Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2021/12947
Karar No: 2022/186
Karar Tarihi: 12.01.2022

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2021/12947 Esas 2022/186 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı işveren ile işçi arasında iş sözleşmesinin davalı tarafından hukuka aykırı olarak feshedilmesi nedeniyle işe iade davası açılmıştır. İşe iade davası devam ederken kıdem tazminatı ve yıllık izin ücreti alacakları için dava açılmıştır. Dosya incelendiğinde, davacının işe iade edildiği anlaşılmıştır ve bu nedenle söz konusu alacakların reddine karar verilmesi gerektiği belirtilmiştir. Aynı zamanda, davacının açtığı davanın erken açılan bir dava olduğunu ve hukuki yararının olmadığı ifade edilmiştir. Bu nedenle, davalı aleyhine vekalet ücreti hükmedilemeyeceği kararlaştırılmıştır. Karar, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 370/2. maddesi uyarınca düzeltilerek onanmıştır. Kanun maddesi; \"Mahkeme veya karar organı, hükümden kesinleştiği veya belli olduğu halde, açıklık, yanılgı veya yazım yanlışı gibi düzeltme gerektiren nedenlerle, verdiği kararın düzeltilmesine veya açıklığa kavuşturulmasına karar verebilir.\" olarak belirtilmiştir.
9. Hukuk Dairesi         2021/12947 E.  ,  2022/186 K.

    "İçtihat Metni"

    BÖLGE ADLİYE
    MAHKEMESİ : ... 8. Hukuk Dairesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK
    İLK DERECE
    MAHKEMESİ : ... 4. İş Mahkemesi

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
    Y A R G I T A Y K A R A R I

    1-Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dayandıkları belgelere, hukuki ilişkinin nitelendirilmesine, İlk Derece Mahkemesinin objektif, mantıksal ve hayatın olağan akışına uygun, dosyadaki verilerle çelişmeyen tespitlerine ve uyuşmazlığa uygulanması gereken hukuk kurallarına göre temyiz olunan Bölge Adliye Mahkemesi kararının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan yönleri usul ve kanuna uygun görülmüştür.
    2-Taraflar arasında davalı aleyhine vekalet ücretine hükmedilip hükmedilemeyeceği uyuşmazlık konusudur.
    Somut olayda davacı işçi iş sözleşmesinin davalı işveren tarafından hukuka aykırı olarak feshedildiğini beyanla feshin geçersizliği talebi ile işe iade davası açmıştır. İşe iade davası devam ederken işbu dava ile kıdem tazminatı ve yıllık izin ücreti alacaklarını davalı işverenden talep etmiştir. Dosya kapsamından davacının işe iade davasında Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilmiş olması nedeniyle karar verilmesine yer olmadığına karar verilerek dosyanın Olağanüstü Hal Komisyonu'na gönderildiği, Olağanüstü Hal Komisyonu'nun davacıyı işe iade ettiği ve davacının davalıya ait işyerinde çalışmaya başladığı anlaşılmıştır.
    Bu nedenle feshe bağlı alacaklardan olan kıdem tazminatı ve yıllık izin ücreti alacaklarını talep edilebilme koşulunun dava tarihinde gerçekleşmediği ve bu talepler açısından "erken açılan dava" söz konusu olduğu dava tarihi itibari ile hukuki yarar bulunmadığı, davacının işe iade davasında Olağanüstü Hal Komisyonu'nu kararını beklemeden dava açtığından dava konusu alacakların reddine karar verilmesi gerektiği açıktır. Bu gerekçe ile davalı dava açılmasına sebebiyet vermediğinden aleyhine vekalet ücreti hükmedilmesi hatalı olup bozma sebebi ise de bu yanlışlığın düzeltilmesi için yeniden yargılama yapılmasına ihtiyaç duyulmadığından, kararın 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 370/2. maddesi uyarınca aşağıda belirtilen şekilde düzeltilerek onanması uygun bulunmuştur.
    SONUÇ: Temyiz olunan, İlk Derece Mahkemesi kararına karşı istinaf başvurusunun esastan reddine ilişkin Bölge Adliye Mahkemesi kararının ORTADAN KALDIRILMASINA, yukarıda yazılı sebeplerden, İlk Derece Mahkemesi kararında; “Karar tarihi itibariyle yürürlükte bulunan A.A.Ü.T. gereğince 14.242,97 TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,” bendinin hükümden çıkartılmasına, hükmün bu şekilde DÜZELTİLEREK ONANMASINA, peşin alınan temyiz karar harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 12/01/2022 tarihinde oybirliği ile karar verildi.












    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi