Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/12991
Karar No: 2017/3312
Karar Tarihi: 25.04.2017

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2016/12991 Esas 2017/3312 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Müvekkilinin, davalının açtığı ilamsız takibe konu çeklerde keşideci veya ciranta olarak yer almadığını, dolayısıyla davalıya borcunun olmadığını belirterek menfi tespit davası açtığı, mahkemece davacının iddiasının doğru olduğu ve davalının da borcun varlığını kanıtlayamadığı gerekçesiyle davanın kabulüne karar verildiği belirtilmektedir. Ancak, HMK'nın 186. maddesi gereği tahkikat bitiminden sonra sözlü yargılama ve hüküm için ayrı bir duruşma günü verilerek taraflara bildirilmemesi savunma hakkını kısıtladığından hükmün bozulması gerektiği ifade edilmiştir. Kararda, HMK'nın 186. maddesi üzerinde durulmuştur.
19. Hukuk Dairesi         2016/12991 E.  ,  2017/3312 K.

    "İçtihat Metni"


    Taraflar arasındaki menfi tespit davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    - K A R A R -


    Davacı vekili, müvekkili aleyhine davalının başlatmış olduğu ilamsız takibe esas çeklerde müvekkilinin ne keşideci ne de ciranta olarak yer aldığını, bu sebeple müvekkilinin davalıyaherhangi bir borcunun bulunmadığını, müvekkilinin maaşından şimdiye kadar 4.449 TL kesinti yapıldığını, ekonomik durumu kötü olan müvekkilinin ancak dava açabildiğini ileri sürerek, davalıya takip konusu çekler sebebiyle borçlu olunmadığının tespiti ile müvekkilinin ödemek zorunda kaldığını 4.449 TL"nin davalıdan yasal faizi ile birlikte tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı, davanın 1 yıllık hak düşürücü süre içinde açılmadığını, kendisinin çeklerde lehtar olarak gözüken pazarlaması için hammadde gönderdiğini, davacının da bu şirketten aldığı hammaddeler karşılığında keşidecisi dava dışı olan önceden hazırlanmış davaya konu çekleri ciro etmeden lehtar verdiği ve bu şirketin yetkilisinin ise çekleri ciro edip kendisine gönderdiğini, çeklerde davacının imzasının bulunmamasının borçlu olmadığını göstermeyeceğini savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, yapılan yargılamaya ve bilirkişi raporuna göre, davacı-borçlunun takibe dayanak çeklerin keşidecisi veya cirantası olmadığı, bu durumda ispat yükü kendisinde olan davalı-alacaklının borcun varlığını kanıtlayamadığı gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm davalı vekili tarafından süresinde temyiz edilmiştir.
    Dava tarihinde yürürlükte bulunan 6100 sayılı HMK, yazılı yargılama usulünde beş aşama öngörmüştür. Bunlar dilekçelerin verilmesi, ön inceleme, tahkikat, sözlü yargılama ve hüküm aşamalarıdır. Mahkemece, HMK"nın 186. maddesi uyarınca tahkikat bitiminden sonra sözlü yargılama ve hüküm için ayrı bir duruşma günü verilerek taraflara bildirilmemesi tarafların savunma hakkını kısıtlayıcı nitelikte olup bu nedenle hükmün bozulması gerekmiştir.




    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre öteki temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, peşin harcın istek halinde iadesine, 25/04/2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi