10. Hukuk Dairesi 2014/12435 E. , 2014/19903 K.
"İçtihat Metni"
Mahkemesi :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi
Dava, rücuen tazminat istemine ilişkindir.
Mahkemece, ilamında belirtildiği şekilde davanın kabulüne karar verilmiştir.
Hükmün, davalı S.S. ... ... ... Yapı Koop.Başkanlığı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi Dr. ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
5510 sayılı Yasanın .... maddesiyle yeniden getirilen “sigortalı veya hak sahiplerinin işverenden isteyebilecekleri tutarlarla sınırlı” tazmin hükmünün, 5510 sayılı Yasanın yürürlüğü öncesinde gerçekleşen iş kazalarından kaynaklanan rücuan tazminat davalarında uygulanmasına olanak veren bir düzenleme bulunmadığı gözetildiğinde davanın yasal dayanağı 506 sayılı Yasanın 26. maddesidir.
Anılan maddedeki halefiyet ilkesi uyarınca, Kurumun rücu alacağı; hak sahiplerinin tazmin sorumlularından isteyebileceği maddi zarar (Tavan) miktarı ile sınırlı iken, Anayasa Mahkemesi’nin, ....03.2007 gün ve 26649 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 23.....2006 gün ve E:2003/..., K:2006/106 sayılı kararı ile 26.maddedeki “…sigortalı veya hak sahibi kimselerin işverenden isteyebilecekleri miktarla sınırlı olmak üzere…” bölümünün Anayasaya aykırılık nedeniyle iptaline karar verilmiş olması karşısında, ilk peşin değerli gelirlerin, tazmin sorumlularının kusuruna isabet eden miktarıyla sınırlı şekilde belirlenmesi yönündeki mahkeme yaklaşımı yerinde bulunmakla birlikte, ilk peşin değer hesabında yanılgıya düşülerek, gelirdeki artışları da içerecek şekilde bildirilen peşin sermaye tablosundaki toplam miktarın esas alınmış olması isabetsiz bulunmuştur.
Diğer taraftan, 506 sayılı Kanunun .... maddesinde “Sigortalı çalıştırmaya başlandığının süresi içinde Kuruma bildirilmemesi halinde, bildirgenin sonradan verildiği veya sigortalı çalıştırıldığının Kurumca tesbit edildiği tarihten önce meydana gelen iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hallerinde ilgililerin sigorta yardımları Kurumca sağlanır.
Ancak, yukarıki fıkralarda belirtilen sigorta olayları için Kurumca yapılan ve ilerde yapılması gerekli bulunan her türlü masrafların tutarı ile, gelir bağlanırsa bu gelirlerin ... nci maddede sözü geçen tarifeye göre hesabedilecek sermaye değerleri tutarı, 26 ncı maddede yazılı sorumluluk halleri aranmaksızın, işverene ayrıca ödettirilir” Hükmü getirilmiştir.
Aynı Kanunun .... maddesinde 4447 sayılı Yasa ile yapılan ve 08.09.1999 tarihinde yürürlüğe giren düzenlemeden önce işverenin çalıştırdığı işçiyi Kuruma bildirme süresi işçinin çalışmaya başlamasından itibaren ... ay olarak düzenlenmiştir.
Bu yasal düzenlemeler ışığında; dava dosyasına konu olayda sigortalının, iş kazasının meydana geldiği 03.....1999 tarihinden önce ........1999 tarihinde işyerinde işe başladığı hususu taraflar arasında uyuşmazlık konusu değildir. Hal böyle olunca, iş kazası davalı işverenin 506 sayılı Kanunun geçici 86. maddesi gereğince ... aylık bildirim süresi dolmadan meydana gelmiştir. İşverenin yasal bir aylık bildirim süresi dolmadan meydana gelen kazada uygulama kabiliyeti bulunmayan aynı Yasanın .... maddesi gereğince sigortalının kusurundan da sorumlu tutularak kendi kusurunu aşan miktarda tazminata mahkum edilmesi, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
Ne var ki; bu aykırılıkların giderilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden, karar bozulmamalı, hükmü temyiz etmeyen davalılar ... ve ... yönünden davacı lehine oluşan usuli kazanılmış hak durumu da gözetilerek, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun Geçici .... maddesi delaletiyle 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 438. maddesi uyarınca düzeltilerek onanmalıdır.
SONUÇ: Hüküm fıkrasının, tamamen silinerek yerine "...) Davanın kısmen kabulü ile 29.068,... TL ilk peşin değerli gelirin dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte davalılardan müştereken ve müteselsilen alınarak davacıya verilmesine, (davalılar ... ve ... 42.671,96 TL ile sorumlu olmak üzere)
....891,... TL geçici iş göremezlik ödeneğinin 05.03.2004 tarihinden (davalılar ... ve ... taleple bağlı olarak ....931,53 TL ile sorumlu olmak üzere)
....008,... TL tedavi giderinin sarf tediye tarihlerinden itibaren işleyecek yasal faiziyle davalılardan müştereken ve müteselsilen alınarak davacıya verilmesine, (davalılar ... ve ... taleple bağlı olarak ....819,06 TL ile sorumlu olmak üzere)
...) Alınması gereken ....958,24 TL harcın davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsili ile Hazineye irat kaydedilmesine (davalılar ... ve ... ....506, 81 TL ile sorumlu olmak üzere)
...) Davacı tarafça yapılan ....652,... TL yargılama giderinin davalılardan müştereken ve müteselsilen alınarak davacıya verilmesine, bakiye kısmın davacı üzerinde bırakılmasına
...) Davacı lehine ....137,36 TL nisbi vekalet ücretinin davalılardan müştereken ve müteselsilen alınarak davacıya verilmesine (davalılar ... ve ... ....813,80 TL ile sorumlu olmak üzere) " ibarelerinin yazılmasına, kısa kararın da bu şekilde düzeltilmesine ve kararın bu şekliyle DÜZELTİLEREK ONANMASINA, aşağıda yazılı temyiz harcının davalı S.S. ... ... ... Yapı Koop.Bşk."dan alınmasına, ........2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.