Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2006/18307
Karar No: 2007/8253

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2006/18307 Esas 2007/8253 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Boşanma davasında, davalının kişilik haklarına saldırı niteliğinde maddi bir hadisenin kanıtlanmadığı, davanın münhasıran terk hukuki sebebine dayandığı, davalı kadının haklı bir sebep olmadan ortak konuta dönmemesi sebebiyle kusurlu olduğu ve Türk Medeni Kanunu'nun 174/1. maddesi koşulunun koca lehine gerçekleştiği gerekçeleriyle, temyiz isteğinin reddedilerek mahkeme kararının onanmasına karar verilmiştir. Bu karara karşı oy yazısıyla, tarafların ekonomik ve sosyal durumları değerlendirilmeden, maddi tazminata hükmedilmesinin yerinde olmadığı düşüncesi dile getirilmiştir.
Detaylı açıklama:
- Davalının kişilik haklarına saldırı niteliğinde maddi bir hadise kanıtlanmadığı için bu yönde bir hüküm verilmemiştir.
- Davanın münhasıran terk hukuki sebebine dayandığı belirtilmiştir.
- Davalı kadın, usulüne uygun ihtar tebliğine rağmen haklı bir sebep olmadan ortak konuta dönmemiş ve kusurlu duruma düşmüştür.
- Türk Medeni Kanunu'nun 174/1. maddesi koşulu, koca lehine gerçekleşmiştir.
- Karara karşı oy yazısıyla, maddi tazminat hükmüne karşı çıkılmış ve tarafların ekonomik ve sosyal durumları değerlendirilmeden bu hükmün verilmesinin yanlış olduğu belirtilmiştir.
2. Hukuk Dairesi         2006/18307 E.  ,  2007/8253 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ :Boşanma

    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle *davacı kocadan kaynaklanan davalının kişilik haklarına saldırı niteliğinde maddi bir hadisenin varlığının kanıtlanmamış olmasına; dava, münhasıran terk hukuki sebebine dayanmakta olup; usulüne uygun ihtar tebliğine rağmen, haklı bir sebep olmadan ortak konuta dönmemekle davalı kadının kusurlu duruma düşmüş bulunmasına ve Türk Medeni Kanununun 174/1. maddesi koşulunun koca lehine gerçekleşmiş olmasına göre yerinde bulunmayan temyiz isteğinin reddiyle usul ve kanuna uygun olan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının temyiz edene yükletilmesine peşin alınan harcın mahsubuna iş bu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oyçokluğuyla karar verildi. 17.05.2007

    KARŞI OY YAZISI
    Tarafların ekonomik ve sosyal durumları değerlendirilmeden, boşanma yüzünden zedelenen mevcut ve beklenen menfaati konusunda hiçbir gerekçe gösterilmeden, davacı koca yararına Türk Medeni Kanununun 174/1. maddeye dayalı maddi tazminata hükmedilmesinin yerinde olmadığı düşüncesiyle sayın çoğunluğun maddi tazminatında onanması kararına katılmıyorum.












    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi