Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/11423
Karar No: 2012/9867

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2012/11423 Esas 2012/9867 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı işçi, iş sözleşmesinin geçerli bir neden olmadan feshedildiğini belirterek, işe iade talebinde bulunmuştur. Mahkeme, davacının talebini kabul etmiştir ancak davalı taraf temyiz etmiştir. Yargıtay’ın daha önce verdiği bir karar doğrultusunda, davacının iş güvencesinden yararlanamayacağı ve işe başlatmama tazminatının fazla takdir edildiği gerekçesiyle mahkeme kararı bozulmuştur. Davacı taraf, Daire kararında eksiklik olduğunu belirterek tavzih ve karar düzeltme istemiş fakat Yargıtay bu istemi reddetmiştir.
Kanun maddeleri:
- 4857 sayılı İş Kanunu’nun 18-21. maddeleri: Fesih nedenleri ve feshin geçersizliği ile ilgili hükümleri içerir.
- 4857 sayılı İş Kanunu’nun 20/3 maddesi: İşyerine devam edememe durumu nedeniyle işveren tarafından fesih hakkı verilmediği takdirde, işçinin işe iade davasını kazanması halinde işe başlatmama tazminatının ödenmesini düzenler.
- 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’nun 8. Maddesi: İş mahkemesi kararlarının temyizi ve karar düzeltme yolu hakkında hükümleri iç
9. Hukuk Dairesi         2012/11423 E.  ,  2012/9867 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    Davacı vekili, davacı işçinin iş sözleşmesinin geçerli neden olmadan feshedildiğini belirterek, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 18-21. maddeleri uyarınca feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece, davanın kabulüne karar dair verilen kararın davalı vekili tarafından temyizi üzerine Dairemizin 25.10.2010 gün ve 2009/31765 Esas, 2010/30422 Karar sayılı ilamı ile “Somut uyuşmalıkta davacı işçinin işyerinde Genel Müdür, davalı işverenin ise davacının Genel Müdüre bağlı Satış Direktörü olarak görev yaptığını beyan ettikleri, davacı Genel Müdür ise, işletmenin bütünü sevk ve idare eden kişi olarak işveren vekili konumunda, Satış Direktörü ise Genel Müdüre bağlı işveren vekili yardımcısı konumunda çalışmakta olduğundan iş güvencesi hükümlerinden yararlanamayacağı, davanın bu nedenle gerektiği, diğer taraftan, işveren vekili yardımcısı olarak çalışan davacının koşulsuz dilekçesi ile işyerinden istifa ederek ayrıldığı, kıdem ve ihbar tazminatının ödendiği anlaşılamadığı gibi davacının daha önce ayrılan bir işçi ile ortak olarak davalı işveren ile aynı iş kolunda faaliyet gösteren bir şirketi fesihten önce kurdukları, davacının ayrılması için bir nedeni olduğu gibi istifa iradesini fesada uğratıldığını da kanıtlanmadığı, kabule göre de işe başlatmama tazminatının fazla takdir edildiği” gerekçesi ile kararın bozulmasına ve 4857 sayılı İş Kanunu’nun 20/3 maddesi uyarınca davanın reddine karar verilmiştir.
    Davacı vekili, dairemiz kararında eksiklik olduğunu, davacının işveren vekili konumunda olmadığını, istifa belgesinin matbuu olduğunu, işveren feshi bulunduğunu, kararın tavzihi ve aynı zamanda düzeltilmesi ile kaldırılarak yerel mahkeme kararının onanması gerektiğini belirterek, tavzih ve karar düzeltme isteminde bulunmuş olmakla, dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’nun 8. Maddesi uyarınca iş mahkemelerince verilen ve temyiz edilen kararlar hakkında Yargıtay’ın verdiği kararlara karşı karar düzeltme yolu kapalıdır. Dairemiz kararında hukuki nitelendirmeye göre de tavzihi gereken durum görülmediğinden davacı vekilinin tavzih ve karar düzletme isteğinin REDDİNE, 26.03.2012 gününde oybirliği ile karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi