde ise TBK"nun 223. maddesi uyarınca alıcı ayıbı öğrendiği tarih itibariyle hemen satıcıya bildirmelidir. Bu durumda, davacı tarafça yapılan ayıp ihbarının yasal süre içinde yapılıp yapılmadığının tespiti için öncelikle davacının, davaya konu ayıbı hangi tarihte öğrendiğinin tespiti gerekir. Mahkemece, davacının iddiası uyarınca davalının yetkili servisine bir bildirim yapılıp yapılmadığı, yapılmış ise davalının yetkili servisince onarım ve işlemlerle ilgili tutanak tutulup tutulmadığının araştırıldıktan sonra sonucuna göre anılan yasa maddeleri çerçevesinde bir karar verilmesi gerekirken eksik inceleme sonucu yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiş, hükmün bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) nolu bentte açıklanan nedenlerle davalı vekilinin sair itirazlarının reddine, (2) nolu bentte açıklanan nedenlerle hükmün davalı yararına BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 25/04/2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi