9. Hukuk Dairesi 2012/9736 E. , 2012/8996 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK (İŞ) MAHKEMESİ
DAVA :Davacı, Yenice Devlet Hastanesi’nde 18.05.2010 tarihinde işyeri ve üye sayısı tespit tutanağının iptali ile muarazanın giderilmesine sendika üye sayılarının ...- Sen 31, Sağlık-Sen 28, Ses 1 olarak tespitine karar verilmesini istemiştir.Yerel mahkeme, isteğin reddine karar vermiştir.
Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı, 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu’nun 30. maddesi gereğince Yenice Devlet Hastanesi’nde 17/05/2010 tarihinde işyeri sendika üye sayıları tutanak toplantısının yapıldığını, bu tutanağa göre ...- Sen üye sayısının 31, Sağlık-Sen üye sayısının 28, Ses üye sayısının 1 olarak tespit edildiğini, Başhekimlik tarafından taraflı olarak ikinci bir tutanak düzenlendiğini ve sayıların değiştirildiğini 18/05/2010 tarihinde tutulan ikinci tutanağın iptali ile muarazanın giderilmesine sendika üye sayılarının ...-Sen 31, Sağlık- Sen 28 Ses 1 olarak tespitini istemiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalı, dava konusu işlemin usule ve hukuka uygun olduğunu belirterek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece 18/05/2010 tarihli tutanağın doğru olduğu gerekçesi ile davanın reddine karar verilmiştir.
D) Temyiz:
Kararı davacı temyiz etmiştir.
E) Gerekçe:
Taraflar arasındaki uyuşmazlık 4688 sayılı Kanunun 30. ve 31. maddeleri uyarınca düzenlenen ve kamu görevlileri sendikalarının üye sayılarının tespitine ilişkin tutanağın iptal edilip edilmeyeceği noktasında toplanmaktadır.
4688 sayılı Yasa"nın 30. maddesinde yetki konusu düzenlenmiştir. Maddenin 2. Fıkrasında Yetkili sendika ve konfederasyonların belirlenmesinde aşağıdaki esaslar uygulanır denerek özel bir prosedür düzenlenmiştir.
Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu 30. Madde 2.fıkrasında : “a) Kurumlarca yapılacak tespit; Tespite ilişkin toplantıya kurumun işveren vekili ile tahakkuk memuru veya mali hizmetler birimi yetkilisi ve kurumun hizmet kolunda faaliyette bulunan sendikalardan birer temsilci katılır. Toplantı her yıl 15 Mayıs tarihinden sonra beş iş günü içerisinde kurumca belirlenerek sendikalara bildirilen yer ve günde yapılır. Bu Kanuna tabi olarak kurumda çalışan kamu görevlilerinin, 15 Mayıs tarihi itibarıyla listesi ile üyelerinden aidat kesintisi yapılan sendikaların üyelerini gösterir liste, toplantıya katılanlarca değerlendirilir. Bu değerlendirmeden sonra, toplam kamu görevlisi sayısı ile sendika üyesi kamu görevlilerinin sendikalara göre toplam sayılarını belirten tutanak toplantıya katılan taraflarca imzalanır. İmzalı tutanak, kamu işvereni ve sendikalarca mayıs ayının son iş gününe kadar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına gönderilir.
Kurumların taşra teşkilatları, yukarıdaki esaslara göre tarafların katılımı ile yapılacak toplantı neticesinde düzenlenecek tutanakları kurum merkezinde yapılacak tespitte değerlendirilmek üzere 15 Mayıs tarihini takip eden iki iş günü içerisinde kurum merkezine gönderirler. Bu tutanaklar kurum merkezinde tarafların katılımı ile tek tutanak haline getirilir. b) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca kurumlardan ve sendikalardan gelen müşterek imzalı listeler üzerinden yapılacak tespit; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kurumlarda çalışan toplam kamu görevlisi sayısı ile sendikalar itibarıyla üyelik kesintisi yapılan üye sayılarını dikkate alarak her yıl 15 Mayıs tarihi itibarıyla hizmet kollarındaki bütün kamu görevlileri sayısı ile hizmet kolundaki sendikaların üye sayılarını tespit eder. Buna göre her hizmet kolundaki yetkili kamu görevlileri sendikaları ile konfederasyonların toplam üye sayısını belirler ve sonuçları her yıl temmuz ayının ilk haftasında Resmi Gazetede yayımlar. “ şeklinde düzenleme mevcuttur.
Yine yasanın Yetki itirazı başlıklı 31. Maddesinde: “ Sonuçların yayımı tarihinden itibaren beş çalışma günü içinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yetkili olarak belirlenen her hizmet kolundaki yetkili kamu görevlileri sendikaları ile en çok üyeye sahip konfederasyonunun çoğunluğunun olmadığı gerekçesiyle, diğer sendikalar ve konfederasyonlarca Ankara İş Mahkemesine itiraz edilebilir. Mahkeme itirazı onbeş gün içinde karara bağlar.” hükmü yer almıştır.
4688 sayılı Kanunu"nun 41/d maddesinde sendika üye sayıları ve her hizmet kolunda yetkili kamu görevlileri sendikaları ve bunların bağlı bulundukları konfederasyonların belirlenmesine ilişkin usul ve esasların Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Devlet Personel Başkanlığınca birlikte hazırlanacak yönetmeliklerle belirleneceğinin düzenlendiği, 09.11.2001 tarihli 24578 sayılı Resmi Gazetede “Sendika Üye Sayıları ve Her Hizmet Kolunda Yetkili Kamu Görevlileri Sendikaları ve Bunların Bağlı Bulundukları Konfederasyonların Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” in yayınlandığı ilgili yönetmeliğin amacının “…4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununa tabi kamu görevlileri sendikalarının üye sayıları ile her hizmet kolunda yetkili kamu görevlileri sendikaları ve bunların bağlı bulundukları konfederasyonların belirlenmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir” şeklinde tanımlandığı, kanundaki düzenleme doğrulturunda 3. maddesinde “Yetkili Sendikaların Belirlenmesi ve İlanı”, 4.maddesinde yapılacak “İtiraz’” ın düzenlendiği anlaşılmıştır.
Sonuç olarak 4688 sayılı yasa ve ilgili yönetmelikte de açıkça belirtildiği üzere kurumların toplam kamu görevlisi sayısı ile sendika üyesi kamu görevlilerinin sendikalara göre toplam sayılarını belirten tutanaklar düzenlendikten sonra, kurum merkezinde yapılacak tespitte değerlendirilmek üzere 15 Mayıs tarihini takip eden iki iş günü içerisinde kurum merkezine gönderirler. Bu tutanaklar kurum merkezinde tek tutanak haline getirilir ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kurumlarda çalışan toplam kamu görevlisi sayısı ile sendikalar itibarıyla üyelik kesintisi yapılan üye sayılarını dikkate alarak her yıl 15 Mayıs tarihi itibarıyla hizmet kollarındaki bütün kamu görevlileri sayısı ile hizmet kolundaki sendikaların üye sayılarını tespit eder. Sonuçların resmi gazetede yayımı tarihinden itibaren beş çalışma günü içinde Ankara İş Mahkemesine itiraz edilebilir" şeklinde özel bir itiraz prosedürü düzenlenmiş olup, bu prosedür gereği Yenice iş Mahkemesince davaya bakılmaması gerekirken işin esasına girilerek karar verilmesi hatalıdır.
F) Sonuç:
Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 20.03.2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.