Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2019/1200
Karar No: 2019/4309
Karar Tarihi: 20.02.2019

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2019/1200 Esas 2019/4309 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı işveren, davacı işçinin iş sözleşmesini haklı bir nedenle feshettiğini iddia etmiştir. Davacı ise SGK primlerinin eksik ödenmesi, maaşının ödenmemesi, fazla çalışma ve genel tatil ücretinin ödenmemesi gibi nedenlerle iş akdini haklı olarak feshettiğini ileri sürerek kıdem tazminatı, fazla mesai ücreti, genel tatil ücreti, yıllık izin ücreti ve ücret alacaklarını davalıdan tahsil etmek istemiştir. Mahkeme, davacının iş sözleşmesinin haklı nedenle feshedildiğine karar vererek davanın kısmen kabulüne hükmetmiştir. Davalı tarafından yapılan temyiz başvurusu sonrasında verilen karar bozulmuş ve yapılan yargılama sonunda davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir. Ancak yapılan hesaplamalar hatalı olduğu için karar tekrar bozulmuştur. Mahkemenin yapacağı hesaplama sonrasında karar vermesi gerekmektedir.
Kanun Maddeleri: İş Kanunu.
9. Hukuk Dairesi         2019/1200 E.  ,  2019/4309 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ : İŞ MAHKEMESİ


    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:



    YARGITAY KARARI

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, müvekkilinin davalı işyerinde 06/03/2003-23/01/2013 tarihleri arasında mali işler sorumlusu olarak aralıksız çalıştığını, SGK primlerinin eksik ödenmesi, fazla çalışma ve genel tatil ücretinin, maaşının ödenmemesi nedenleriyle iş akdinin müvekkilince haklı olarak feshedildiğini ileri sürerek, kıdem tazminatı ile fazla mesai ücreti, genel tatil ücreti, yıllık izin ücreti ve ücret alacaklarının davalıdan tahsilini istemiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, zaman aşımı def"inde bulunup, davacının mazeretsiz olarak işe gelmediğini, uhdesine para geçirdiğini ve fesih gerekçesinin geçersiz olduğunu, iş akdinin haklı nedenle müvekkilince feshedildiğini, fazla çalışmaların bordroda gösterilerek ödendiğini, hak ve alacaklarının ödendiğini savunarak, davanın reddini istemiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti ve Yargılama Süreci:
    Mahkemece, toplanan delillere ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacının iş sözleşmesini fesihte haklı olduğu gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Karar taraf vekilleri tarafından temyiz edilmiş ve Dairemizce bozulmuştur.
    Bozma ilamında özetle; “Ödeme belgeleri hakkı ortadan kaldıran belge olma özelliği ile yargılamanın her aşamasında dikkate alınması gereken belgedir.
    Somut uyuşmazlıkta, davalı işveren temyiz aşamasında yangın nedeni ile yargılama aşamasında sunamadığını belirttiği fazla mesai çizelgeleri ve ödeme belgeleri sunmuştur. Bu belgelerin geçerliliğinin ve davacıya, ileri sürdüğü alacaklara karşılık yapılan ödemeler olduğunun anlaşılması halinde hakkı ortadan kaldırma özellikleri vardır. Açıklanan sebeple bu belgelerin değerlendirilmesi gerekir.
    Bu belgelere karşı davacıya diyecekleri sorulmalı, davacıya talep ettiği alacaklar açısından bu belgeler ile ödeme yapılıp yapılmadığı, fazla mesai alacağından bu belgelerdeki miktarın mahsubunun gerekip gerekmediği irdelenmelidir.
    Kararın gerekçesinde, hükmedilen fazla mesai ücreti ve genel tatil ücretinden yapılan takdiri indirim nedeniyle reddedilen miktar üzerinden davalı yararına vekalet ücretine hükmedilmediği belirtilmesine karşın, takdiri indirim dışında reddedilen miktarın ne kadar olduğu açıklanmadan red vekalet ücretine hükmedilmesi hatalıdır.” gerekçeleri belirtilmiştir.
    Mahkemece bozmaya uyulmuş ve yapılan yargılama sonunda davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Bozmadan sonra verilen karar davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    E) Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Somut uyuşmazlıkta; Dairemizce verilen bozma kararında, davalı işverenin temyiz aşamasında sunduğu fazla mesai ücretine ilişkin ödeme belgelerinin hesaplama sırasında dikkate alınması gerektiği belirtilmiş, Mahkemece bozmaya uyularak yapılan yargılama sırasında alınan hesap raporunda davacının imzasını içeren sözü edilen belgelerdeki ödeme miktarları fazla mesai hesabında mahsup edilmiş, Mahkemece fazla mesai ücretine ilişkin ödemelerin banka kayıtlarında bulunmadığı gerekçesiyle bu belgelere itibar edilmeyerek karar verilmiştir.
    Davalıya ait işyerinde muhasebe müdürü olarak çalışan davacı işçi tarafından düzenlendiği anlaşılan, imzası inkar edilmeyen ve “ödendi” kaşesi bulunan fazla mesai ücretine ilişkin ödeme belgelerinde yazılı tutarların hesaplama sırasında mahsup edilmesi gerekmektedir. Mahkemece bozma sonrasında aldırılan hesap raporu denetime tabi tutularak bir karar verilmesi gerekirken, yanılgılı değerlendirme ile yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    F) SONUÇ:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 20.02.2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi