Abaküs Yazılım
10. Hukuk Dairesi
Esas No: 2019/1922
Karar No: 2020/4310
Karar Tarihi: 14.09.2020

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2019/1922 Esas 2020/4310 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı, geçici köy korucusu olarak çalışırken istifa etmiş ve 5 yıllık hizmetinin karşılığı olarak emekli ikramiyesi almıştır. Ancak daha sonra Kurum, davalının istifa etmediğini ve disiplin nedeniyle görevden uzaklaştırıldığını tespit edince emekli ikramiyesinin iadesini talep etmiştir. Mahkeme, davanın reddine karar vermiştir. Ancak davacı Kurum vekili tarafından temyiz edilmiştir ve yargılamanın iş mahkemelerinde görülmesi gerektiği belirtilmiştir.
5510 sayılı Kanunun 101. maddesi ve 506 sayılı Kanunun 134. maddesi gereğince, hüküm uyuşmazlıkların iş mahkemelerinde görülmesi gerektiği belirtilmiştir. Dosyada sebepsiz zenginleşme nedeniyle açılan davanın yasal dayanağı TBK'nın ilgili maddeleri olduğu, somut uyuşmazlığın hukuki ve kanuni değerlendirmesinin yapılabilmesi için asliye hukuk mahkemelerinin yetkili olduğu belirtilmiştir.
10. Hukuk Dairesi         2019/1922 E.  ,  2020/4310 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi

    Dava, yersiz ödenen emekli ikramiyesinin iadesi istemine ilişkindir.
    Mahkemece, yapılan yargılama neticesinde davanın reddine karar verilmiştir.
    Hükmün, davacı Kurum vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
    Eldeki davada, davalının 07.02.1994 tarihinden itibaren ... İlçe Jandarma Komutanlığı emrinde geçici köy korucusu olarak görev yapmakta iken 16.02.1999 tarihinde ilişiğinin kesildiği, davalının istifa ederek görevden ayrıldığını bildirmesi nedeniyle kendisine 5 yıllık hizmetinin karşılığı olarak 7.278,22 TL tazminat (emekli ikramiyesi) ödendiği, daha sonra Kurumca, davalının istifa etmediği, disiplin nedeniyle görevden uzaklaştırıldığının tespit edilmesi üzerine davalıya ödenen emekli ikramiyesinin iadesinin talep edildiği, yapılan yargılama neticesinde Mahkemece, davalı hakkında yürütülen ve sonuçlanan bir disiplin soruşturması bulunmadığından bahisle davanın reddine karar verildiği anlaşılmaktadır.
    6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunun 1. maddesine göre mahkemelerin görevi, ancak kanunla düzenlenir. Göreve ilişkin kurallar, kamu düzenindendir. Anılan Kanunun 114/1-c maddesi gereğince mahkemenin görevli olması dava şartı olup, 115. maddesine göre Mahkeme, dava şartlarının mevcut olup olmadığını, davanın her aşamasında kendiliğinden araştırır. Taraflar da dava şartı noksanlığını her zaman ileri sürebilirler.
    5510 sayılı Kanunun 101. maddesine göre, “Bu Kanunda aksine hüküm bulunmayan hallerde, bu Kanun hükümlerinin uygulanmasıyla ilgili ortaya çıkan uyuşmazlıklar iş mahkemelerinde görülür.” aynı şekilde 506 sayılı Kanunun 134.maddesinde ise, “Bu kanunun uygulanmasından doğan uzlaşmazlıklar, yetkili iş mahkemelerinde ve davalara bakmakla görevli mahkemelerde görülür.” denilmektedir.
    Dosya kapsamından, uyuşmazlığın, 5434 sayılı yasa kapsamında emekli aylığı bağlanan davalıya ödenen emekli ikramiyesinin tahsiline ilişkin olduğu, davanın özü itibariyle sebepsiz zenginleşme hükümlerine ilişkin olduğu, somut olayda 506 ve 5510 sayılı Kanunun uygulama olanağı olmadığı, uyuşmazlığın 5510 sayılı Kanunun uygulanmasından kaynaklandığını ortaya koyacak da herhangi bir kanuni düzenleme bulunmadığı, sebepsiz zenginleşme hükümlerinden kaynaklanan bu davanın yasal dayanağının TBK"nın ilgili maddeleri olduğu, vatandaş aleyhine idari yargıda dava açılamadığı durumu da göz önüne alınınca somut uyuşmazlıkta hukuki ve kanuni değerlendirmeyi yapacak olan Mahkemenin genel görevli asliye hukuk mahkemeleri olduğunun kabulü zorunludur.
    Mahkemece, görevsizlik kararı verilmesi gerekirken yanılgılı değerlendirme ile yazılı şekilde kararı verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    O halde, davacı Kurum vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 14.09.2020 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi