Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2010/3151
Karar No: 2012/10039

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2010/3151 Esas 2012/10039 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı işçi, işyerinde çalışırken hastalandığını ve bunu işverene telefonla bildirdiğini ancak işyerine gidip işe devam edemediğini söyleyerek iş sözleşmesinin feshedilmesi nedeniyle kıdem ve ihbar tazminatı ile birçok alacağının kabul edilmesini istemiştir. Ancak davalı işveren, davacının hiçbir mazeret göstermeden ve izin almadan işi terk ettiğini ve fazla çalışma yapılmadığını savunarak davanın reddini talep etmiştir. Mahkeme davacının işten çıkarıldığına hükmetmiş, yeni iş arama izni talebini reddetmiş, diğer alacakların kabulüne karar vermiştir. Temyizde ise, davalının temyiz itirazları yerinde bulunmamış ve kısmi dava konusu alacaklarına faiz talep edilmediği halde faiz yürütülmesinin hatalı olduğu gerekçesiyle karar bozulmuştur.
Kanun Maddeleri: İş Kanunu (4857) m.17, m.18, m.19, m.20, m.21, m.22, m.23, m.24.
9. Hukuk Dairesi         2010/3151 E.  ,  2012/10039 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi (Beyoğlu 2. İş)

    Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatınca temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    A) Davacının isteminin Özeti:
    Davacı dava dilekçesinde, 10/06/2000 tarihinde davalı işyerinde çalışmaya başladığını, 12/10/2006 tarihinde hasta olması nedeni ile işyerine gelemeyeceğini telefonla bildirdiğini, bir gün sonra davalı işyerine gittiğini, ancak işyerine alınmayarak iş sözleşmesinin feshedildiğinin sözlü olarak beyan edildiğini ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatı ile fazla çalışma, yıllık izin, genel tatil, yeni iş arama izni ve ücret alacaklarının kabulüne karar verilmesini istemiştir.
    B) Davalının Cevabının Özeti:
    Davalı cevap dilekçesinde, davacının 12/10/2006 tarihinden itibaren hiçbir mazeret göstermeksizin ve izin almaksızın işi terk edip gittiğini, işyerinde fazla çalışma yapılmadığını,davacıya tüm ücretlerinin ödendiğini savunarak davanın reddini talep etmiştir.
    C)Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, davalı tarafça davacıdan devamsızlık konusunda herhangi bir savunma alınmadığı, devamsızlığın nedeni hakkında herhangi bir araştırma yapıldığına ilişkin kayıt ve belgede ibraz edilmediği, bu sebeple davacının işten kendi isteğiyle ayrılmadığı, aksine davalı şirket tarafından işten çıkarıldığı gerekçesi ile; davacının yeni iş arama izni alacağına yönelik talebi reddedilmiş, talep konusu diğer alacaklar ise hüküm altına alınmıştır.
    D) Temyiz:
    Karar davalı tarafından temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2- Davacı kısmı dava dilekçesine konu ettiği alacak talepleri için faiz talep etmemiş olup alacakların hesaplanmasından sonra verdiği ıslah dilekçesi ile arttırılan miktarlar için faiz talebinde bulunmuştur.
    Kısmi dava konusu alacak miktarlarına faiz talep edilmediği halde bu alacaklara da faiz yürütülmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 26.03.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi